REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiau­lių, Kel­mės, Pak­ruo­jo ra­jo­nų li­go­niams nuo va­sa­rio pra­džios at­si­lie­pia jau ne vie­tos, o Šiau­lių grei­to­sios me­di­ci­nos pa­gal­bos sto­ties dis­pe­če­riai. Ka­dan­gi po per­tvar­kų ma­žė­ja bu­din­čių me­di­kų bri­ga­dų, ne­ri­mau­ja­ma, kad grei­to­ji pa­gal­ba ga­li at­vyk­ti lė­tai.

REKLAMA
REKLAMA

Me­di­kai – vie­to­je, in­for­ma­ci­ja – iš Šiau­lių

Me­di­ci­nos įstai­gos įgy­ven­di­na svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nist­ro pa­si­ra­šy­tą įsa­ky­mą cent­ra­li­zuo­ti 56 vei­ku­sias grei­to­sios me­di­ci­nos pa­gal­bos (GMP) dis­pe­če­ri­nes – pa­gal pla­ną šie­met jų tu­rė­tų lik­ti tik de­šimt di­džiuo­siuo­se Lie­tu­vos mies­tuo­se.

REKLAMA

Apsk­ri­ties ra­jo­nuo­se vei­ku­sios še­šios GMP bus su­jung­tos į vie­ną Šiau­lių mies­te.

Nuo va­sa­rio 1 die­nos Šiau­lių GMP sto­ties dis­pe­če­ri­nė jau iš­klau­so Kel­mės, Pak­ruo­jo ir Šiau­lių ra­jo­nų gy­ven­to­jų nu­si­skun­di­mus ir per­duo­da juos šių ra­jo­nų gy­dy­mo įstai­go­se dir­ban­čioms bri­ga­doms, ku­rios su­tei­kia sku­bią­ją pa­gal­bą.

Šiau­lių GMP sto­ties vy­riau­sio­sios gy­dy­to­jos Eu­ge­ni­jos Ku­kai­tie­nės tei­gi­mu, ren­gian­tis su­jung­ti dis­pe­če­ri­nes, in­ves­tuo­ta į ry­šio prie­mo­nes – na­vi­ga­ci­nes sis­te­mas, mo­bi­liuo­sius te­le­fo­nus. Jo­mis ra­jo­nų me­di­kų bri­ga­dos iš Šiau­lių dis­pe­če­ri­nės gau­na in­for­ma­ci­ją: kur, ko­kia ir ko­kio mas­to pa­gal­ba yra rei­ka­lin­ga.

REKLAMA
REKLAMA

Vi­suo­se grei­to­sios pa­gal­bos au­to­mo­bi­liuo­se šiuo me­tu vei­kia pa­ly­do­vi­nis ry­šys, to­dėl dis­pe­če­rės ma­to, kur yra grei­to­sios pa­gal­bos au­to­mo­bi­lis, ku­ris eki­pa­žas – ar­čiau­siai iš­kvie­ti­mo vie­tos ir per kiek lai­ko pa­sieks li­go­nį.

Te­le­fo­nų nu­me­riai ne­si­kei­tė

Šiau­lių mies­to GMP sto­ties pa­tal­po­se įsi­kū­ru­si dis­pe­če­ri­nė nuo va­sa­rio 1 die­nos yra da­li­ja­ma per­pus: vie­na li­ni­ja prii­mi­nė­ja­mi skam­bu­čiai iš Šiau­lių mies­to, o ki­ta – iš Kel­mės, Pak­ruo­jo ir Šiau­lių ra­jo­nų. Tre­čią li­ni­ją Šiau­liuo­se ke­ti­na­ma įjung­ti va­sa­rą cent­ra­li­za­vus Rad­vi­liš­kio, Ak­me­nės bei Jo­niš­kio GMP dis­pe­če­ri­nes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Ku­kai­tie­nė sa­ko, kad tau­po­mos lė­šos, nes vie­no ra­jo­no grei­to­sios dis­pe­če­rė per pa­rą su­lauk­da­vo nuo 8 iki 20-ies pa­gal­bos pra­šan­čių skam­bu­čių. Tuo tar­pu vie­na Šiau­lių mies­te dir­ban­ti dis­pe­če­rė – vi­du­ti­niš­kai 120-ies.

„Cent­ra­li­za­vus dis­pe­če­ri­nes, nuo ra­jo­nų sku­bio­sios me­di­ci­nos pa­slau­gos tik­rai ne­nu­tols: pa­gal­bą ir to­liau teiks vie­to­se esan­čios bri­ga­dos“, – už­tik­ri­no vy­riau­sio­ji gy­dy­to­ja.

REKLAMA

Anot jos, ra­jo­nų gy­ven­to­jams ne­si­kei­čia ir įpras­ti GMP te­le­fo­nų nu­me­riai, ku­rie į Šiau­lius pe­rad­re­suo­ja­mi au­to­ma­tiš­kai.

Pa­gal­bos po­rei­kis ne­ma­žė­ja

Vis dėl­to įtam­pos ra­jo­nų grei­to­sio­se esa­ma. Nuo šiol GMP bri­ga­dų skai­čių nu­spręs­ta re­gu­liuo­ti at­si­žvel­giant į gy­ven­to­jų skai­čių: 18 tūks­tan­čių mies­to gy­ven­to­jų ir 16 tūks­tan­čių gy­ve­nan­čių­jų kai­me ap­tar­naus vie­na bri­ga­da.

Va­do­vau­jan­tis to­kiu skai­čia­vi­mu, grei­to­sios pa­gal­bos me­di­kų skai­čių tek­tų ma­žin­ti vi­suo­se ap­skri­ties ra­jo­nuo­se – iš tri­jų bri­ga­dų daug kur liks tik dvi.

REKLAMA

Ar bus lai­ku spė­ja­ma pas li­go­nius?

Pak­ruo­jo ra­jo­no pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cent­ro vy­riau­sia­sis gy­dy­to­jas Va­len­ti­nas Mi­siū­nas kol kas ne­tu­ri in­for­ma­ci­jos apie ma­ži­na­mą GMP fi­nan­sa­vi­mą, ta­čiau be­veik nea­be­jo­ja nuo­sto­liais gy­ven­to­jams.

„Fi­nan­sa­vi­mo, o tuo pa­čiu ir bri­ga­dų ma­ži­ni­mas grin­džia­mas tuo, jog ma­žė­ja gy­ven­to­jų, – sa­kė V. Mi­siū­nas. – Iš pa­tir­ties ga­liu pa­sa­ky­ti, kad, ma­žė­jant gy­ven­to­jų, pa­gal­bos po­rei­kis ne­ma­žė­ja, nes iš­vyks­ta daž­niau­siai jau­ni ir svei­ki žmo­nės, o li­ku­sie­ji sens­ta“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Me­di­kas la­biau­siai ne­ri­mau­ja dėl tų li­go­nių, ku­rie gy­ve­na ato­kes­niuo­se Pak­ruo­jo ra­jo­no kai­muo­se ir vien­kie­miuo­se.

„Ra­jo­ne pa­nai­ki­nus chi­rur­gi­jos, rea­ni­ma­ci­jos ir gi­ne­ko­lo­gi­jos sky­rius, Pak­ruo­jo grei­to­sios me­di­kams ne­re­tai net po ke­lis kar­tus per die­ną ten­ka va­žiuo­ti į Šiau­lius, – pa­sa­ko­jo V. Mi­siū­nas. – Ne­ra­mu, kad kaž­ku­riuo mo­men­tu ra­jo­no gy­ven­to­jai ga­li lik­ti be grei­to­sios pa­gal­bos.“

REKLAMA

Vy­riau­sio­jo gy­dy­to­jo ap­skai­čia­vi­mu, GMP bri­ga­dų skai­čius Pak­ruo­jo ra­jo­ne tu­rė­tų ma­žė­ti nuo tri­jų iki dvie­jų. Pak­ruo­jo GMP per me­tus vi­du­ti­niš­kai su­lau­kia pen­kių tūks­tan­čių iš­kvie­ti­mų.

Ža­da­ma bend­ra­dar­biau­ti

Šiau­lių ra­jo­no pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cent­ro vy­riau­sia­jam gy­dy­to­jui Aloy­zui Rap­še­vi­čiui re­for­ma taip pat ke­lia ne­ri­mą. Guo­džia tik tai, kad, esant ekst­re­ma­liai si­tua­ci­jai, į pa­gal­bą gal­būt at­va­žiuo­tų Šiau­lių GMP bri­ga­da.

REKLAMA

Anot gy­dy­to­jo, iki su­ma­ži­ni­mo Kur­šė­nuo­se di­džią­ją sa­vai­tės da­lį dirb­da­vo trys bri­ga­dos ir tik ke­lias die­nas – dvi. Da­bar – at­virkš­čiai.

„Anks­čiau pa­gal­bą ga­lė­da­vo­me teik­ti ir vie­to­je, o da­bar abi bri­ga­dos ga­li bū­ti iš­vy­ku­sios ir du­rys bus už­ra­kin­tos“, – sa­kė A. Rap­še­vi­čius.

Kel­mės ra­jo­no pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cent­ro di­rek­to­rius Vik­tor Il­jins­kij ti­ki­si, kad prie Kel­mės po­lik­li­ni­kos vei­kian­čio GMP sky­riu­je pa­vyks iš­lai­ky­ti to­kį pa­tį bri­ga­dų skai­čių, koks bu­vo iki re­for­mos: nak­ti­mis – dvi, o die­no­mis – trys bri­ga­dos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiau­lių GMP sto­ties vy­riau­sio­ji gy­dy­to­ja E. Ku­kai­tie­nė sa­ko, kad bu­vo pa­si­ra­šy­tas GMP sto­čių bei sky­rių tar­pu­sa­vio bend­ra­dar­bia­vi­mo su­si­ta­ri­mas.

„Pa­vyz­džiui, jei Pak­ruo­jy­je die­ną bu­di dvi bri­ga­dos ir dis­pe­če­rė ma­to, kad konk­re­čiu lai­ku abi yra užim­tos, ta­da bus siun­čia­ma ar­ba Šiau­lių, ar­ba Rad­vi­liš­kio, ar­ba ki­ta ar­čiau­siai li­go­nio esan­ti bri­ga­da“, – aiš­ki­no me­di­kė.

Pi­ni­gai – pa­gal gy­ven­to­jų skai­čių

Šiau­lių te­ri­to­ri­nės li­go­nių ka­sos di­rek­to­riaus Re­mi­gi­jaus Ma­žei­kos tei­gi­mu, dėl GMP bri­ga­dų skai­čiaus ra­jo­nuo­se ap­si­spren­džia pa­tys vie­tos gy­dy­mo įstai­gų va­do­vai.

REKLAMA

„Jei ma­to, kad bri­ga­dų yra per ma­žai, jie ga­li for­muo­ti dau­giau. Ne­pai­sant to, kiek bri­ga­dų, pi­ni­gai jas iš­lai­ky­ti iš Li­go­nių ka­sos vis tiek bus ski­ria­mi pa­gal sta­tis­ti­nį konk­re­taus ra­jo­no gy­ven­to­jų skai­čių“, – in­for­ma­vo R. Ma­žei­ka.

Jis įsi­ti­ki­nęs, kad, su­jun­gus ra­jo­nų dis­pe­če­ri­nes, gy­ven­to­jų ap­tar­na­vi­mo ko­ky­bė tik pa­ge­rės, nes GMP bus kont­ro­liuo­ja­ma ir vie­tos įstai­gų ad­mi­nist­ra­to­rių, ir Šiau­lių sto­ties dis­pe­če­rių, ku­rie, esant ekst­re­ma­lioms si­tua­ci­joms, pa­siųs grei­tą­ją kad ir iš ki­to ra­jo­no.

E. Karklelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų