REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į re­dak­ci­ją krei­pė­si Šiau­liuo­se vei­kian­čio kal­bų mo­ky­mo cent­ro „Gim­na­zi­ta“, ku­rį val­do Vil­niu­je įsi­kū­ru­si UAB „Glo­ba­lis“, mo­ky­to­jos Re­da Gim­žū­nie­nė, Kris­ti­na Žu­kai­tė, Da­ly­tė Bik­nie­nė ir Auš­ra Ap­še­gai­tė. Mo­ky­to­jos skun­dė­si, kad už dar­bą joms ne­mo­ka­mos al­gos. Mo­ky­to­jos ste­bi­si, ko­dėl dėl ne­gau­tų at­ly­gi­ni­mų jų neap­gi­na vals­ty­bi­nės ins­ti­tu­ci­jos.

REKLAMA
REKLAMA

Dir­bo, bet li­ko be al­gų

K. Žu­kai­tė, A. Ap­še­gai­tė, D. Bik­nie­nė cent­re pra­dė­ju­sios dirb­ti nuo ge­gu­žės 21 die­nos jau spė­jo pra­ves­ti po dve­jus kur­sus. R. Gim­žū­nie­nė įsi­dar­bi­no vė­liau ir ve­dė vie­ne­rius kur­sus. Ta­čiau nė vie­na iš jų at­ly­gi­ni­mo dar ne­ga­vo.

REKLAMA

Nuo ge­gu­žės dir­bu­sios mo­ky­to­jos ti­ki­no, kad joms at­ly­gi­ni­mai pa­gal su­tar­tį tu­rė­jo bū­ti iš­mo­kė­ti lie­pos 13 die­ną, vė­liau ter­mi­nas nu­kel­tas iki rugp­jū­čio 3 die­nos. Bet mo­ky­to­jos pi­ni­gų ne­ga­vo. Da­bar lau­kia pa­sku­ti­nio­jo duo­to ter­mi­no rugp­jū­čio 31 die­nos.

Už vie­ne­rius kur­sus pa­gal pa­si­ra­šy­tas su­tar­tis mo­ky­to­jos tu­rė­jo gau­ti nuo 800 iki 900 li­tų. To­dėl kai ku­rioms kal­bų mo­ky­mo cent­ras už dve­jus kur­sus sko­lin­gas ma­žiau­siai po 1700 li­tų.

REKLAMA
REKLAMA

Mo­ky­to­jos tvir­ti­no, kad iš „Gim­na­zi­tos“ už ves­tus kur­sus at­ly­gi­ni­mų ne­ga­vo dar ma­žiau­siai pen­kios mo­ky­to­jos. Dviem at­ly­gi­ni­mai esą bu­vę su­mo­kė­ti, nes jos bū­tų at­si­sa­kiu­sios mo­ky­ti nau­jus cent­ro lan­ky­to­jus.

Di­džio­ji da­lis mo­ky­to­jų kal­bų cent­re dir­bo pa­gal in­di­vi­dua­lios veik­los pa­žy­mė­ji­mus.

Nė­ra kam ap­gin­ti

Nors mo­ky­to­jos, li­ku­sios be at­ly­gi­ni­mų ėjo ir į Dar­bo ins­pek­ci­ją ir į Fi­nan­si­nių nu­si­kal­ti­mų ty­ri­mo tar­ny­bą, bet ten joms nie­kuo ne­ga­lė­jo pa­dė­ti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dar­bo ins­pek­ci­jo­je at­si­sa­kė priim­ti pa­reiš­ki­mus, nes mums, dir­bant pa­gal in­di­vi­dua­lios veik­los pa­žy­mė­ji­mus, dar­bo su­tar­tis pa­si­ra­šo­ma tik kur­sų lai­ku. Ka­dan­gi kur­sai bai­gė­si, va­di­na­si ir su­tar­tis bai­gė­si, to­dėl neiš­mo­kė­ti at­ly­gi­ni­mai jau ne­be Dar­bo ins­pek­ci­jos rei­ka­las“, – ap­gai­les­ta­vo K. Žu­kai­tė.

„Bai­siau­sia, kad dir­ban­čių pa­gal in­di­vi­dua­lios veik­los pa­žy­mė­ji­mus, pa­si­ro­do, nie­kas ne­gi­na. O mo­kes­čius mo­kė­ti rei­kia. Ne­te­kus šį pa­va­sa­rį dar­bo mo­kes­čius nuo išei­ti­nės pa­šal­pos at­skai­čia­vo. Dar dir­bu vie­no­je ko­mi­so par­duo­tu­vė­je, kur taip pat at­skai­čiuo­ja­mi mo­kes­čiai. Tu­rė­siu su­mo­kė­ti mo­kes­čius ir už veik­lą pa­gal in­di­vi­dua­lios veik­los pa­žy­mė­ji­mą. Va­di­na­si, mo­kes­čius vals­ty­bei mo­kė­siu tris­kart, o kai ma­ne rei­kia ap­gin­ti – ne­bė­ra kam“, – pik­ti­no­si D. Bik­nie­nė.

REKLAMA

Pa­reiš­ki­mai po­li­ci­jai dėl su­kčia­vi­mo

Mo­ky­to­jos dėl neiš­mo­ka­mų at­ly­gi­ni­mų krei­pė­si į po­li­ci­ją.

Šiau­lių ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to at­sto­vės spau­dai Gai­los Smag­riū­nie­nės tei­gi­mu, mo­ky­to­jos pa­ra­šė pa­reiš­ki­mus, ku­riuo­se po­li­ci­jos pra­šo „iš­tir­ti dėl su­kčia­vi­mo, nes su jo­mis nė­ra at­si­skai­ty­ta pa­gal dar­bo su­tar­tį“.

G. Smag­riū­nie­nės tei­gi­mu, po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai jo­kių spren­di­mų dėl mo­ky­to­jų skun­dų dar ne­priė­mė.

REKLAMA

Ne už­dar­bis, o nuo­sto­liai

D. Bik­nie­nė, ve­du­si kal­bų cent­re dve­jus ru­sų kal­bos kur­sus, „Gim­na­zi­to­je“ įsi­dar­bi­no ne­te­ku­si dar­bo už­da­ro­mo­je Šiau­lių Du­bi­jos pa­grin­di­nė­je mo­kyk­lo­je. Ma­niu­si, kad taip už­si­dirbs pra­gy­ve­ni­mui.

„Kai dės­čiau pir­ma­jai gru­pei „Gim­na­zi­to­je“ ne­da­vė nei va­do­vė­lių, nei pra­ty­bų, nei mo­kė­jo už ko­pi­ja­vi­mo pa­slau­gas. Pir­kau už sa­vo pi­ni­gus ir ne­šiau į cent­rą. No­rė­jau dirb­ti. O pa­si­ro­do, ne už­dir­bau, o pa­ty­riau nuo­sto­lių“, – pa­sa­ko­jo D. Bik­nie­nė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mo­ky­to­ja pa­sa­ko­jo, kad jai iš kar­to su­kė­lė įta­ri­mų ne­di­de­lė kur­sų kai­na – 299 li­tai už 40 aka­de­mi­nių va­lan­dų.

„Pir­muo­se kur­suo­se tu­rė­jau 4 mo­ki­nius, ant­ruo­se – 6. Va­di­na­si, ad­mi­nist­ra­vi­mui ne­la­bai kas lik­tų, jei su mo­ky­to­jais at­si­skai­ty­tų“, – skai­čia­vo D. Bik­nie­nė.

Ad­mi­nist­ra­ci­ja ne­pa­sie­kia­ma

Ke­lis kar­tus skam­bi­no­me „Gim­na­zi­tos“ ad­mi­nist­ra­ci­jai, va­do­vo Sta­sio Gar­bin­čiaus mo­bi­lio­jo te­le­fo­no nu­me­riu, bet nie­kas neat­si­lie­pė. Ne­ga­lė­jo­me pa­klaus­ti jų nuo­mo­nės apie tai, ko­dėl neiš­mo­ka­mi at­ly­gi­ni­mai.

REKLAMA

Mo­ky­to­jos ti­ki­no, kad va­do­vas ir į jų te­le­fo­ni­nius skam­bu­čius taip pat neat­si­lie­pia.

Pa­tal­pos Šiau­liuo­se, ku­rio­se vyks­ta kal­bų kur­sų už­siė­mi­mai, va­kar apie pie­tus bu­vo tuš­čios. Su­tik­ta vie­na dar­buo­to­ja at­si­sa­kė bet ką paaiš­kin­ti dėl ne­mo­ka­mų at­ly­gi­ni­mų, nes ti­ki­no ir pa­ti išei­nan­ti iš dar­bo dėl tos pa­čios prie­žas­ties.

Mo­ky­to­jos ti­ki­no in­ter­ne­te ra­du­sios ne­ma­žai nei­gia­mų at­si­lie­pi­mų apie „Gim­na­zi­tą“ ir jos va­do­vą Sta­sį Gar­bin­čių. In­ter­ne­te iš­ties ra­do­me nu­si­skun­di­mų šiuo cent­ru, ku­rio fi­lia­lai vei­kia Šiau­liuo­se, Vil­niu­je, Kau­ne ir Klai­pė­do­je.

„Be­sis­kun­džian­čių „Gim­na­zi­ta“ ir jos va­do­vu, pa­si­ro­do, yra ne tik Šiau­liuo­se. Bet nie­kas nie­ko ne­da­ro ir jų veik­los ne­kont­ro­liuo­ja“, – ste­bė­jo­si D. Bik­nie­nė.

Rita ŽADEIKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų