REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tris­de­šimt trejų me­tų Ly­gu­mų mies­te­lio (Pak­ruo­jo rajonas) gy­ven­to­ja Aud­ra Gri­ga­liū­nie­nė lie­pos 30-ąją ti­kė­jo­si išei­ti gim­dy­mo ato­sto­gų. Rugp­jū­čio 1-ąją gim­dy­vė mi­rė. Me­di­kai, pra­dė­ję gy­dy­ti ge­liu nuo nu­ga­ros skaus­mo, iš­gel­bė­jo tik kū­di­kį.

REKLAMA
REKLAMA

Gim­dy­vė mi­rė Kau­ne

Ži­nia iš li­go­ni­nės Kau­ne apie gim­dy­vės mir­tį ar­ti­mie­siems su­kė­lė šo­ką. Žmo­nės iki šiol ne­ga­li pa­ti­kė­ti, kad mo­ters gy­vy­bė už­ge­so dėl me­di­kų klai­dos.

REKLAMA

Mir­ties liu­di­ji­me įra­šy­ta, kad gim­dy­vė mi­rė nuo krau­jo už­krė­ti­mo.

Dėl ne­pa­ke­lia­mų skaus­mų nu­ga­ro­je ir du­sulio grei­tą­ją me­di­ci­nos pa­gal­bą du kar­tus kvie­tu­si mo­te­ris, ku­rį lai­ką bu­vo gy­dy­ta nuo tarp­šon­kau­li­nių ner­vų už­de­gi­mo.

Po gim­dy­mo Šiau­liuo­se, Kau­no kli­ni­kų me­di­kai be­veik pa­rą rea­ni­ma­vę sun­kiai ser­gan­čią gim­dy­vę, ko­vą dėl jos gy­vy­bės pra­lai­mė­jo. Ly­gu­mie­tė mi­rė rugpjūčio 1-osios ry­tą.

REKLAMA
REKLAMA

Pa­ta­rė nu­si­pirk­ti ge­lio

Pak­ruo­jo pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cent­ro do­ku­men­tuo­se už­fik­suo­ta, kad pir­mą kar­tą grei­tą­ją me­di­ci­nos pa­gal­bą Gri­ga­liū­nai kvie­tė lie­pos 25-osios nak­tį.

„Žmo­na ne­ga­lė­jo mie­go­ti, jai skau­dė­jo nu­ga­rą, du­si­no. Kvie­tė­me grei­tą­ją, iš­ve­žė į Šiau­lius“, – pri­si­me­na ve­lio­nės vy­ras Gin­ta­ras.

Dvi­de­šimt de­vy­ne­rių vy­ras nu­ste­bo, kai ry­tą iš­gir­do grį­žu­sios žmo­nos bel­di­mą. Ją ap­žiū­rė­jęs Mo­ters ir vai­ko kli­ni­kos gy­dy­to­jas ry­tą ją iš­lei­do na­mo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šei­ma ne­tu­ri au­to­mo­bi­lio, to­dėl sun­kiai ser­gan­ti mo­te­ris į Ly­gu­mus grį­žo marš­ru­ti­niais au­to­bu­sais.

Iš Šiau­lių at­va­žia­vu­si iki Pak­ruo­jo, ligonė sto­ty­je au­to­bu­so į Ly­gu­mus lau­kė apie po­rą va­lan­dų. Per tą lai­ką nu­si­pir­ko jai gy­dy­to­jo re­ko­men­duo­tų vais­tų – Ibu­me­ti­no ge­lio.

„Gy­dy­to­jas jai pa­ta­rė trin­ti nu­ga­rą kas ant­rą die­ną, sa­kė, jog jai tarp­šon­kau­li­nio ner­vo už­de­gi­mas, nuo tų vais­tų praeis“, – žmo­nai duo­tą re­ko­men­da­ci­ją, kaip gy­dy­tis, pri­si­mena naš­lys.

REKLAMA

Ta­čiau vais­tas gim­dy­vei ne­pa­dė­jo. Skaus­mai di­dė­jo.

Grei­tą­ją kvie­tė dar kar­tą

Ki­tos die­nos va­ka­rą gim­dy­vė jau­tė­si dar blo­giau. Jai ėmė kil­ti tem­pe­ra­tū­ra, skun­dė­si, kad trūks­ta oro. Nu­ga­ro­s skaus­mus ken­tė sė­dė­da­ma at­si­rė­mu­si į pa­gal­vę. Mo­te­riai ar­ti­mie­ji vėl kvie­tė grei­tą­ją.

Ant­rą kar­tą pas Gri­ga­liū­nus at­va­žia­vu­si Pak­ruo­jo grei­to­sios pa­gal­bos fel­če­rė li­go­nio la­pe įra­šė anks­tes­nią­ją diag­no­zę – tarp­šon­kau­li­nio ner­vo už­de­gi­mas ir spė­ja­mą dar vie­ną – pneu­mo­ni­ja (pa­pras­tai va­di­na­mą plau­čių už­de­gi­mu).

REKLAMA

Gim­dy­vė vėl bu­vo nu­ga­ben­ta į Šiau­lių mo­ters ir vai­ko kli­ni­ką. Ją ap­žiū­rė­jo aku­še­ris-gi­ne­ko­lo­gas ir ta pa­čia grei­tą­ja pa­cien­tę iš­siun­tė į Res­pub­li­ki­nės Šiau­lių li­go­ni­nės Priė­mi­mo sky­rių. Mo­te­ris bu­vo pa­gul­dy­ta į Vi­daus li­gų sky­rių.

Pa­ža­dė­jo per­švies­ti

„Ket­vir­ta­die­nį, penk­ta­die­nį bend­ra­vo­me te­le­fo­nu, ji kal­bė­jo, kad gy­dy­to­jai pa­sa­kė, jog jai – plau­čių už­de­gi­mas: lei­džia pe­ni­ci­li­ną, da­vė kvė­puo­ti de­guo­nies“, – pri­si­me­na po­kal­bius su žmo­na vy­ras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O sek­ma­die­nį ji na­miš­kiams te­le­fo­nu pra­ne­šė, kad svei­ka­ta blo­gė­ja – nuo plau­čių trau­kia van­de­nis.

Vy­ras, pa­kvie­tęs kar­tu va­žiuo­ti žmo­nos drau­gę, pir­ma­die­nį au­to­bu­su iš­vy­ko į Šiau­lius jos lan­ky­ti.

„Kai pa­ma­tė­me ją, iš­si­gan­do­me. Aud­ra bu­vo vi­sa gel­to­na, ma­žai be­kal­bė­jo, pa­mė­lu­siais pirš­tais. Vie­na slau­gy­to­ja mums pa­sa­kė: žiū­rė­ki­te ją, nes ir nu­mirs taip gu­lė­da­ma“, – pri­si­me­na ap­si­lan­ky­mą li­go­ni­nė­je bu­vu­si ve­lio­nės bend­ra­dar­bė Da­nu­tė Vit­kie­nė.

REKLAMA

Ta­da Gin­ta­ras su Da­nu­te nuė­jo į gy­dy­to­jų ka­bi­ne­tą ir, tvir­ti­na, griež­tai pa­rei­ka­la­vę, kad gim­dy­vę ne­del­siant ap­žiū­rė­tų.

„Tik tuo­met ją pa­ža­dė­jo per­švies­ti“, – sa­kė mo­te­ris.

Li­go­nė ne­tru­kus bu­vo per­kel­ta į Rea­ni­ma­ci­jos sky­rių. „Ten dir­bu­si gy­dy­to­ja mums pa­sa­kė, jog li­go­nės būk­lė la­bai sun­ki – gy­dy­mas pa­vė­luo­tas, ne­bu­vo tin­ka­mai at­lik­ti ty­ri­mai“, – pri­si­me­na Da­nu­tė.

REKLAMA

At­ve­žė per vė­lai

Ki­tą die­ną po vi­du­die­nio G. Gri­ga­liū­nui pa­skam­bi­no iš Mo­ters ir vai­ko kli­ni­kos. „Svei­ki­na­me, jūs ta­po­te tė­ve­liu“, pri­si­me­na vy­ras jį nu­ste­bi­nu­sią nau­jie­ną. Pir­ma­die­nį lan­ky­da­mas žmo­ną iš ją ap­žiū­rė­ju­sio gy­dy­to­jo bu­vo gir­dė­jęs, jog „paanks­tin­tas gim­dy­mas ne­gre­sia, vai­siui vis­kas ge­rai“.

„Kai pa­klau­siau apie žmo­ną, man pa­sa­kė, kad ji jau iš­vež­ta į Kau­ną, – pa­sa­ko­ja naš­lys. – Ta­da kar­tu su kai­my­ne te­le­fo­nais skam­bi­nė­jo­me po Kau­no li­go­ni­nes ir ieš­ko­jo­me, kur ji. O kai su­ra­do­me ir pa­sa­kė­me, kad skam­bi­na gim­dy­vės se­suo ir vy­ras, gy­dy­to­jas su­ti­ko pa­sa­ky­ti apie jos būk­lę“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ve­lio­nės vy­ras įsi­dė­mė­jo Kau­no kli­ni­kų Cent­ri­nės rea­ni­ma­ci­jos In­ten­sy­vio­sios te­ra­pi­jos sky­riaus gy­dy­to­jo lie­pos 31-ąją jam pa­sa­ky­tus žo­džius: „Ją mums at­ve­žė per vė­lai. Da­ro­me, kas nuo mū­sų pri­klau­so, bet, pa­tys su­pras­ki­te, vis­kas už­dels­ta ir už­leis­ta“.

Iš Šiau­lių į Kau­no kli­ni­kas A. Gri­ga­liū­nie­nė bu­vo iš­vež­ta ne­tru­kus po gim­dy­mo. Naš­liui iš­duo­to­je me­di­kų pa­žy­mo­je apie kū­di­kio gi­mi­mą nu­ro­do­ma, kad A.Gri­ga­liū­nie­nė gim­dė na­tū­ra­liai, 30 sa­vai­čių ne­šio­tą kū­di­kį.

REKLAMA

A. Gri­ga­liū­ni­enė gim­dy­ti į Mo­ters ir vai­ko kli­ni­ką bu­vo at­ga­ben­ta iš rea­ni­ma­ci­jos pa­la­tos. Tas fak­tas kai ku­riuos re­dak­ci­jos kal­bin­tus gy­dy­to­jus ver­čia grieb­tis už gal­vos: ne­gi to­kios būk­lės mo­te­ris bu­vo pri­vers­ta gim­dy­ti pa­ti?

Kaip vy­ko gim­dy­mas, kas jį priė­mė, ko­kie gy­dy­to­jai gy­dė A.Gri­ga­liū­nie­nę, iki šiol ne­ži­no ir naš­lys. Vy­ras ren­gia­si at­si­tie­sęs po ne­tek­ties smū­gio dėl žmo­nos mir­ties kreip­tis į pro­ku­ra­tū­rą.

REKLAMA

Kū­di­kio gy­vy­bė – me­di­kų ran­ko­se

Ko­dėl dėl krau­jo už­krė­ti­mo ir plau­čių li­gos mi­ru­si gim­dy­vė bu­vo gy­do­ma nuo tarp­šo­nkau­li­nio ner­vo už­de­gi­mo ir lai­ku ne­ga­vo rei­kia­mos me­di­ci­nos pa­gal­bos, ko­kie gy­dy­to­jai mo­te­rį gy­dė?

Nuo šio re­dak­ci­jos klau­si­mo gim­dy­vę gy­džiu­sios me­di­ci­nos įstai­gos at­si­tvė­rė ty­los sie­na.

Su Res­pub­li­ki­nės Šiau­lių li­go­ni­nės va­do­vais re­dak­ci­jai su­si­siek­ti ne­pa­vy­ko – ato­sto­gų me­tas, o li­go­ni­nės va­do­vus kei­čian­tys me­di­kai nu­ro­dy­tais te­le­fo­nais neat­si­lie­pė.

REKLAMA
REKLAMA

Šiau­lių mo­ters ir vai­ko kli­ni­kos di­rek­to­rius Li­nas Ro­vas tvir­ti­no, to­kios in­for­ma­ci­jos ne­ga­lįs teik­ti ir pa­ta­rė jos ieš­ko­ti per li­go­ni­nės vie­šų­jų ry­šių spe­cial­i­stę.

„In­for­ma­ci­jos teik­ti ne­ga­li­me, ne­bent ją gau­ti tu­rė­tu­mė­te ve­lio­nės vy­ro įga­lio­ji­mą“, – apie for­ma­lu­mus, ku­rių kol kas ne­tu­ri jė­gų im­tis naš­lys, sa­kė li­go­ni­nės vie­šų­jų ry­šių spe­cia­lis­tė Zi­ta Kat­kie­nė.

Kau­no kli­ni­kų at­sto­vė spau­dai Mil­da Damb­raus­kie­nė sa­kė, kad apie iš Šiau­lių at­vež­to­s rea­ni­muo­ti ir mi­ru­sios gim­dy­vės bu­vu­sią svei­ka­tos būk­lę kal­bė­ti ne­ga­li: „Tik­riau­siai dėl jos mir­ties bus at­lie­ka­mas ty­ri­mas, to­dėl kol kas apie tai kal­bė­ti dar ne­tu­rė­tu­me“.

Naš­lys šiuo me­tu pa­lai­ko ry­šį su Kau­no kli­ni­kų me­di­kais, be­si­rū­pi­nan­čiais jo per anks­ti gi­mu­sio sū­ne­lio svei­ka­ta ir yra ap­si­spren­dęs jį pa­siim­ti au­gin­ti pa­ts.

„Ki­taip ne­ga­lė­čiau. To­kią do­va­ną pa­li­ko man žmo­na. Nie­kam nea­ti­duo­siu“, – su aša­romis aky­se kal­bė­jo vy­ras.

Janina VANSAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų