REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penkiolika metų Juozo Miltinio dramos teatrui vadovavęs aktorius Rimantas Teresas nuo šiol Darbo biržos duris varstys ne tam, kad geriau įsijaustų į bedarbio vaidmenį. Skandalais pastaruoju garsėjančio Panevėžio teatro kolektyvas netekęs amo – direktorius Romualdas Vikšraitis savo pirmtaką, buvusį ilgametį įstaigos vadovą atleido iš darbo už pravaikštas.

REKLAMA
REKLAMA

Iššveitė už pravaikštas

Penkiolika metų Juozo Miltinio dramos teatrui vadovavęs aktorius Rimantas Teresas nuo šiol Darbo biržos duris varstys ne tam, kad geriau įsijaustų į bedarbio vaidmenį.

REKLAMA

Skandalais pastaruoju metu garsėjančio seniausio Panevėžio teatro kolektyvas netekęs amo – direktorius Romualdas Vikšraitis savo pirmtaką, buvusį ilgametį įstaigos vadovą atleido iš darbo už pravaikštas. R.Vikšraitis motyvuoja, kad R.Teresas be pateisinamos priežasties darbe nepasirodė tris paskutines rugpjūčio dienas.

Atleistas aktorius aiškina lydėjęs sunkiai sergančią mamą pas profesorių į Bulgariją, o prašymo dėl nemokamų atostogų neturėjęs kam įteikti, nes paties R.Vikšraičio kelias dienas iš eilės neradęs darbe.

REKLAMA
REKLAMA

R.Teresas dėl darbo vietos pasiryžęs kovoti teisme, o jo kolegos aktoriai – streikuoti.

Maldavo „nedaryti nesąmonių“

„Esu bedarbis. Neturiu jokių planų, eisiu registruotis į Darbo biržą. Tik kokią dar profesiją, be aktoriaus, galiu pasirinkti būdamas 57-erių?“ – kad įsidarbinti nebus lengva, pripažįsta R.Teresas.

Jis mano, kad darbą bus sudėtinga susirasti ir dėl prastos sveikatos. Dvi operacijas ir miokardo infarktą ištvėrusiam R.Teresui nustatytas tik 50 proc. darbingumas.

31-erius metus teatre išdirbęs, vadovaujantis darbuotojų profesinei sąjungai aktorius įsitikinęs, kad jo atleidimas neteisėtas.

R.Teresas tvirtina apie užgriuvusias bėdas bandęs pranešti direktoriui, tačiau keletą dienų nesulaukęs šio pasirodančio darbe.

„Turėjau lydėti 80-metę sunkiai sergančią mamą į Bulgariją pas profesorių. Buvau parašęs prašymą dėl nemokamų atostogų, bet nei penktadienį, nei pirmadienį R.Vikšraičio darbe nebuvo, o kelionės atidėti negalėjau“, – teisinosi R.Teresas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aktorius tvirtina iš Bulgarijos skambinęs R.Vikšraičiui ir „maldavęs nedaryti nesąmonių“, tačiau direktorius liepęs sugrįžti į darbą. R.Teresas pripažįsta teatre pasirodęs penkiomis dienomis vėliau, nei jam buvo nurodyta.

„Dirbu, repetuoju ir staiga vidury repeticijos išsikviečia ir pasako, kad mane atleido. Peržengtos visos ribos. Per 31-erius metus teatre nė karto nesu gavęs nuobaudos, tik daugybę padėkų, 2011-aisiais buvau nominuotas Auksiniam scenos kryžiui, turiu mokslinį laipsnį“, – kalbėjo įskaudintas aktorius.

REKLAMA

Išmaldos nepriims

R.Tereso nuomone, direktorius peržengė ribas jį iš darbo atleisdamas tik savo nuožiūra – tokio sprendimo ne tik nederino su profesine sąjunga, bet ir nesvarstė teatro ginčų komisijoje. Jai priklauso ir R.Teresas.

Aktorius teigia nesudėsiantis rankų ir jau tariasi su advokatais bei renka dokumentus teismui.

Jei nepavyks laimėti prieš darbdavį, R.Teresas pripažįsta savo ateities J.Miltinio dramos teatre nematantis.

„Net jei pasiūlys pasirašyti autorinę sutartį, nesutiksiu. Man reikalingos socialinės garantijos“, – tvirtina aktorius.

REKLAMA

Šokiruoja režisierius

Atleidus R.Teresą nežinomybėje atsidūrė net trys pastatymai: milžiniško susidomėjimo sulaukęs režisieriaus Rolando Atkočiūno spektaklis „Hanana, kelkis ir eik“, to paties režisieriaus pastatytos „Vedybos“ pagal N.Gogolio pjesę bei režisieriaus iš Gruzijos Vasilio Čigogidzės atnaujinamas 2007 metais Panevėžio dramos teatre statytas spektaklis „Sveiki, žmonės“ pagal gruzinų rašytojo Nodaro Dumbadzės romaną „Aš, močiutė Iliko ir Ilarionas“. Pastarojo premjera numatyta jau spalio 18-ąją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teatro atstovės spaudai Gertrūdos Rinkūnienės teigimu, jei R.Tereso netenkins siūlymas dirbti pasirašius autorinę sutartį, spektakliuose jį pakeis kiti aktoriai.

Tačiau aktorių profesinės sąjungos pirmininkas Vytautas Kupšys teigia, jog R.Tereso atleidimas artėjant premjerai sukėlė nemenką sumaištį.

„Iš Gruzijos atvažiavęs režisierius nežino, kur pateko. Atrodo, turėjo užtekti, kad Latvijos režisierė,„Jazminą“ stačiusi Mara Kimelė, pažadėjo į J.Miltinio teatrą kojos nebekelti, tą patį kalbėjo ir vienas geriausių Latvijos dailininkų“, – stebėjosi V.Kupšys.

REKLAMA

Rengiasi streikui

V.Kupšys teigia pats buvęs liudininku, kai R.Teresas prieš kelionę nesėkmingai teatre ieškojo R.Vikšraičio. Nors kolektyvas apstulbęs, tačiau repeticijos vyksta įprasta tvarka.

„Mes žinome: jei neateitume į darbą, už pravaikštas atleistų nors ir visus. R.Vikšraitis tą gali. Jis nori J.Miltinio teatrą padaryti kaip„Domino“ – su samdomais aktoriais“, – svarsto profesinės sąjungos lyderis.

Vis dėlto teatro kolektyvas nenusiteikęs taikstytis su antrus metus teatrui vadovaujančio R.Vikšraičio taisyklėmis. Anot V.Kupšio, kai tik Kultūros ministerija baigs trečią mėnesį trunkantį teatro veiklos auditą, darbuotojai ketina skelbti streiką. Svarbiausias jų reikalavimas Kultūros ministerijai – atleisti R.Vikšraitį.

REKLAMA

„Direktorius nesilaiko savo veiklos programos, kokią atėjęs vadovauti žadėjo. Pusantrų metų teatras iš tiesų kilo į viršų, kol dirbo režisierius R.Atkočiūnas, tada ir nauji ryšiai buvo mezgami. Bet jį atleido ir dabar mes nežinome, ką veiksime po Naujųjų metų“, – teigė V.Kupšys.

Anot jo, R.Vikšraitis su kolektyvu vengia bendrauti. Direktorius nepasirodė ir rugsėjo pradžioje abiejų profesinių sąjungų surengtame susirinkime, nors į jį buvo pakviestas raštu. V.Kupšio teigimu, susirinkime dalyvaujant dviem Kultūros ministerijos atstovėms kolektyvas tikėjosi iš vadovo išgirsti paaiškinimą, kodėl nebuvo sudarytos tinkamos darbo sąlygos latvių režisierei M.Kimelei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasiaiškinti nepanoro

Situacijos J.Miltinio dramos teatre R.Vikšraitis nekomentuoja.

Jo sekretorė teigė pažeidimų dėl R.Tereso atleidimo nematanti. Anot jos, aktoriui netgi registruotu laišku buvo išsiųstas prašymas pasiaiškinti dėl praleistų trijų paskutinių vasaros darbo dienų, tačiau R.Teresas atsisakė tą padaryti. Direktoriaus sekretorės teigimu, R.Teresas dar rugpjūčio 8-ąją įteikė prašymą suteikti jam nemokamas atostogas, bet rugpjūčio 22-ąją jį atsiėmė ir pasiprašė leisti nemokamai atostogauti nuo rugsėjo 2-osios iki 4-osios.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų