REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aiškėja įspūdingo sukčiavimo, per kurį iš „Palangos kredito unijos" buvo pagrobti milijonai, sumanytojai.

REKLAMA
REKLAMA

Buvusi „Palangos kredito unijos" valdybos pirmininkė Armanda Petrauskaitė ir jos buvęs širdies draugas, neaiškaus plauko veikėjas Arijus Skopas netrukus stos prieš Klaipėdos teismą.

REKLAMA

Gali būti, kad šio teismo proceso metu paaiškės skandalingi faktai, jog galimai pajūrio kredito unijos savininkams dirigavo su Kauno kriminaliniu pasauliu siejamas vyriškis. Tiesa, pastaruoju metu jam tenka mažiau rodytis gimtajame Kaune, nes čia yra aktyviai medžiojamas įniršusių miesto banditų, kuriuos taip pat apgavo.

Per policijos kratą A. Skopo išnuomotame bute Vilniuje aptikta daugiau kaip 2 milijonų litų grynaisiais.

Klaipėdos ekonominės policijos ir apygardos prokuratūros pareigūnai aiškinasi iš kur tik trisdešimtmetį perkopusio vyriškio namuose atsirado tokia įspūdinga grynųjų pinigų suma. Manoma, kad tokią apvalią pinigų sumą A. Skopas susišlavė po įžūliai suregztų finansinių aferų, kurias jam padėjo įgyvendinti ne tik buvusi mylimoji, bet ir įtakingas giminaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Šio tyrimo metu Klaipėdos pareigūnai atskleidė, kad lengva ranka pajūrio kredito unijos vadovų išdalintos šimtatūkstantinės paskolos buvo įkeistos į menkaverčius ir nekilnojamojo turto ekspertams kreivą šypseną sukėlusius žemės sklypus atokiuose kaimuose, esančiuose Skuodo rajone.

Mistiniai žemės sklypai Skuodo rajone

Aferos mechanizmas buvo ne tiek paprastas, kiek įžūlus.

A. Petrauskaitė su tuometiniu „Palangos kredito unijos" vadovu Evaldu Petrausku, kuris yra ne tik A. Skopo dėdė, bet kai kuriuose sluoksniuose yra vadinamas faktiniu kredito unijos valdytoju, ir tos pačios bendrovės valdybos nariais V. Bagdoniene, A. Rakausku, V. Šernu bei pajininku Giedriumi Mažrimu pagal iš anksto sugalvotą nusikalstamą schemą padėjo pasisavinti svetimą turtą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Petrauskas gerai žinodamas, kad G. Mažrimas neturi jokio likvidaus turto, kuriuo galėtų užtikrinti paskolos grąžinimą, praėjusių metų gegužės 10-ąją „Palangos kredito unijos" valdybos posėdžio sprendimu buvo pasirašytas protokolas, kurį tąsyk patvirtino tuometinė kredito unijos valdybos pirmininkė A. Petrauskaitė bei minėti valdybos nariai.

Minėti asmenys dėl nežinomų priežasčių lengvai sutiko suteikti G. Mažrimui 261403,8 Lt būsto paskolą, užtikrinant paskolos grąžinimą įkeičiamu žemės ūkio paskirties žemės sklypu esančiu Skuodo rajone, Ylankių seniūnijos Pašilės kaime.

REKLAMA

Šis sklypas nuosavybės teise priklausė Gretai P.

Visa tai įvyko nurodant įkeičiamo objekto vertę 385 tūkst. Lt.

Skolininkų garantas - menkavertis turtas

Praėjus savaitei – gegužės 17 d. V. Bagdonienė, vykdydama E. Petrausko nurodymus, pasirašė paskolos sutartį su G. Mažrimu, pagal kurią jam buvo suteikta dar viena - 266581,3 Lt paskola, užtikrinant paskolos grąžinimą nekilnojamuoju turtu žemės ūkio paskirties žemės sklypu anksčiau minėtame Skuodo rajone.

Įdomiausia, kad tokias milžiniškas paskolas suteikę pajūrio kredito unijos vadovai neatsižvelgė į svarbią aplinkybę, kad Pašilės kaime esanti sodyba yra menkavertė.

REKLAMA

Pagal šių metų vasario 14 d. nekilnojamojo turto registrų centrinio duomenų banko duomenis minėta sodyba įvertinta tik 1200 Lt.

Praėjus keletui dienų, gegužės 19-ąją tos pačios kredito unijos vadovai ir pajininkė Džuljeta Volkovienė neturinti jokio turto, pasirašė sutartį užtikrinančią D. Volkovienei 153800 Lt paskolą.

Šiuo atveju taip pat garantas buvo patikėtas žemės sklypas esantis tose pačiose apylinkėse - Skuodo rajone, Ylakių seniūnijoje, tiesa, kitame Gricaičių kaime.

Įkeičiamo objekto vertė buvo nurodoma 220 000. Lt.

Sekančią dieną D. Volkovienei buvo suteikta 153 800 Lt paskola. Taip pat įkeičiant minėtą žemės sklypą, kurio vertė registrų centro duomenimis siekia apie 2429 Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasibeldė pajininkas A. Skopas

Po tokių įžūliai patvirtintų sandorių aukštas pareigas „Palangos kredito unijoje" ėjusi A. Petrauskaitė ir jos kolegos nesiliovė tęsti pradėtų kombinacijų.

Praėjusių metų birželio 30 d. valdybos posėdžio metu kredito unijos pajininkui A. Skopui nuspręsta suteikti  600 325 Lt būsto paskolą. Ji buvo suteikta įkeičiant tame pačiame Skuodo rajone, Ylakių seniūnijoje Grūstės kaime esančią žemę.

Šio įkeičiamo objekto nurodyta vertė pažymėta 860 000 Lt.

Liepos 8-ąją A. Skopas gavo dar vieną 601 875 Lt paskolą. Ji buvo gauta įkeičiant tame pačiame kaime esantį žemės sklypą.

REKLAMA

Teisėsaugininkai turi surinkę duomenų, kad sukčių gauja nesiliovė ir toliau veikė anksčiau pramintais takais. Praėjusių metų pabaigoje jie vienai moteriškei išdavė beveik 1 mln. Lt paskolą. Vėlgi buvo įkeistas žemės sklypas jau minėtame Pašilės kaime.

Nuomotame bute – milijonai litų

Daugiau nei prieš metus visoje šalyje nuskambėjo „Palangos kredito unijos" apiplėšimo istorija. Tąsyk iš bendrovės buvo pavogtas 1 milijonas litų. Teisėsaugininkams iš pradžių kilo įtarimų, kad su šia istorija vienaip ar kitaip yra susiję patys kredito unijos darbuotojai. Tačiau nesuradę įtikinamų kaltės įrodymų pareigūnai ėmė domėtis klientams suteiktomis paskolomis ir būtent tada atsitiktinai pradėtas šios aferos tyrimas.

REKLAMA

Tyrimą dėl šios aferos pradėję Klaipėdos ekonominės policijos pareigūnai nesnaudė ir surado daugybę šias aferas patvirtinančių duomenų bei oficialių raštų.

Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ruslanas Ušinskas greitai paprašė teismo skirti laisvės apribojimus šioje aferoje dalyvavusiems asmenims.

Būtent tada kilo įtarimų, kad pagrindiniai apgavysčių iniciatoriai yra E. Petrauskas bei jo sūnėnas A. Skopas.

Pareigūnai areštavo daugybę E. Petrausko giminaičių vardų užregistruoto brangaus nekilnojamojo turto – nuosavus namus, butus Klaipėdoje, Palangoje, Kretingoje ir Kaune.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paaiškėjus šiems faktams uostamiesčio prokuratūra paprašė sostinės kriminalistų, kad būtų akylai stebimas A. Skopas.

Netrukus sužinotas vyriškio išnuomoto buto sostinėje adresas. Į šiuos namus pasibeldę kriminalistai per kratą surado daugiau kaip 2 mln. Lt.

„Tačiau kol kas negalima teigti, kad šie pinigai yra paimti iš pajūrio kredito unijos, nes jis oficialiai buvo gavęs kur kas mažesnę sumą", - teigė tyrimą kontroliuojantis klaipėdietis prokuroras R. Ušinskas.

Neatmestina, kad artimiausiu metu vyriškiui bus pateikti įtarimai dėl neteisėto praturtėjimo ko pasekoje bus konfiskuoti neaiškiu būdu atsiradę milijonai.

REKLAMA

Prokuroras teigė, kad surinkta bylos medžiaga baigiama tirti, tad tikėtina, jog po poros mėnesių ji pasieks Klaipėdos teismą, kuriame paaiškės tikrosios aferos aplinkybės.

Supykdė Kauno autoritetus?

Kaune sklando kalbos, kad A. Skopas turi nemažai pažinčių tarp šiuo metu mieste klestinčių organizuotų gaujų lyderių ir narių. Tačiau esama žinių, kad vyriškis dėl tų pačių pinigų neseniai yra smarkiai apgavęs ir tuo pačiu įžeidęs vieną ryškiausių pastarojo meto kriminalinių autoritetų Kauno mieste.

Neseniai pasklido kalbos, kad A. Skopui paskelbta griežta bausmė – jei neva jis nesugebės laiku finansiškai išsipirkti savo padarytų klaidų, gali būti, kad artimiausiu metu bus smarkiai sumuštas arba net nužudytas.

REKLAMA

„Ar jis palaikė ryšius su kriminaliniais susivienijimais, negaliu pasakyti. Tačiau man žinoma, kad jo tėvas kadaise turėjo ryšių su praeityje garsiais nusikaltėliais", - sakė prokuroras R. Ušinskas.

Tačiau, kad ir apie kokius įspūdingus turtus būtų kalbama, bet A. Skopo gyvenimo būdas nė trupučio nepriminė pasiturimai gyvenančio žmogaus įvaizdžio.

Pasidomėjus apie A. Skopo turtus, Klaipėdos prokuroras R. Ušinskas išgirdęs klausimą apie vyriškio turtus, nesulaikė skardaus juoko: „Koks gali būti turtas pas žmogų, kuris visada vaikštinėja su treningais? Vizualiai nesimatė, kad jis būtų pasiturintis žmogus. Mano žiniomis, jokio prabangaus turto jis neturėjo, gyveno išnuomotame bute. Jis į apklausas ateidavo, nes automobilis priklausė jo draugei. Galbūt tokiais būdais jis maskavosi ir visus savo turtus paslėpė svetimų asmenų vardais. Bet manau, kad šios aplinkybės paaiškės teismo proceso metu".

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, neseniai iš neoficialių šaltinių gauta duomenų, kad A. Skopas bando paveikti Klaipėdos pareigūnus ir lengvai išsisukti iš šios keblios situacijos. Kalbama, kad kai kuriems tyrimą kontroliuojantiems teisėsaugininkas vyriškis pasiūlė nemažus kyšius.

Tokias kalbas iš žurnalisto išgirdęs prokuroras R. Ušinskas atsakė: „Šiais laikais žmonės mėgsta daug netiesos šnekėti. Tegul atsiranda žmogus, kuris turi tokių faktų ir tada kalbėsimės plačiau. Neabejoju, kad tokią informaciją disponuojantis asmuo labai padėtų šios bylos tyrimui".

Spalvinga tėvo praeitis

Verta prisiminti, kad A. Skopo tėvas Rolandas Skopas 1998 – 2001 metais palaikė glaudžius ryšius su tuo metu ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje karaliavusiu Daškinių gaujos lyderiu, šalies bokso federacijos prezidentu Remigijumi Daškevičiumi, pravarde Daškė.

Abu vyriškiai bendravo įvairiais verslo klausimais, nes tais laikais R. Skopas Kaune garsėjo kaip klestintis verslininkas.

Jie buvo artimi draugai iki pat Daškės žūties – 2001-ųjų lapkričio pabaigos.

Po kelių mėnesių buvo pasikėsinta ir į R. Skopo gyvybę. 2002 m. vasarį Palangoje į jo vairuojamą automobilį BMW X5 buvo paleista 12 šūvių. Tąkart verslininkas, kurio ranką kliudė tik viena kulka, pareiškimą policijai rašyti atsisakė. Šio išpuolio, kaip ir Daškės žūties, organizatoriai bei vykdytojai nesurasti iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų