REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš keletą dešimtmečių Vakaruose ir Sovietinio bloko valstybėse gyventojai pernelyg negalvojo apie laukiančią senatvę, nes žinojo, kad jų ateitimi pasirūpins valstybinė socialinio draudimo sistema arba privatūs pensijų fondai.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien išsivysčiusį pasaulį kamuoja demografinė krizė ir ekonominiai sukrėtimai. Senstant visuomenei dirbantys gyventojai nebepajėgia užtikrinti pakankamų pensijų vyresnės kartos atstovams. Tuo tarpu ekonomins nuosmukis ir infliacija mažina gyventojų perkamąją galią ir galimybes savarankiškai taupyti senatvei.

REKLAMA

Kiek pinigų turėtumėte sukaupti, kad sulaukę senatvės jaustumėtės finansiškai saugus, nesibaimintumėte dėl savo ateities ir nepatirtumėte šoko dėl netikėtai sumažėjusių pajamų? Kiek savo sąskaitoje privalote turėti pinigų sulaukę 35, 45, 55 metų ir pensinio amžiaus?

Apie šiuos klausimus verta susimąstyti pačioje karjeros pradžioje. „Fidelity Investments“ nubrėžė tam tikras savarankiškos pensijos kaupimo gaires.

REKLAMA
REKLAMA

Anot finansų bendrovės, sulaukęs 35 metų žmogus turėtų būti sutaupęs savo vienerių metų atlyginimą.

45 metų amžiaus darbuotojas turėtų atsidėti trijų metų dydžio atlyginimą, o dar po dešimties metų - penkerių metų darbo užmokestį.

„Fidelity Investments“ nuomone, sulaukus pensijos derėtų savo sąskaitoje turėti tokią pinigų sumą, kuri būtų aštuonis kartus didesnė nei metinis taupančiojo darbo užmokestis.

„Fidelity Investments“ siūlo pradėti taupyti nuo pat pirmos karjeros dienos ir nuolatos išsikelti sau trumpalaikius tikslus, kurių įgyvendinimas padės pasiekti pagrindinį tikslą – sukaupti senatvei pakankamą pinigų kiekį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, tikrovėje retas jaunas darbuotojas gali sau leisti savarankiškai kaupti pensijai. Todėl naivu tikėtis, kad visi 25 metų jaunuoliai laisva valia dalį uždarbio, kurio neretai ir taip nepakanka patenkinti visiems norams bei troškimams, skirs investicijoms į saugią senatvę.

Be to, per viso gyvenimo karjerą dažnam tenka susidurti su vienokiomis ar kitokiomis pertraukomis ar atlyginimo sumažinimu. Todėl būtų sunku rekomenduoti konkrečią uždarbio dalį, kurią vertėtų atsidėti. Nereikia pamiršti infliacijos ir sutaupytus pinigus investuoti taip, kad ilguoju laikotarpiu santaupos neprarastų savo vertės.

REKLAMA

Dažniausiai siūloma atsidėti 10 proc. nuo savo atlyginimo, deja, neretai žmonės apie pensiją susimąsto tik sulaukę 40 ar 50 metų, tad ši suma gali būti pernelyg maža. Vyresnio amžiaus žmonėms teks atidėti kur kas didesnę atlyginimo dalį.

Kitų manymu auksine taisykle turėtų būti 15 proc. Esą ši suma garantuos, kad po 40 metų jūsų pajamos sieks 75–85 proc. buvusio atlyginimo.

Problema ta, kad taupydami senatvei susiduriame su keliais klausimais į kuriuose niekas neturi ir neturės aiškių atsakymų. Kiek žmogus gyvens, kokia bus infliacija ir investicijų grąža?

REKLAMA

„Aon Hewit“ konsultantai teigia, kad pensijos sulaukęs žmogus privalo sutaupyti 11 metų atlyginimą, rašo „Times“.

Žinoma, nereikėtų pamiršti, kad šis skaičius yra skirtas JAV gyventojams, be to, skaičiuodami optimalų santaupų dydį „Aon Hewit“ konsultantai įvertino ir tai, kad dalį pensijos sudarys socialinio draudimo išmokos.

Anot „Aon Hewit“, 11 metų atlyginimas yra optimalus tuo atveju jeigu žmogus išeina į pensiją sulaukęs 65 metų amžiaus. Nusprendus į pensiją išeiti dviem metais vėliau pakaks ir 9,5 metų atlyginimo dydžio santaupų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiti finansų konsultantai pateikia didesnius arba mažesnius skaičius. Niekas negali nuspėti ateities, lygiai taip pat niekas negali aiškiai numatyti kokios santaupos užtikrins ramią senatvę.

Šiuo metu taupymo perspektyvos gali atrodyti miglotos, nes infliacija auga sparčiau nei atlyginimai, tačiau sunku numatyti kas laukia ekonomikos po 10, 30 ar 40 metų, todėl verta įdėti pastangų ir savarankiškai pasiruošti neišvengiamai senatvei.

„Time“ nuomone, ilgalaikėje perspektyvoje visada laimės tie, kurie gyvens pagal išgales, išlaidaus kukliai ir stengsis sutaupyti kuo didesnę savo pajamų dalį.

REKLAMA

Prognozuojant būsimą investicijų grąžą analitikai siūlo galvoti konservatyviai ir visada tikėtis prastesnių rodiklių nei norėtųsi, o mastant apie būsimą neišvengiamos mirties datą riekėtų būti optimistu ir galvoti, kad sulauksite šimtojo gimtadienio.

Nepamirškite infliacijos ir stenkitės iki pensijos rasti pragyvenimo šaltinį, kuris iki paskutinės gyvenimo dienos užtikrintų bent minimalias pajamas. Galbūt žemės ar buto nuoma senatvėje taps jūsų pajamų pagrindu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų