REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didysis penktadienis - Kristaus kančios, mirties ant kryžiaus ir palaidojimo diena.

Tą dieną rengiamos Kryžiaus kelio procesijos, prisimenant Kristaus kančios kelią į Golgotos kalną. Vilniuje tradiciškai vyks procesija iš Arkikatedros į Trijų kryžių kalną, kurią ves Vilniaus arkivyskupijos ganytojai.

REKLAMA
REKLAMA

Vakare Kryžiaus kelio procesiją Romos Koliziejuje ves popiežius Benediktas XVI, tiesiogiai iš Romos transliuos Lietuvos televizija.

REKLAMA

Prisimindami Kristaus kančią, Didįjį penktadienį krikščionys laikosi griežto pasninko, nuo kurio atleidžiami tik vaikai, ligoniai ir nėščiosios. Niekur neskambinama varpais, negrojama vargonais, nelaikomos šventosios Mišios.

Tik vakarop bažnyčiose vyksta specialios pamaldos, kuriose skaitomas Kristaus kančios aprašymas, meldžiamasi už visą žmoniją, pagerbiamas kryžius ir dalijama Komunija. Švč. Sakramentas pernešamas į specialų altorių, vadinamą Kristaus kapu.

REKLAMA
REKLAMA

Tyla ir rimtis išlaikoma ir Didįjį šeštadienį, tik jau sutemus prie bažnyčių uždegamas laužas, nuo jo liepsnos tikintieji prisidega atsineštas žvakes, kuriomis nušviečia tamsią ir tylią bažnyčią. Vėliau vyksta Velyknakčio iškilmės, šventinamas aliejus, ugnis ir vanduo, įžiebiama šviesa, užgroja vargonai.

Sekmadienio rytą skambantys Šventų Velykų varpai praneš apie Prisikėlimo slėpinį.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų