REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Portalo Balsas.lt redakcijoje viešėjo garsus fenotipologas Markas Lučinas. Estijoje gyvenantis vyras yra dviejų unikalių sistemų autorius. Viena iš jų – fenotipologija. Tai potencialių žmogaus charakterio bruožų, savybių ir galimybių nustatymo sistema, paremta išvaizda.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje viešintį specialistą paprašėme pažvelgti į vienos iš naujų partijų „Drąsos kelias“ lyderius, ketinančius dalyvauti rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose. M. Lučino taip pat paprašėme pažvelgti į kai kurių istorijos, jau kelerius metus jaudinančios nemažai Lietuvos žmonių, dalyvių nuotraukas. Jam pateikėme buvusios mažametės mergaitės globėjos Neringos Venckienės, jos mamos Laimutės Stankūnaitės, suspenduoto kunigo, partijos „Drąsos kelias“ pirmininko Jono Varkalos ir vaiko teisių apsaugos kontrolierės Editos Žiobienės nuotraukas. M. Lučinui taip pat papasakojome, kad judėjimas, o vėliau ir naujoji partija atsirado iš dalies dėl to, kad dalis visuomenės aktyviai stojo mergaitės globėjos N. Venckienės pusėn.

REKLAMA

Jūsų dėmesiui – garsaus fenotipologo M. Lučino komentaras.

Pone Markai, ką jūs galite pasakyti, žvelgdamas į ponios Neringos, pono Jono ir kitų šios istorijos dalyvių nuotraukas?

Jeigu mes kalbėtume apie būsimus politinius įvykius, rinkimus, reikia kalbėti apie du pretendentus. Neringa yra partijos lyderė? Partijos vadovas Jonas Varkala, bet ji lyderė žmonėms. Tai, kad partijos vadovas yra kitas – ne svarbiausias dalykas. Neringos bruožai rodo, kad ji neturėtų būti korumpuota, neturėtų būti vagilė, gruobuonė. Jai labai svarbu elgtis padoriai, solidžiai, kad dėl jos nebūtų gėda. Politikoje tokių žmonių trūksta. Ten labai daug žmonių, kurie puikiai moka vaikščioti „slidžiais ir kreivais paviršiais“, bet tiesų ir sąžiningų žmonių politikoje nedaug. Todėl Neringa – geras variantas.

REKLAMA
REKLAMA

Jos silpnoji vieta – intelekto potencialas, palyginti nedaug aukštesnis už vidutinį. Politikoje to gali nepakakti. Todėl pasiekusi kažko kaip „protestuojančiojo elektorato“ lyderė, ji gali patekti į situaciją, kurioje pritrūks kompetencijos arba ji paprasčiausiai gali neatlaikyti labiau patyrusių, gudresnių oponentų konkurencijos, net jeigu tie oponentai darys mažiau žmonėms naudingų darbų negu ji. Todėl ji, kaip partijos veidas, įdomi, tačiau negalima sakyti, kad ateityje ji gali tapti stipriu aktyviu politiku. Taip nebus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie Joną (Varkalą – red. past.), reikia pabrėžti, kad potencialas labai stiprus. Aš šiek tiek nustebintas, kad jis tapo kunigu, nes jo sugebėjimai leido jam tapti ir politiku, ir aukšto rango kariškiu, net stipriu verslo vadybininku. Tačiau tiek Jonas, tiek Neringa neturi ypač didelių prigimtinių verslininko instinktų – jie ne verslininkai, ne tie, kurie viską griebia sau. Tai didelis pliusas.  Jono intelekto potencialas labai didelis. Jis gali pasiekti labai daug, tik reikia jį tam parengti. Iš esmės ši pora pakankamai gera, kad sėkmingai pradėtų politinę karjerą. Tačiau šie žmonės pateks į valdžią, jiems būtinai reikia mokytis. Jie turėtų studijuoti „stipraus mąstymo technologiją“, mokytis spręsti nestandartinius uždavinius, kad savo išmanymu ir sprendimų kokybe nenusileistų didelę patirtį sukaupusiems politikams.

REKLAMA

Kokiomis savybėmis pasižymintys žmonės turėtų būti greta jų, kad geriausiai jiems padėtų?

Visų pirma reikalingi profesionalai. Jų savybės – antraeilis dalykas. Profesionalas, palyginti su neprofesionlu, pavyzdžiui, Neringa, gali būti ne toks moralus. Ji nėra politikos profesionalė, tačiau vertinant moralines jos nuostatas – viskas gerai. Ir tai svarbiausia. O komandoje gali būti žmonės, kurių sąžinė ne tokia švari. Pavyzdžiui, yra senas pistoletas „Valteris“ – šiek tiek nutrintas, tačiau patikimas. Jos atrama turėtų būti teisininkai, įvairių ekonomikos sričių specialistai. Tačiau  visus sprendimus turi priimti patys lyderiai. Tada bus viskas gerai.

REKLAMA

Iš esmės, jeigu jie turės specialistų komandą ir patys mokės priimti sprendimus esminiais klausimais, potencialas bus didelis. Noriu pabrėžti, kad tai nauji veidai politikoje. Ir jie ne niekšai. Tai normalūs žmonės, normalių žmonių veidai. Man jie abu kelia simpatijas.

Geresnė mama būtų N. Venckienė?

Naujosios partijos susikūrimą sąlygojo įvykiai, kurie kelerius metus jaudino Lietuvą. Mes taip pat turime mergaitės mamos Laimutės Stankūnaitės ir vaiko teisių apsaugos kontrolierės Editos Žiobienės nuotraukas. Kaip apibūdintumėte šiuos žmones šios istorijos kontekste?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žvelgdamas į Editos nuotrauką galiu pasakyti, kad šioms funkcijoms atlikti reikia daugiau agresyvumo. Agresijos jai trūksta. Kita vertus, ji labai save kontroliuoja, varžo, nes taip įpratusi. Ji taip pat turi grobuonies potencialą bei naudos ieškotojo instinktą. Šis žmogus norės turėti daug, jo apetitas geras, bet pats jis šiek tiek baiminasi ir dėl to  nuolat save stabdo. Tai psichologiniai dalykai, todėl nemanau, kad darbą, kuris jai patikėtas, ji galėtų atlikti labai gerai. Jai nepakaks ryžto, kietumo ir jėgos siekti svarbių ir reikalingų sprendimų. Intelekto potencialas pakankamas. Bet ji yra grobuonis, kuris nuolat save stabdo, bet linkusi į klastą – jai priimtina turimą informaciją pasilaikyti sau ir stebint iš šalies laukti, kas iš to išeis, o vėliau pasirodyti. Bet tai ne tas „stilius“ – ne pačios idealiausios jos pareigos. Bent jau tai matyti žvelgiant į jos bruožus.

REKLAMA

Laimutei politikoje nėra, ką veikti. Tai paprasčiausiai ne tos rūšies žmogus. Merginos nuotrauka rodo, kad ji turėtų būti hiperseksuali. Akivaizdu, kad jos auklėjimas ir išsilavinimas ne toks, koks suteikiamas aukštos kilmės mergaitėms. Jos intelekto potencialas nemenkas, tačiau manau, kad jis nebuvo tinkamai vystomas. Vertinant iš moralinių pozicijų tai nelabai tvirtas žmogus.

Jeigu pažvelgtume į abi moteris – Laimutę ir Neringą – su kuria iš jų geriau būtų vaikui?

Vienareikšmiškai, tik su Neringa. Laimutė kaip motina gal ir patiria labai karštus jausmus savo vaikui, bet ji negalės suteikti nei normalaus kvalifikuoto auklėjimo ir išsimokslinimo, nei, (o tai dar svarbiau) moralinių nuostatų pradmenų, kurie ateityje padės susiformuoti normalaus charakterio žmogui. Šiuo aspektu Neringa man būtų daug įdomesnė. Tai nepalyginami dalykai ir kvalifikacijos. Žmonės iš skirtingų epochų. Neringa – dvarininkė, o Laimutė – atleiskite, ne dvarininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų