REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Respublikinės Panevėžio ligoninės Akių ligų skyrius yra virtęs konfliktų zona. Katarakta sergantieji, kelis mėnesius laukę regėjimą turinčios pagerinti operacijos, atėjus eilei išgirsta pasiūlymą susimokėti už dirbtinį akies lęšiuką arba kuriam laikui atidėti operaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Pritrūko nemokamų lęšiukų

Ligoninė iš Valstybinės ligonių kasos (VLK) negauna kompensuojamųjų akies lęšiukų. Todėl ligoniams tegali pasiūlyti patiems nusipirkti nuo 180 iki 550 litų kainuojančius implantus. Atsisakiusieji įrašomi į eilę iš naujo, jau kitiems metams, nes šiemet operacijų grafikas sudarytas iki pat gruodžio pabaigos. Nors gydytojai dėl tokios situacijos niekuo dėti, pasipiktinę pacientai ant jų išlieja įtūžį.

REKLAMA

Nesusilaikė nepratrūkęs ir panevėžietis ponas Juozas. Paskirtos operacijos dieną vyras atvyko į ligoninę ir išgirdo, kad nemokamų lęšiukų nėra. Garbaus amžiaus ligonis ėmė su medikais aiškintis, kodėl jų neturima. Ar šie nepakankamai aiškiai kalbėjo, ar pensininkas nesuprato, tačiau greitai įsiplieskė konfliktas.

Pacientas gydytojų pasiteiravo, ar šie nebus išpardavę valstybės skirtų implantų. Šie, pasak pono Juozo, atrėžė tikrai stovėję turguje su lęšiukais ir siūlę juos pirkti.

REKLAMA
REKLAMA

„Pasišaipė iš manęs, seno žmogaus“, – skundėsi pensininkas.

Pono Juozo teigimu, jo ir medikų pokalbis baigėsi tuo, kad šie jį pasiuntė pas premjerą Andrių Kubilių prašyti nemokamo implanto. Panevėžietis sakė iš ligoninės išėjęs taip ir nesupratęs, kodėl į eilę dėl sąnarių ar dantų protezų įrašyti žmonės atėjus laikui juos gauna nemokamai, o dirbtinių lęšiukų laukiantieji yra vedžiojami už nosies.

Panevėžio ligoninės Akių ligų skyriaus vedėjas Kęstutis Kučinskas teigė, kad kiekvienam pacientui paaiškinama susidariusi situacija ir aptariami galimi problemos sprendimo variantai. Vieni ligoniai sutinka nusipirkti akies lęšiukus, kiti nusprendžia laukti, kol bus skirti nemokami. Tačiau vedėjas neneigė, kad toli gražu ne su visais pavyksta rasti bendrą kalbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pastaruoju metu net nesinori eiti į darbą. Kita vertus, gaila ir žmonių. Suprantu, kad jiems skaudu. Laukia operacijos, psichologiškai jai nusiteikę ir staiga – tokia žinia“, – kalbėjo ilgametis Akių ligų skyriaus vadovas.

Problemos prasidėjo dar vasarą

Katarakta – liga, kai dėl akies lęšiuko drumstumo smarkiai pablogėja regėjimas arba jis visai prarandamas. Vaistais šios ligos išgydyti neįmanoma, vienintelė efektyvi pagalba – akies lęšiuką pakeisti dirbtiniu.

Pacientų, kuriems reikalinga tokia operacija, gana daug. Vien Panevėžio ligoninė per metus atlieka apie vieną tūkstantį akies lęšiuko keitimo operacijų.

REKLAMA

Valstybinė ligonių kasa kasmet nuperka tam tikrą kiekį dirbtinių akies lęšiukų. Pasak K.Kučinsko, problema ta, kad nėra aišku, kiek tų implantų įstaiga gaus.

„Jeigu pasakytų, kad metams sulauksime tūkstančio ar pusantro tūkstančio dirbtinių akies lęšiukų, žinotume, kad tiek ligonių, bet ne daugiau, galime įrašyti į eilę. Dabar juos registruojame operacijoms, o ar sulauksime užtektinai akies lęšiukų – nežinia“, – sakė jis.

Tam tikrų dioptrijų dirbtinių akies lęšiukų ėmė stigti jau liepos mėnesį. Rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjį oftalmologai pritrūko jau beveik visų dioptrijų lęšiukų. Liko tik retai naudojami. Todėl šiuo metu gydytojai ligoniams gali tik pasiūlyti pirkti lęšiukus už savo pinigus.

REKLAMA

Juos įsigijusieji, skirtingai nei savo lėšomis nusipirkusieji sąnarių protezus, vėliau kompensacijų negauna.

Tie ligoniai, kurie patys nusiperka akies lęšiuką, problemų nepatiria – operuojami tą dieną, kurią buvo paskirta operacija. Atsisakiusieji įsigyti implantą lieka nežinioje. Geriausiu atveju operacijos gali tikėtis kitų metų sausio ar vasario mėnesiais. Jeigu ir tada trūks nemokamų lęšiukų – operacijos data dar nusikels.

Operacinės – ne guminės

Panevėžio ligonių kasos vyriausiosios specialistės Reginos Venckienės žiniomis, akies lęšiukų pritrūko, nes VLK susidūrė su nesklandumais organizuodama jų centralizuotą pirkimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Buvo kalbėta, kad gydymo įstaigos lęšiukų sulauks šiomis dienomis. Dabar teigiama, kad jie bus atsiųsti kitą savaitę“, – aiškino ji. Vyriausioji specialistė patvirtino, kad gyventojai dėl susidariusios situacijos pretenzijas reiškia ir Panevėžio teritorinei ligonių kasai, tačiau ji niekuo padėti negali. Panevėžio ligoninės oftalmologai vakar buvo informuoti, kad 180 lęšiukų siunta įstaigą pasieks antroje spalio pusėje. K.Kučinskas nerimauja, kad joje nebus reikalingų dioptrijų lešiukų.

„VLK užsakymą mes davėme dar gegužės mėnesį. Per penkis mėnesius situacija pasikeitė, atsirado pacientų, kurių poreikiai specifiniai“, – sakė jis.

Jeigu lęšiukų ir bus pakankamai, oftalmologai šiemet nespės pagelbėti visiems ligoniams, kuriems buvo planuotos operacijos. Pasak Akių ligų skyriaus vedėjo, vienoje operacinėje vienu metu negalima operuoti iš karto dviejų ligonių.

Inga SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų