REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Balsas.lt savaitė“ tiria nelegalių gintaro gabenimo kelių per Lietuvą paslaptis.

Gegužės 12-ąją Pietų Korėjos mieste Yeosu, kurį nuo sostinės Seulo skiria tik valandos skrydis lėktuvu, prasidėjo tarptautinė paroda „Expo 2012".

REKLAMA
REKLAMA

Atstovai iš Lietuvos šiais metais pristatys gintaro dirbinius.

Pirmąsyk plačiajai visuomenei buvo parodyta suknelė iš gintaro. Jos kūrėjai menininkai Algina ir Rolandas Žalimai sulaukė milžiniško tarptautinės žiniasklaidos dėmesio.

REKLAMA

Iki rugpjūčio 12 dienos vyksiančioje parodoje dalyvaus daugiau nei 100 valstybių, kelios tarptautinės organizacijos. Apytikriais skaičiavimais, tikimasi sulaukti daugiau kaip 8 mln. lankytojų. Iš jų milijonas turėtų apsilankyti Lietuvos paviljone.

Juodieji ieškotojai

Nesenų įvykių aidai Kaliningrade leidžia teigti, kad gintaro kontrabandos keliai iš Rytų į Vakarus, nusidriekę per Lietuvą dar nuo neatmenamų laikų, tęsiasi iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA

Kovo pabaigoje populiarus Rusijos naujienų portalas 1tv.ru paskelbė, kad Kaliningrado srityje, Baltijos jūros pakrantėje, sulaikyta net 60 asmenų grupė, specialia technika nelegaliai ieškanti gintaro.

Per Rusijos Federalinio saugumo biuro (FSB) surengtą ir nufilmuotą operaciją pas sulaikytuosius rasta beveik 3 kg gintaro.

Rusijos žiniasklaidoje juodaisiais gintaro ieškotojais pramintos grupės narių amžius svyruoja tarp 20 ir 35 metų. Visi jie – kaliningradiečiai.

Vietos žurnalistai rašė, kad už tokią neteisėtą veiklą Kaliningrado srityje baudžiama administracine teisės pažeidimo bausme, kuri siekia nuo 3 iki 5 tūkst. rublių (apie 2,4-4 tūkst. litų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia specialistai, neapdirbto gintaro tiekimas pastaraisiais metais yra patekęs vien į Rusijos ir jos kaimynystėje esančių valstybių korumpuotų teisėsaugininkų ir kontrabandininkų rankas.

Atrodo, tokias išvadas paskatino tai, kad pastaraisiais metais Kinijoje itin aktyviai pradėta domėtis gintaro dirbiniais ir dėl to sparčiai išaugo jų paklausa Rytų šalyse.

Kažkam nenaudinga tema

Kai šio straipsnio autorius pirmąsyk paskambino teisėsaugininkų, kovojančių su kontrabandininkais, atstovams spaudai ir prasitarė, kad ketina rašyti apie gintaro kontrabandą, daugelis jų tarsi susitarę ištarė: „Jūs pirmas, užsimojęs rašyti tokia tema. Anksčiau nepasitaikė žurnalistų, kuriuos būtų sudominusi gintaro kontrabanda.“

REKLAMA

Vis dėlto kažkam tai nebuvo naudinga. Pašnekovų paieškos užtruko ne vieną mėnesį, pasitaikė ir tokių teisėsaugos atstovų, kurie kategoriškai atsisakė kalbėtis. Jie aiškino, kad tai pernelyg smulkūs mūsų valstybei ir visuomenės dėmesio neverti kriminaliniai reiškiniai.

Rusijos televizijos žurnalistai viename dokumentiniame filme pateikė versiją, kad dėl Baltijos pajūryje rasto gintaro vis dažniau tarpusavyje aršiai kaunasi vadinamosios Kinijos triados.

Daugelis šios legendomis apipintos kinų mafijos grupuotės narių jau seniai yra Rusijos kriminalinio pasaulio dalis.

REKLAMA

Į Rusiją iš Kinijos per sieną vežama dešimtys tūkstančių nelegalių imigrantų.

Be to, pastaraisiais metais kinai Rusijos rytuose kontroliuoja ne tik medienos, bet ir gintaro eksportą.

Žvilgtelėjus į žemėlapį nesudėtinga įsitikinti, kad vienas pagrindinių gintaro kontrabandos kelių iš Rusijos į Vakarus, o vėliau ir į Rytų šalis eina per Lietuvą. Įtariama, kad Baltijos jūros auksas iš mūsų šalies išgabenamas jūrų transportu.

Apsukruolių verslas

Patikimi savaitraščio „Balsas.lt savaitė“ šaltiniai teigė, kad gintaro kontrabandos kanalas per Lietuvą veikia maždaug nuo 1977 metų. Jį bendromis jėgomis ėmė globoti įtakingi Maskvos ir Vilniaus pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbinti buvę aukšti KGB darbuotojai pasakojo, kad tais laikais buvo pavienių atvejų, kai sovietinės Lietuvos pasienyje įkliūdavo jaunuoliai, slapčia nešantys nedidelius gintaro gabalėlius.

Pastebima, kad gintaro kontrabandininkai visiškai nepanašūs į tuos, kurie per valstybių sienas automobiliais nelegaliai gabena cigaretes ar spiritą. Gintaro mafijos pasiuntiniai būna solidaus amžiaus arba nepriekaištingos išvaizdos jaunuoliai, kuriems nebūdinga kriminalinė praeitis.

Tokia veikla verčiasi ir Rusijos, ir Lietuvos piliečiai.

Prieš keletą metų lankantis turtingų lietuvių pamėgtame Nidos kurorte teko girdėti pasakojimų, kad dažnas šiame nuostabaus grožio kampelyje gyvenantis apsukresnio būdo jaunas vyras bent kartą per mėnesį iš šalia esančio Kaliningrado į Lietuvą atgabendavo kilogramus gintaro.

REKLAMA

Vėliau apdirbtu gintaru būdavo sėkmingai prekiaujama ir vietos menininkų parduotuvėlėse. Šios kasmet vasarą sutraukia būrius Neringoje atostogaujančių poilsiautojų iš Vokietijos, Rusijos, Jungtinės Karalystės, JAV, o kai kada – ir iš Kinijos.

Slėptuvės – ir rankovėse

Bet koks gintaro gabenimas prilyginamas bet kurių kitų prekių neteisėtam gabenimui.

„Į Lietuvą gintaras paprastai vežamas neapdorotas iš Rusijos Kaliningrado srities, kur yra bent dvi stambios jo kasyklos. Neretai bandoma įvežti per Panemunės ir Nidos kelio postus.

REKLAMA

Rusijoje gintaras laikomas strategine žaliava. Atsakomybė už neteisėtą jo gabenimą yra kur kas griežtesnė nei Lietuvoje. Mūsų šalyje iš atvežtinio gintaro gaminami įvairūs dirbiniai, jie vėliau gabenami į Jungtinius Arabų Emyratus, Kiniją“, – pasakojo Klaipėdos teritorinės muitinės Panemunės kelio posto viršininkas Valentinas Majauskas.

Tos pačios muitinės Kontrolės organizavimo skyriaus vyriausioji inspektorė Virginija Šidlauskienė sakė, kad gintaras dažniausiai yra gabenamas paslėptas kelių transporto priemonėse – automobilio kuro talpykloje ir kitose slėptuvėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gintarą kontrabandininkai bando pergabenti ir pėsčiomis, slėpdami jį po viršutiniais drabužiais.

Pavyzdžiui, pernai Rusijos pilietis per Panemunės kelio postą į Lietuvą gabendamas apie du kilogramus rinktinio gintaro slėpė jį striukės rankovėse, po pažastimi.

TIK FAKTAI

Klaipėdos teritorinės muitinės Panemunės kelio posto pareigūnų duomenimis, 2011 metais buvo nustatyti penki kontrabanda gabenamo gintaro atvejai ir vienas atvejis, kai gintaro žaliava gabenta Lietuvos teritorijoje neturint įsigijimo dokumentų.

Pernai vasario 28 dieną Nidos kelio posto muitininkai su Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnais sulaikė nemažą kiekį nelegaliai į Lietuvos teritoriją bandytos įvežti gintaro žaliavos. Tąsyk Klaipėdos rajono gyventojas savo automobilyje gabeno paslėpęs beveik 85 kg gintaro ruošinių ir žaliavos.

REKLAMA

Praėjusių metų kovo 9 dieną Šiaulių pareigūnai su Klaipėdos teritorinės muitinės mobiliosios grupės Šiaulių poskyrio darbuotojais išaiškino neteisėtą gintaro žaliavos gabenimo atvejį. Zarasų rajono gyventojas gabeno 97,6 kg gintaro žaliavos neturėdamas jokių įsigijimo ar vežimą patvirtinančių dokumentų.

2011 metų birželio 29-ąją Nidos kelio poste muitinės pareigūnai su Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnais patikrino iš Rusijos atvykusį Lietuvos piliečio vairuojamą automobilį. Jame aptikta 74 kg įvairių frakcijų (???) neapdorotos gintaro žaliavos, preliminariai vertinamos 35 tūkst. litų.

REKLAMA

Pernai spalio 12 dieną Panemunės kelio poste sulaikyta 20 kg neteisėtai gabenamos gintaro žaliavos, kurią vežė Sovetsko (Kaliningrado sritis) gyventojas.

2011-ųjų spalio 26-ąją pareigūnai Nidos kelio poste sulaikė 71 kg gintaro žaliavos kontrabandos siuntą, kurią paslėpęs iš Rusijos atgabeno Lietuvos pilietis.

Pernai lapkričio 14 dieną Panemunės kelio poste muitininkai sulaikė 2,1 kg gintaro žaliavos, kurią gabeno Rusijos pilietis, vykstantis iš Rusijos į Lietuvą pėsčiomis.

Šių metų kovo 17 dieną VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės operatyvininkai bei Specialiosios paskirties užkardos pareigūnai už kilometro nuo Nidos pasienio posto sutabdė 46 metų Juodkrantės gyventoją prie „Volkswagen Passat“ lietuviškais numeriais vairo. Iš mašinos slėptuvės buvo ištrauktas 41 kg gintaro žaliavos.

REKLAMA
REKLAMA

Už gintaro kontrabandą mūsų šalyje yra taikomos baudos. Jos svyruoja nuo 500 iki 10 tūkst. litų, priklausomai nuo kontrabanda gabenamų prekių vertės. Taip pat gresia kontrabandos priemonių konfiskavimas.

ARTIMIAUSIAME „BALSAS.LT SAVAITĖS" NUMERYJE SKAITYKITE

Ką apie pogrindinį gintaro kontrabandininkų verslą mano Lietuvoje pripažintų gintaro prekybos salonų steigėjai

Gintaro kontrabanda (nuotr. Organizatorių)Gintaro kontrabanda (nuotr. Organizatorių)

Pareigūnus guodžia tik tai, kad gintaro kontrabanda dar nėra didžiulio masto (nuotr. Organizatorių)Pareigūnus guodžia tik tai, kad gintaro kontrabanda dar nėra didžiulio masto (nuotr. Organizatorių)

Gintaro kontrabanda (nuotr. Organizatorių)Gintaro kontrabanda (nuotr. Organizatorių)

Gintaro kontrabanda (nuotr. Organizatorių)Gintaro kontrabanda (nuotr. Organizatorių)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų