REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skirti baudas prostitutėms, atleisti jų paslaugas perkantiems klientams – tokį požiūrį siekiama pakeisti įstatymo pataisomis. Bausmės tik pagilina šių moterų problemas, išstumia jas į socialinį užribį bei padaro priklausomomis nuo sutenerių ir korumpuotų pareigūnų savivalės – įsitikinusi Lietuvos „Caritas“ projekto koordinatorė Kristina Mišinienė. Nenorėdama likti nesuprasta, specialistė iškart priduria: „Siūlome ne legalizuoti prostituciją, o nepersekioti ja užsiimančių moterų bei didžiąją dalį atsakomybės naštos perkelti ant klientų ir merginas į prostituciją įtraukusių asmenų pečių.“

REKLAMA
REKLAMA

- Kokia įstatymo pataisos dėl asmenų esančių prostitucijoje teisinio nepersekiojimo esmė? – Balsas.lt paklausė K. Mišinienės.

REKLAMA

- Iš tikrųjų pasiūlymą pateikė vienas Seimo narys. Esmė – nepersekioti prostitucija užsiimančių asmenų, nes tai neturi visiškai jokios prasmės. Moterys skiriamų baudų nesusimoka. Negalėdamos susimokėti jos dar labiau slepiasi. Todėl pagalbą galintys suteikti asmenys prie tokių moterų negali prieiti. Tačiau yra ir antroji dalis teikiamo pasiūlymo, kuris mums atrodo nepriimtina. Siūloma nebausti vyrų – klientų. Nors jie yra pagrindinis prostitucijos variklis. Jie kuria paklausą. Klientas yra pagrindinis veikėjas sekso industrijoje. Taip pat dar siūloma sugriežti sutenerio atsakomybę. Yra tokių bylų, kur moterys pasiryžta liudyti prieš sutenerį. Bet jie iki šiol išsisukdavo lygtinėmis bausmėmis. Turėjome atvejį Šiauliuose, kai prieš sutenerį liudijo nepilnametės, o jam skirta bausmė – viešieji darbai. Visiškai jokios logikos. Supraskite, praėjusiais metais buvo nubausta keli šimtai moterų ir tik 11 prostitučių paslaugomis besinaudojusių klientų.

REKLAMA
REKLAMA

- Ar pastarieji skaičiai buvo viena iš priežasčių paskatinusi kurti įstatymo pataisas?

- Be jokios abejonės. Visas dėmesys šiuo metu skiriamas tik į prostitucija užsiimančias moteris, o į visą kitą yra nekreipiamas joks dėmesį. Teko išgirsti tokį atvejį, kai per vieną reidą policijos pareigūnas pasiūlė mergaitė verčiau eiti dirbti kasininke nei teikti sekso paslaugas. Ši atsisakė. Ir tai buvo pateikta kaip įrodymas, kad mergina nori likti prostitucijoje. Tai didžiulė demagogija. Lygiai taip pat jai galėjo pasiūlyti tapti stiuardese, o mergina būtų atsisakiusi. Išėjimo iš prostitucijos kelias yra labai sudėtingas. Tos merginos neturi deklaracijos, gyvenamosios vietos, jas persekioja įvairios ligos. Vaikai iš jų dažniausiai būna atimti. Susidaro visa puokštė socialinių problemų. Jų neišsprendus – negalime tikėtis teigiamo rezultato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kodėl įstatymo pataisose taip stipriai akcentuojamos prostitutėms skiriamos baudos?

- Taip, baudos – labai svarbus momentas. Prostitucija besiverčiančios moterys nesusimoka baudų, o tai dar labiau gramzdina jas į problemų liūną. Vos tik mergina pabando pradėti gyventi normalų gyvenimą, ant jos galvos atsistoja ne vienas, o iš karto keli antstoliai. Nežinau, kuris iš mūsų sutiktų dirbti, kai keletą metų tau iš algos lieka tik „kapeikos“. Iš prostitucija besiverčiančios moters reikalaujama susimokėti ir dirbti dvejus metus be jokio uždarbio. Nesusimokėjusios kartais ir iki 15-20 tūkst. litų siekiančių baudų moterys yra priverstos slapstytis. Vos tik pradeda dirbti yra areštuojama didžioji dalis atlyginimo. Kartais per mėnesį gali likti vos ne 100 litų. Kaip už tiek išgyventi?

REKLAMA

- Kalbėjote apie korumpuotus pareigūnus. Koks jų vaidmuo prostitucijos versle?

- Tos pačios pareigūnų atliekamos operacijos „Plaštakės“ nėra tikslingos. Pareigūnai apsimeta klientais – tik tada gali nubausti moteris. Nesąžiningi pareigūnai gali pasinaudoti situacija. Jėgos santykis nelygus. Pareigūnas gali ją nubausti, naudotis seksualiai, šantažuoti. Turime tokių atvejų. Yra moralinių vertybių neturinčių pareigūnų. Sulaikymo metu prostitutės yra filmuojamos. Buvo įvykis Klaipėdoje. Mergina nori trauktis iš prostitucijos. Bet pareigūnai ją nufilmavo ir patalpino savo interneto svetainėje. Vėliau ta medžiaga pateko į internetą. Mes dirbame su mergina, bet ji dabar yra lengvai atpažįstama. Tie kadrai iki šiol klaidžioja internete. O pikčiausia, kad nė vieno kliento taip neturime nufilmuoto ir viešai demonstruojamo. Pareigūnai bijo „užsišokti“ ant skambių pavardžių. Tuo tarpu prostitutės statusas vertinamas itin žemai, todėl daroma, kas patinka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų