REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Interviu savaitraščiui „Veidas“ šalies vadovė teigė, kad daugelis teisėsaugos grandžių - ir tyrėjai, ir prokurorai, ir teismai - savo darbo neatliko tinkamai. Be to, istorija labai politizavosi, o kai teisėsauga patyrė didelį politikų ir žiniasklaidos spaudimą, jos darbo kokybė dar lėtėja.

REKLAMA
REKLAMA

"Stengiausi kiek įmanoma išlaikyti objektyvią poziciją, nes esu Konstitucijos garantas. Matau įvairius teisėjus ir kai kurių sprendimų kokybę, bet teismo sprendimai privalo būti vykdomi.

REKLAMA

Stengiuosi šios istorijos nekomentuoti, kad nedaryčiau įtakos teisėsaugos institucijų darbui", - sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentė sakė dėl galimos įtakos nenorinti vertinti Kauno apygardos teismo teisėjos Neringos Venckienės situacijos, nes dėl jos teisinės neliečiamybės šiuo metu sprendžia Seimas arba, anot D. Grybauskaitės, „kolektyvinė išmintis“.

„Anuomet buvo kita situacija - dėl drausminės, ne dėl baudžiamosios atsakomybės, kitos buvo ir aplinkybės. Labai griežtai vertinu teisėjų korupciją, girtavimą. Bet dėl šių priežasčių Teisėjų garbės teismas per trejus mano kadencijos metus nėra pasiūlęs atleisti nė vieno teisėjo, nors man teko atleisti net dvylika. Vienintelis siūlymas per trejus metus buvo atleisti N.Venckienę ir vien todėl, kad ji aštriau pasisakė prieš teismą ir teisėjus. Man didesni nusikaltimai yra ne piktžodžiavimas, bet korupcija ir blogai atliktas teisėjo darbas. Be to, tuo metu situacija buvo ne tokios stadijos, kaip kad dabar. Pagal Konstituciją, jei Seimas leis panaikinti teisinę neliečiamybę, bus įrodyta, kad teisėja padarė nusikalstamą veiką ir teismas tai pripažins, ji bus atleista“, - savaitraščio pasiteiravus, ar N. Venckienė gali tęsti darbą, atsakė D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Generalinis prokuroras yra kreipęsis į Seimą, prašydamas sutikimo leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėją N. Venckienę, ją suimti ir kitaip suvaržyti jos laisvę.

Panaikinti N. Venckienės imunitetą prašoma ikiteisminių tyrimų metu gavus duomenų apie N. Venckienės galimai padarytas nusikalstamas veikas.

Konstitucija nustato, kad teisėjas negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, suimtas, negali būti kitaip suvaržyta jo laisvė be Seimo, o tarp Seimo sesijų - be Respublikos Prezidento sutikimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismų įstatymo 47 straipsnio 1 dalis taip pat nustato, kad teisėjas gali atsakyti baudžiamąja tvarka, gali būti suimtas arba gali būti kitaip suvaržyta jo laisvė tik Seimo, o tarp Seimo sesijų - Respublikos Prezidento sutikimu.

Teisėjų garbės teisme yra svarstomos dvi N.Venckienei iškeltos drausmės bylos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų