REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kūno tonusą normalizuojantis ir mintis praskaidrinantis rytinis bėgimas kartais gali tapti itin bjauria dienos pradžia. Taip gali nutikti, kuomet kelią pastoja užpuolikas, o bėgikams dažniau baisesni ne tie, kurie nešioja šaltus ginklus ir nori jus apiplėšti, o tie, kurie turi keturias kojas, aštrius dantis ir grasina apkandžioti.

REKLAMA
REKLAMA

Rytinis adrenalinas – akistata su agresyviu šunimi

Būtent taip nutiko mūsų skaitytojui Arūnui, Balsas.lt redakcijai skirtame laiške aprašiusiam savo rytinę akistatą su keturkoju užpuoliku. Anot jo, bėgiojant laukų keliukais smulkesnių susidūrimų su šunimis pasitaikė ir anksčiau, tačiau dantis pajusti teko pirmą kartą.

REKLAMA

„Visuomet bėgioju rytais. Šiandien išsijudinau vargais negalais, kadangi keltis anksti man niekuomet nebuvo lengva. Vos išbėgęs į lauką pamačiau, kad viską aplinkui gaubia tirštas rūkas, neleidžiantis matyti toliau nei 20 metų į priekį, tačiau buvo šilta, o lauko keliukai jau pradžiuvę, todėl bėgti buvo vienas malonumas.

Tradiciškai išsikapstęs iš miegamojo rajono, kuriame gyvenu zonos, pasileidau pievą kertančiu keliuku ir netrukus pamačiau priekyje lėtai žingsniuojantį stamboką vyrą. Jis kažką laikė rankoje ir nors rūkas trukdė matyti, kas tai buvo, logiška manyti – greičiausiai šuns pavadėlio ritė. Nors paties šuns dar nematau, sulėtinu žingsnį, nes iš patirties žinau, kad visi keturkojai yra neprognozuojami.

REKLAMA
REKLAMA

Šeimininkas augintiniui grasino namų areštu

Vos priartėju prie vyruko su pavadėlio rite išgirstu lojimą ir prie matau kaip link manęs bėga vidutinio dydžio nenusakomos veislės šuo. Beveik visiškai sustoju, o pribėgęs prie manęs šuo šoka ir mėgina įkasti į ranką. Girdžiu kaip šeimininkas jam kažką šūkalioja rusiškai, grasindamas savo augintiniui namų areštu. Šuo atsitraukia, matau, kaip šeimininkas mėgina sugriebti jį už antkaklio ir nesileisdamas į diskusijas pratęsiu bėgimą.

Tuo mūsų susidūrimas dar nesibaigia, mano bėgimo trasa ta pačia pievą kertančia atkarpa eina du kartus, nusprendžiu rizikuoti ir tęsiu treniruotę. Bėgdamas tuo pačiu keliu atgal vėl pamatau iš tolo tą patį vyrą, tačiau tikiuosi, kad jo galvoje yra nors lašelis sveikos nuovokos ir šuo šį kartą bus pririštas pavadžiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip paaiškėjo, aš klydau ir nors šuns savininkas pamatęs mane staigiai kirto į kairę ir bandė išvengti susidūrimo nužingsniuodamas tiesiai per pievą likus maždaug 15 metrų šuo mane užuodė ir viskas pasikartojo iš naujo. Skirtumas tik tas, kad šeimininkas šį kartą buvo toliau, todėl jo keturkojis spėjo suleisti dantis į mano dešinės rankos plaštaką“, − savo įspūdžius laiške dėsto Arūnas.

Kaip mus patikino nemalonų incidentą ryte patyręs bėgikas, įkandimo būta nestipraus, todėl rimtų sužalojimų nėra – ant rankos liko randas. Anot Arūno, jam ir kitiems sportuojantiems miestiečiams būtų naudinga žinoti, kaip elgtis akistatos su agresyviu šunimi metu ir kokios administracinė nuobaudos gresia su savo keturkojais nesusitvarkantiems šeimininkams.

REKLAMA

Bauda– iki 1000 litų

Naujienų portalo Balsas.lt kalbintas Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis teigė, kad tokiu atveju, jei svetimas neprižiūrimas ar netinkamai prižiūrimas šuo sukėlė pavojų sveikatai ar sužalojo būtina kreiptis į medikus, o vėliau į policijos pareigūnus, kurie, ištyrę įvykio aplinkybes, gali nubausti viešosios tvarkos pažeidėją.

Už šuns nepriežiūrą administracinė bauda gali siekti nuo 200 iki 1000 litų. Jei šuo sužaloja žmogų, nukentėjusysis gali kreiptis į teismą civiline tvarka ir prašyti atlyginti turtinę ir neturtinę žalą.

REKLAMA

Išgelbsti stebuklinga komanda „fu“

Naujienų portalo Balsas.lt kalbinta Lietuvos kinologų draugijos vyriausioji administratorė Milda Banevičiūtė sakė: „Viešose erdvėse šunį šeimininkas turi vedžioti su pavadžiu. Jei vis tik taip nutiko, kad gyvūnas palaidas ir puola pro šalį einantį ar bėgantį žmogų, būtina sustoti, neišsigąsti ir elgtis ramiai“.

Pašnekovės teigimu, bet kokį mosavimą rankomis šuo gali suprasti kaip kvietimą pažaisti ir situacija dar pablogės: „Jei rankoje laikote kokį nors krepšį, tikrai nereikia pradėti juo mojuoti ir taip tikėtis šunį nuvyti šalin. Kur kas labiau pagelbėtų įsakmiu balsu duota komanda „fu“, kurią žino nors kiek dresūros ragavę šunys ir tuomet būtina kviesti šeimininką“.

Pašnekovės teigimu, labai abejotina, ar sveikos psichikos šuo be rimtos priežasties puls pro šalį bėgantį žmogų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų