REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip jums patiktų, jai po sunkios darbo dienos grįžę į namus po sunkios darbo dienos jaustumėtės lyg traukinių stotyje, mat virš jūsų gyvenantys būtų itin garsiai žiūrėtų televizorių, klausytųsi muzikos, leistų siausti vaikams ir keltų kitokį triukšmą? Tikriausiai pirmą, o gal ir antrą kartą pasistengtumėte nekreipti dėmesio, bet ką daryti tuomet, jei tai virstų kasdienybe?

REKLAMA
REKLAMA

Ramybės trumpam įneša tik policijos vizitai

Į naujienų portalą Balsas.lt paskambinus skaitytoja papasakojo istoriją, kurios herojė net ir kentėdama dėl nuolatinio kaimynų triukšmo, niekaip negali to įrodyti.

REKLAMA

„Mano sesuo gyvena Perkūnkiemio mikrorajone ir kai tik susitinkame, ji pasakoja, kad sunku gerai jaustis savo pačios namuose dėl kaimynų keliamo triukšmo. Sesuo augina 10-ties mėnesių kūdikį, o nuolatinis triukšmas neleidžia pailsėti“, – sakė moteris.

Skaitytojos teigimu, jos sesuo ne kartą ėjo pas kaimynus ir bandė su jais pasikalbėti gražiuoju, o kai tai nepadėjo, tuomet pagalbos kreipėsi į policijos pareigūnus. „Policijos pareigūnai atvyksta ir triukšmadarius apramina, po pareiškimo parašymo kokią savaitę būna ramu, bet paskui vėl viskas kartojasi“, – pasakojo moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Į klausimą, ką aukštu aukščiau gyvenantys kaimynai veikia, kad taip dažai reikia juos raminti, pašnekovė sakė: „Bute gyvena mama su dviem vaikais, šie nuolat bėgioja, kamuolį daužo į grindis, vakarais garsiai skamba muzika, į balkoną nuolat primėtoma šiukšlių. Komfliktuojama jau senokai, sesuo ne kartą skundėsi, kad apie jokį poilsį negali būti nė kalbos.“

Moteris taip pat teigė, kad kaimynai gal ir nėra labai piktybiškai nusiteikę, tačiau įsikurdami naujame rajone pataupė garso izoliacijos plokštėms, mat iš kitų butų triukšmo taip negirdėti, kaip iš viršuje gyvenančių kaimynų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai sesuo įsigijo butą, iš karto buvo pasirūpinta garso izoliacija, tikėtina, kad kaimynai taip nesivargino, be to, paties namo garso izoliacija gana prasta ir dabar visi kenčia“, – kalbėjo pašnekovė.

Triukšmo tyrimų atlikti nepavyko

Skaitytoja teigė labai nudžiugusi, kai sužinojo, kad esama Nacionalinės sveikatos priežiūros laboratorijos , kuri už tam tikrą mokestį atlieka triukšmo tyrimus: „Man nebuvo svarbu, kiek ta paslauga kainuoja, galvojau pati sumokėti specialistams, kad būtų atlikti tyrimai, o turint patikimas išvadas jau būtų galima į konfliktą spręsti teisiniu keliu. Deja, teko nusivilti, nes paskambinus į tarnybą man buvo paaiškinta, kad jie nevyksta į vietą matuoti triukšmo.

REKLAMA

Pakalbėjusi su tarnybos specialistu moteris sužinojo, kad triukšmo, kurį kelia žmonės, tarnybos specialistai matuoti nevažiuoja, nes tai daryti jų neįpareigoja joks dokumentas

„Nors konfliktas labai karštas, bet tęsiasi senokai ir gyvenant kaimynystėje nėra malonu tuos žmones nuolat sutikti ir aiškintis santykius, bet susidaro vaizdas, kad nuo kaimyno triukšmo kenčiantys žmonės negali niekam pasiskųsti, ar juolabiau imtis konkrečių priemonių“, – sakė skaitytoja.

Žmonių keliamas triukšmas nematuojamas

Nors medikai jau seniai sutaria, kad triukšmas, ypač nuolatinis, labai kenkia žmogaus sveikatai, nuraminti triukšmaujančius kaimynus nėra taip paprasta. Nors įrodžius kad triukšmas, viršijantis leistinas normas keliamas nuolat, triukšmadariai gali būti patraukti administracinėn atsakomybėn ir gresia bauda nuo 200 iki 1000 litų, tai padaryti nelengva.

REKLAMA

Naujienų portalas Balsas.lt susisiekė su Nacionalinės sveikatos priežiūros laboratorijos specialistais, kurie patvirtino, kad į privačius butus matuoti triukšmo nevykstama, nebent pasitaiko išimtiniai atvejai, bet ir tuomet nematuojamas žmonių keliamas triukšmas, nes higienos normos to nenumato. Specialistų teigimu, galima pamatuoti aplinkos garsus, kaip kad pavyzdžiui, šaldytuvo burzgimas ar pan.

Nacionalinės sveikatos priežiūros laboratorijos darbuotojų pasiteiravus, kad galėtų pamatuoti kaimynų keliamą triukšmą ir pateikti objektyvius įrodymus, buvo pasakyta, kad tuo privalo užsiimti policija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policija nematuoja ir neturi kuo tai daryti

Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis teigė, kad policijos pareigūnai triukšmo nematuoja, o net ir norėdami tai daryti, vargu, ar turėtų priemonių: „Neturi policijos pareigūnai triukšmo matavimo prietaisų, o atvykę į įvykio vietą, patys įsitikina, ar buvo triukšmas, paklausiami kaimynai, pasikliaujama jų liudijimais“.

R. Matonio teigimu, iškvietimo dėl triukšmo sulaukiama tikrai daug, bet ne visais atvejais pasitvirtina ir ne visuomet atvykus į įvykio vietą pareigūnai surašo protokolą: „Dažnai gavus pranešimą apie triukšmą paaiškją, kad tai ne tik triukšmavimo, bet ir smurto artimoje aplinkoje atvejis, nors pasitaiko ir tokių situacijų, kai pranešama apie galimą smurtavimą, o iš tiesų tai tebūna triukšmas.“

REKLAMA

Už triukšmą dieną nėra baudžiama

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato administracinę atsakomybę už triukšmą gyvenamosiose patalpose vakaro ir nakties metu. Pažeidėjui pirmą kartą gresia iki 300 litų bauda.

Jeigu iš buto triukšmas sklinda dienos metu, policininkai triukšmadarius tik sudrausmina žodžiu. Tokiais atvejais dėl triukšmo kenčiančius žmones gina Triukšmo valdymo įstatymas.

Pagal nuo 2001 metų lapkričio įsigaliojusią higienos normą, kurioje nurodomas leistinas triukšmo lygis įvairiu paros metu, ramybė gyvenamosiose patalpose turi įsivyrauti nuo 18 valandos, o nuo 22 valandos prasideda nakties metas.

Leidžiamas triukšmo lygis nuo 6 iki 18 val. – 45 decibelų (maks. 55), nuo 18 iki 22 val. – 40 (maks. 50), nuo 22 iki 6 val. – 35 (maks. 45) decibelai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų