REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Termometro stulpeliui nukritus gerokai žemiau nulio, benamiai šiltos pastogės ieškosi prekybos centruose, daugiabučių laiptinėse ar net ligoninės Priėmimo skyriuje. Tik nedaugelis užklysta į  nakvynės namus.

REKLAMA
REKLAMA

Amputuotos kojos

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje šiuo metu gydomi stipriai nušalę keli benamiai. Iš gretimų Panevėžio apskričiai priklausančių rajonų atvežtiems dviem gyvenamosios vietos neturintiems vyrams amputuotos abi kojos, o mėnesio pradžioje nušalusiam panevėžiečiui prireikė kelių kojos pirštų amputacijos.

REKLAMA

Pasak ligoninės Traumatologijos skyriaus vedėjo Roberto Lapkos, ši žiema, palyginti su praėjusia,  gerokai šiltesnė, tad ir benamių nušalusiomis galūnėmis mažiau. Tačiau dviem vyrams ji prisimins ilgam, nes jiems buvo amputuotos nušalusios kojos, vienam iš jų – iki blauzdų.

„Neturėtume stebėtis, nes šie žmonės piktnaudžiauja alkoholiu, o užmigus kur mieste spaudžiant tokiam šaltukui net nepajusi, kaip greitai galima nušalti“, – teigė R.Lapka.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš porą savaičių į nakvynės namus užsukęs jaunas vyras skundėsi kojų skausmais ir kad niekaip negali jų sušilti. Socialiniai darbuotojai, apžiūrėję vyro kojas, iškvietė greitosios medikus. Žmogus prisipažino gyvenęs sodų bendrijoje, nešildomose patalpose, ir supratęs, kad vienas niekaip neišsigydys nušalusių kojų, kreipėsi į nakvynės namus pagalbos.

Iš pradžių buvo manyta, kad panevėžietis nušalo nestipriai, tačiau vėliau jam teko amputuoti kelis kojos pirštus.

Šią žiemą šaltis jau pareikalavo dviejų vyrų gyvybės: vienas jų mirtinai sušalo gruodį, o kitas netrukus po Naujųjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prisiglausti gali nakvynės namuose

Panevėžio nakvynės namai pasirengę priimti visus, kurie tik ateis, tačiau net ir gerokai atšalus antplūdžio nėra. Anot nakvynės namų socialinės darbuotojos Loretos Varnienės, nuolatinių gyventojų jau kelerius metus yra maždaug tiek pat, o atšalus padaugėja tų benamių, kurie prisiglaudžia daugiausia trims naktims, vėliau pasuka tik jiems žinomais keliais. Pernai tokių svečių buvo tikrai daug, o šiemet, prasidėjus šalčiams, sulaukė tik aštuonių.

„Šiemet antplūdžio tikrai nejuntame, vietų yra užtektinai ir laikinai apnakvindintume visus. Jeigu ilgai laikysis toks šaltis, tai gal dar sulauksime naujų benamių“, – „Sekundei“ pasakojo L.Varnienė.

REKLAMA

Šiuo metu nakvynės namuose gyvena 47 vyrai ir 6 moterys, už šiltą stogą virš galvos per mėnesį jie moka po 65 Lt.  Iki trijų parų nakvynės namuose pernakvoti galima ir nemokamai. Nors už lango net ir dieną spaudžia stiprus šaltis, visi nakvynės namų gyventojai nuo aštuonių turi palikti savo šiltas lovas ir grįžti 20 val.

„Tokios yra taisyklės, kad dieną mūsų gyventojai turi ieškotis, kur prisiglausti, tačiau visada atsižvelgiame į jų sveikatą: jeigu žmogus serga, niekada jo nevarome“, – kalbėjo L.Varnienė.

REKLAMA

Anot jos, kiekvieno gyventojo istorija yra išskirtinė. Seniau nemažą dalį nakvynės namų gyventojų sudarydavo grįžusieji iš įkalinimo įstaigų, o dabar dažniausiai savo pastogės netenka teismo keliu dėl skolų, po skyrybų turtą palikus buvusiai žmonai ir vaikams, susipykus su sugyventine ir panašiai.

„Daug kalbame ir su tais, kurie gyvena ne nuolat, o tik kartais užsuka pernakvoti. Tris naktis jie gali nakvoti nemokamai. Susipažįstame su jų gyvenimo istorija, kad galėtume jiems padėti, patariame, padedame susitvarkyti dokumentus, įvairias pašalpas“, – pasakojo L.Varnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Veja iš prekybos centrų

Nakvynės namuose glaudžiasi tik dalis benamių, kiti gyvena savo susiręstose pašiūrėse ar apleistuose pastatuose.

Pasak Panevėžio apskrities policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiojo tyrėjo Airio Bijanskio, nuo lapkričio pabaigos vykdyta prevencinių priemonių programa „Benamis“ neatskleidė jokių naujų būrimosi vietų, tam daugiausia įtakos turėjo itin šilta žiema.

Tačiau policijos pareigūnai ir socialiniai darbuotojai su nerimu laukia didžiųjų šalčių bangos, kai ieškodami kur sušilti gyvenamosios vietos neturintys gyventojai pradės glaustis laiptinėse, prekybos centruose, medicinos įstaigose ir kitur.

REKLAMA

„Priemonės „Benamis“ metu daug bendravome su nakvynės namuose gyvenančiais žmonėmis, klausinėjome, kur galimos naujos jų susibūrimo vietos, ar yra neseniai pastogę praradusiųjų ir valkataujančiųjų. Nei naujų žmonių, nei susibūrimo vietų nenustatėme. Jeigu laikysis šaltis, ir iš gyventojų, ir iš socialinių darbuotojų pasipils žinios apie tokius žmones“, – mano A.Bijanskis.

Ryte palikę nakvynės namus, benamiai yra priversti šiltesnės vietos ieškotis laiptinėse, prekybos centruose ar medicinos įstaigose. Dažnai tokie žmonės stengiasi likti nepastebėti, kad apsaugininkai  jų neišprašytų lauk.

REKLAMA

„Atėjęs į ligoninės Priėmimo skyrių kasryt randu jų prisėdusių ar snaudžiančių ant suoliukų. Jeigu būna ramūs, niekada tokių žmonių nevejame“, – pasakojo R.Lapka.

O iš didžiųjų prekybos centrų tokie dažniausiai išprašomi, ypač jeigu kabinėjasi prie parduotuvės klientų ar dvokia.

„Jeigu tai asocialūs asmenys, kurie skleidžia blogą kvapą ar netgi bando užkandžiauti savo atsineštu maistu ant mūsų prekybos centrų suoliukų, kad nekiltų problemų ir neatbaidytų klientų,  apsauga tokius žmones išprašo“, – kalbėjo pramogų ir prekybos centro „Babilonas II“ marketingo direktorius Erikas Petkevičius.

Lina DRANSEIKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų