REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pre­zi­den­tė Da­lia Gry­baus­kai­tė va­kar sa­vo dek­re­tu pa­skel­bė Sei­mo rin­ki­mų da­tą – spa­lio 14 die­ną. Šian­dien pra­si­de­da ofi­cia­li rin­ki­mų po­li­ti­nė kam­pa­ni­ja. Bet po­li­ti­kai rin­ki­mų žai­di­mus žai­džia jau ne vie­ną mė­ne­sį. Šiau­liuo­se – ir pla­ka­tais, ir vi­zi­tais į na­mus, ir ko­va dėl įta­kos mik­ro­ra­jo­nų bend­ruo­me­nė­se.

REKLAMA
REKLAMA

Ro­do vei­dus

Šiau­liuo­se prieš Ve­ly­kas kai ku­rie po­li­ti­kai iš­si­ka­bi­no pla­ka­tus mies­to gat­vė­se, na­mų laip­ti­nė­se, net tur­gaus pa­vil­jo­ne. Kol kas pla­ka­tuo­se nė­ra užuo­mi­nų, jog šyp­se­nas da­li­ja bū­si­mi kan­di­da­tai į Sei­mo na­rius.

REKLAMA

Šio se­zo­no nau­jo­vė – po­li­ti­kų pla­ka­tai po so­cia­li­nės rek­la­mos skrais­te. Par­la­men­ta­ras Va­len­ti­nas Ma­zu­ro­nis ir mies­to po­li­ti­kė Dai­va Ma­to­nie­nė dar va­sa­rį bu­vo iš­si­ka­bi­nę pla­ka­tą, ku­ria­me pro­pa­ga­vo to­le­ran­ci­ją.

Par­la­men­ta­ras Va­le­ri­jus Si­mu­lik da­bar šyp­so­si iš dvie­jų „so­cia­li­nių“ pla­ka­tų. Vie­na­me rū­pi­na­si mies­to sau­gu­mu, pro­pa­guo­ja sa­va­no­rių bū­rius, ki­ta­me – lin­ki sėk­mės Moks­lei­vių mė­gė­jų krep­ši­nio ly­gai ju­bi­lie­ji­nia­me se­zo­ne.

REKLAMA
REKLAMA

Mies­to po­li­ti­kas De­nis Mi­cha­len­ko vie­na­me iš sa­vo pla­ka­tų svei­ki­na mies­tie­čius su pa­va­sa­riu. Ki­tas mies­to po­li­ti­kas To­mas Pet­rei­kis kvie­čia „at­gim­ti su pa­va­sa­riu“.

Į Sei­mą be­si­ver­žian­tys po­li­ti­kai pla­ka­tais įti­ki­nė­ja: „dirb­ki­me kar­tu“, „kar­tu mes daug ga­li­me“.

Žai­džia­ma „aso­cia­ci­jo­mis“ net pa­gal sa­vo var­do rai­des: jei­gu Li­nas, va­di­na­si, „lais­vė, ini­cia­ty­va, nau­jo­vės, at­sa­ko­my­bė, so­li­da­ru­mas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svei­ki­ni­mai nuo Ka­lė­dų

Šiau­lių rin­kė­jus nuo Ka­lė­dų lan­ko par­la­men­ta­ras Eval­das Le­men­taus­kas. Šį po­li­ti­ką, ku­ris bu­vo iš­ko­pęs iki sos­ti­nės vi­ce­me­rų, Sei­mas yra ap­sau­go­jęs nuo bau­džia­mo­sios by­los dėl įta­ria­mo ky­ši­nin­ka­vi­mo.

Grės­mė ne­tek­ti ne­lie­čia­my­bės E.Le­men­taus­kui iš­kil­tų, jei­gu ne­be­lai­mė­tų Sei­mo na­rio man­da­to.

E. Le­men­taus­kas yra pa­si­rin­kęs tie­sio­gi­nio bend­ra­vi­mo tak­ti­ką – vi­zi­tus į rin­kė­jų na­mus. Šiau­lie­čių klau­sia net gi­mi­mo da­tų – pa­svei­kin­siąs gim­ta­die­nio pro­ga, jei­gu ne­prieš­ta­rau­ja.

REKLAMA

Jis siun­čia rin­kė­jams ne tik at­vi­ru­tes su sa­vo šei­mos nuo­trau­ka, bet ir laiš­kus. Pra­ne­ša, kad lan­kė­si, ap­gai­les­tau­ja, jog ne­ra­do na­muo­se, to­dėl pri­se­ga prie laiš­ko sa­vo vi­zi­ti­nę kor­te­lę: kreip­ki­tės – pa­dė­siu.

Šio­mis die­no­mis rin­kė­jai yra ga­vę E. Le­men­taus­ko laiš­kų su ti­ki­ni­mu, jog jo ini­cia­ty­va mies­te at­si­ra­dęs nau­jas au­to­bu­so marš­ru­tas.

Zok­nių mik­ro­ra­jo­no gy­ven­to­jus Nau­ja­me­čių šven­čių pro­ga lan­kė ir mies­to vi­ce­me­rė D. Ma­to­nie­nė bei jos pa­dė­jė­jos. Da­li­jo po du juos­te­le su­riš­tus sal­dai­nius ir svei­ki­ni­mo laiš­ke­lius.

REKLAMA

Nei­gia są­sa­jas su rin­ki­mais

Po­li­ti­kų ko­vos lau­ku tam­pa ir mik­ro­ra­jo­nų bend­ruo­me­nės. Po­li­ti­kų ak­ty­vu­mas nė­ra at­si­tik­ti­nis, nes į bend­ruo­me­nes atei­na eu­ro­pi­niai pi­ni­gai pro­jek­tams įgy­ven­din­ti. Lė­šos bus iš­da­ly­tos, kai tik bend­ruo­me­nės iš­si­rinks sa­vo ta­ry­bas.

Vi­ce­me­rė D. Ma­to­nie­nė, ku­ri bend­ruo­me­nė­se inicijuoja įvai­rias ak­ci­jas (nuo tal­kų, dau­gia­bu­čių puo­šy­bos iki šu­nų glo­bė­jų ska­ti­ni­mo lai­ky­tis tvar­kos), „Šiau­lių kraš­tui“ yra aiš­ki­nu­si, jog ši veik­la su rin­ki­mais nie­kaip ne­su­si­ju­si. Tie­siog dir­ban­ti po­li­ti­kės dar­bą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pa­na­šiai tvir­ti­na ir vi­ce­me­rės bū­si­mas var­žo­vas Sei­mo rin­ki­muo­se mies­to Ta­ry­bos na­rys Ar­vy­das Moc­kus. Jis yra ta­pęs jung­ti­nės Pa­ba­lių-Šim­šės-Zok­nių bend­ruo­me­nės pir­mi­nin­ku.

„Tai ne rin­ki­mų pro­jek­tas, – ti­ki­na po­li­ti­kas. – Ma­ne dar spa­lį iš­rin­ko bend­ruo­me­nės val­dy­ba, pa­siū­lė bu­vu­si pir­mi­nin­kė.“

Šian­dien Pa­ba­lių-Šim­šės-Zok­nių bend­ruo­me­nė tu­rė­tų rink­ti sa­vo ta­ry­bą. Bend­ruo­me­nė su­lauks per 40 tūks­tan­čių li­tų.

REKLAMA

A. Moc­kus „Šiau­lių kraš­tui“ sa­kė, jog į ta­ry­bos pir­mi­nin­kus ne­si­verš.

Pla­ka­tą su pa­va­sa­ri­niais svei­ki­ni­mais iš­ka­bi­nęs D. Mi­cha­len­ko „Šiau­lių kraš­tui“ taip pat aiš­ki­no, jog ne dėl rin­ki­mų sten­gia­si. Esą pla­ka­to tiks­las – tik nu­ro­dy­ti mies­tie­čiams sa­vo tink­la­pio ad­re­są.

Par­ti­jo­je bu­vo užuo­mi­nų, kad D. Mi­cha­len­ko ga­li bū­ti rin­ki­mų są­ra­še, bet kol kas jo ten nė­ra.

Po­li­to­lo­go ko­men­ta­ras

Rin­kė­jas tu­ri gal­vo­ti sa­vo gal­va

Pro­fe­so­rius Gin­tau­tas Ma­žei­kis  ko­men­tuo­ja po­li­ti­kų elg­se­ną prieš rin­ki­mus:

REKLAMA

– Ko­mu­ni­ka­ci­ja yra tei­gia­mas da­ly­kas. Po­li­ti­kas po­li­ti­ku tik ta­da ir ga­li va­din­tis, kai bend­rau­ja, ve­da de­ry­bas. Po­kal­bis yra svar­biau­sia prie­mo­nė su­ži­no­ti žmo­nių po­rei­kius.

Šian­dien yra dau­gy­bė bend­ra­vi­mo bū­dų: nuo vaikš­čio­ji­mo po bu­tus iki nau­do­ji­mo­si in­ter­ne­ti­niais tink­lais. Ta­čiau tu­ri bū­ti ir tam tik­ri ap­ri­bo­ji­mai – dėl pri­va­čių erd­vių, dėl pa­slėp­tos rek­la­mos.

Yra dar vie­nas da­ly­kas, dėl ku­rio da­bar daug dis­ku­tuo­ja­ma – tai prie­var­ti­nis įti­ki­nė­ji­mas. Jis pri­ski­ria­mas propa­gan­dos po­rū­šiui. Toks įti­ki­nė­ji­mas ga­li tu­rė­ti nei­gia­mų pa­sek­mių, ly­giai taip pat, kaip sek­sua­lus prie­ka­bia­vi­mas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei­gu žmo­gus ne­tu­ri įsi­ti­ki­ni­mų ar­ba jo įsi­ti­ki­ni­mai ki­ti, toks po­li­ti­nis prie­ka­bia­vi­mas su­ke­lia dis­kom­for­tą, ga­li pa­žeis­ti žmo­gaus oru­mą. Rei­kia iš­siaiš­kin­ti, ar pa­šne­ko­vas su­tin­ka da­ly­vau­ti po­kal­by­je.

Kai Ba­ra­ko Oba­mos rin­ki­mų me­tu bu­vo siun­ti­nė­ja­mos ži­nu­tės mo­bi­liai­siais te­le­fo­nais, ki­lo di­de­lis skan­da­las. Tai bu­vo bro­vi­ma­sis į pri­va­čią sfe­rą be žmo­gaus su­ti­ki­mo.

Po­li­ti­kai ne­tu­rė­tų per­ženg­ti ri­bų. Kas bū­tų, jei­gu kas nors vaikš­čio­tų vi­siš­kai ki­to­kio ti­kė­ji­mo, ne sa­vo baž­ny­čios ri­bo­se ir prie­var­ti­niu bū­du ag­re­sy­viai ban­dy­tų kvies­ti į ki­tą baž­ny­čią? Tai su­kel­tų di­de­lį konf­lik­tą, bū­tų ir žmo­gaus oru­mo įžei­di­mas. Tie da­ly­kai lie­čia ir po­li­ti­kus.

REKLAMA

Pla­ka­tai nė­ra bend­ra­vi­mas. Tai tik vien­pu­sis įti­ki­nė­ji­mas. Ne­ga­li­te po­li­ti­kui at­sa­ky­ti, tik su­ga­din­ti pla­ka­tą – bet ta­da bū­si­te nu­baus­ti.

Ši rin­ki­mų kam­pa­ni­ja, ma­nau, bus in­for­ma­ci­nio chao­so kam­pa­ni­ja. Nes nė­ra pla­tes­nio su­ta­ri­mo apie vi­suo­me­nės rai­dos kryp­tis, nė­ra aiš­ku­mo, ku­rios par­ti­jos ko­kioms kryp­tims ga­lė­tų at­sto­vau­ti.

Rin­kė­jams pa­tar­čiau gal­vo­ti sa­vo gal­va. Nė­ra ki­to bū­do at­si­rink­ti, kaip vys­ty­ti kri­ti­nį mąs­ty­mą. Ga­li­ma nuo po­li­ti­kų nu­si­suk­ti, bet jei­gu no­ri da­ly­vau­ti šia­me pro­ce­se, tu­ri su jais bend­rau­ti.

Rūta JANKUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų