REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Seimas svarsto dėl Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) įgaliojimų nutraukimo.

Pagal teikiamą nutarimą, vadovaudamasis Konstitucinio Teismo (KT) 2012 m. lapkričio 10 d. išvada „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo ir Lietuvos Respublikos Prezidentės paklausimų, ar per 2012 m. Lietuvos Respublikos Seimo rinkimus nebuvo pažeistas Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų įstatymas“, kurioje KT nusprendė, kad VRK 2012 m. lapkričio 4 d. sprendimo Seimo rinkimų galutinių rinkimų rezultatų 2 ir 3 punktais pažeidė Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų įstatymo straipsnį, 1 ir 3 punktais pažeidė Seimo rinkimų įstatymo 88 straipsnio 1 dalį, 91 straipsnio 1 dalies 1 punktą ir 2 dalį; ir tokiu būdu KT nustatė, kad VRK veikla priimant minėtus sprendimus neatitinka Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų įstatymo, siūloma nutraukti VRK įgaliojimus.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat siūloma kreiptis į teisingumo ministrą ir Lietuvos teisininkų draugiją su prašymu iki 2012 m. lapkričio 26 d. pateikti Seimui kandidatūras į VRK narius.

REKLAMA

Egidijus Klumbys teigė, kad nekorektiška, kad nueinantis Seimas pradeda formuoti naują VRK. „Pasitraukime į šoną garbingai. Palikime šitą darbą naujajam Seimui, kad susidėliotų visus taškus ir ramiai būtų suformuota komisija“, - siūlė jis.

Tiek po pateikimo, tiek po svarstymo nutarimui pritarta. Nutarimo priėmimas vyks 16 valandą.

Mantas Varaška teigė, kad pritarus VRK šios sudėties išformavimui, kurį laiką neliks jokios komisijos. Jam kilo klausimas, kas nagrinės Savivaldos narių prašymus atsisakyti Seimo nario mandatų ir priims sprendimus prieš naujojo Seimo pirmąjį posėdį, kas bus tas subjektas, kuris išduos naujiems Seimo nariams pažymėjimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Atsižvelgiant į tuos darbus ir procedūras, poreikius, kurie gali kilti artimiausiu metu, įgyvendinant KT sprendimus su Seimo valia, VRK komisijos darbas yra būtinas, palikite šį įgaliojimų nutraukimo darbą naujam Seimui“, - siūlė jis kolegoms politikams.

Dalyvaudamas diskusijoje, Kęstutis Masiulis džiaugėsi, kad Lietuvai jau seniai reikėjo tokio supurtymo, kad daugėtų skaidrumo, ir pažeidimai, kurie bujojo VRK, turėjo baigtis. Jis akcentavo, kad pažeidimų būta ir ankščiau, tačiau į tai niekas nekreipdavo dėmesio ir viskas nugarmėdavo į kanalizaciją, taip pat atsirado tam tikras politinis nuovargis, kai politikai suprato, kad VRK vis tiek nereaguos į pažeidimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„KT pagaliau pasakė, kad negali tęstis perkamų balsų demokratijos tradicija“, - pabrėžė jis. Anot K. Masiulio, esantis VRK vadovas vargu, ar gali būti pokyčių garantu, todėl reikia pradėti nuo galvos ir struktūrų keitimo.

Sauliaus Pečeliūno manymu, apskritai būtų gerai, kad Seimas rastų laiko ir galimybių paklausti VRK, kodėl buvo vienaip ar kitaip, tačiau šis jo pasiūlymas nesulaukė dėmesio.

Česlovas Stankevičius teigė, kad negalima ignoruoti atsakomybės, kuri VRK teko po KT išvadų, kad esminiai rinkimų rezultatai yra neteisingi.

REKLAMA

Žilvinas Šilgalis, savo ruožtu, priminė, kad siūlymų VRK atsistatydinti būta ir ankščiau, tačiau nieko nebuvo daroma.

„Natūralu, kad pokyčiai reikalingi, bet skubotumas nelaiku. Komisija vis tiek turės padaryti tuos darbus, yra prasmė keisti tada, kai matome, kad nebegali daryti. Ar mes garantuojame, kad po atleidimo VRK nariai į darbą eis? Kvorumas nesusirinks. Reikia tikėtis, kad naujas Seimas, kuris išspręs tam tikrus klausimus, duos startą efektyviau veikiančiai komisijai“, - tikino jis.

Šio projekto teikėjai – Seimo Pirmininkė Irena Degutienė, Seimo Pirmininko pavaduotojai Česlovas Vytautas Stankevičius ir Česlovas Juršėnas.

Pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymą vienas iš pagrindų, kai nutrūksta šios komisijos pirmininko, pirmininko pavaduotojo ir nario įgaliojimai, yra atvejis, kai Seimas priima nutarimą nutraukti Vyriausiosios rinkimų komisijos įgaliojimus pagal Konstitucinio Teismo išvadą, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos nustatyti esminiai rinkimų rezultatai yra neteisingi arba kad jos veika neatitinka Seimo rinkimų ar Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimų įstatymų. Tokiu atveju Seimas ne vėliau kaip per 7 dienas sudaro naujos sudėties Vyriausiąją rinkimų komisiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų