REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbo kodekso liberalizavimo pataisos, kurias Vyriausybė pateikė Seimui nesutarusi su socialiniais partneriais Trišalėje taryboje, kol kas atgulė į stalčius. Tačiau parlamente svarstomos Seimo narių grupės pateiktos Darbo kodekso pataisos, kurioms tada Trišalė taryba yra pritarusi, praneša LRT Televizijos Naujienų tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

Seimas svarsto darbo kodekso pataisas, kurių iki šiol šiame įstatyme nebuvo. Pavyzdžiui, atsiranda galimybė konfesinėm mokyklom, religinėm bendruomenėm renkantis darbuotojus, juos priimant į darbą arba atleidžiant taikyti reikalavimą dėl tikėjimo. Šis darbo kodekso straipsnis derinamas su Europos Sąjungos direktyva.

REKLAMA

Kita kodekso nuostata sako, kad savininko ar įmonės pavadinimo pakeitimas, įmonės sujungimas ar padalijimas, žodžiu, reorganizavimas, negali būti teisėta priežastis darbo santykiams su darbuotoju nutraukti.

„Verslas mėgdavo  keičiant verslo pavadinimą arba šeimininkus  versti visus darbuotojus vėl perrašyti sutartis, vienas panaikinti, kitas parašyti. Pataisome nuostatą, kad verslo pasikeitimas, darbdavių pasikeitimas  neįgalioja darbuotojus su jais nutraukti sutartis ir vėl iš naujo  sudarinėti ir tokiu būdu užsiimti ir valymu ir atleidimu, neišmokant tam tikrų kompensacijų. Žodžiu tęstinumas išlieka, jeigu vienas verslas pakeičia kitą, verslininkas pakeičia kitą verslininką“, – sako Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Algirdas Sysas.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš nuspręsdamas  įmonę reorganizuoti arba priimdamas kitus sprendimus, kurie turėtų esminės įtakos darbuotojų teisinei padėčiai, darbdavys dėl to turėtų informuoti darbuotojų atstovus ir tartis su jais dėl priemonių galimiems padariniams išvengti. Darbo kodekse ketinama įteisinti, kad jeigu pareigoms užimti organizuojamas konkursas, tai iki konkurso asmuo į šias pareigas gali būti priimtas pagal terminuotą darbo sutartį ne ilgesniam kaip vienerių metų laikotarpiui.

Dar ketinama apsispręsti dėl nepanaudotų kasmetinių atostogų. Jeigu darbuotojai iki 2012 m. lapkričio 1 dienos turi nepanaudotų kasmetinių atostogų daugiau kaip už trejus darbo metus, turėtų jas išnaudoti iki 215-tųjų lapkričio 1-osios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jau nuo 2015 metų lapkričio 1 dienos pradės galioti nuostata, kad jeigu žmogus turės daugiau kaip  3 metus atostogų, tai kompensaciją jis gaus tik už tris metus“, – sako A. Sysas.

Šias nuostatas Seimui priėmus dar šiemet, jos įsigaliotų nuo kitų metų sausio pirmosios dienos.

Virginija MOTIEJŪNIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų