REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bendrabučio gyventojus papiktino medikų pastangos atlikti profilaktinį tikrinimą dėl tuberkuliozės, nors šalia vaikšto sergantieji ir pavojingos infekcijos nešiotojai.

REKLAMA
REKLAMA

Margių gatvės 10A bendrabučio Šiauliuose gyventojai – ne tik socialinių darbuotojų, bet ir medikų akiratyje. Respublikinės Šiaulių ligoninės filialo Tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninės medikai pasiryžo dėl tuberkuliozės užkrato atlikti visų gyventojų profilaktinį sveikatos tikrinimą. Deja, ne tik patys gyventojai nesuskubo tikrintis, bet ir savivaldybę informavo dėl galimo medikų savivaliavimo. „Ar pagrįstai tikrinami gyventojai?“ – piktinosi žmonės elektroniniame laiške Savivaldybei, nors puikiai žinojo, kad tarp jų – ne tik vaikas, kuriam diagnozuota tuberkuliozė, ne tik dar septyni vaikai, kurių organizme aptikta pakitimų, bet ir suaugę žmonės, kurie gydomi dėl klastingos ligos. Tačiau blogiausia tai, kad vienas Margių gatvės 10A gyventojas, kuriam diagnozuota atvira, išplitusi tuberkuliozė ir skirtas priverstinis gydymas, nuo gruodžio mėnesio slapstosi ne tik nuo medikų, bet ir nuo policijos.

REKLAMA

Nustatytas tuberkuliozės židinys

Į Tuberkuliozės ir plaučių ligų specialistus kreipėsi viena Margių g. 10A bendrabučio gyventoja dėl pablogėjusios sveikatos. Prieš penkerius metus šiaulietei buvo diagnozuota ir gydyta tuberkuliozė, tad ji ir pati įtarė, jog gali liga kartotis.

Nuolatinė gydymo įstaigos pacientė nenustebino medikų. Pasak pulmonologės Neringos Karkliuvienės, moteriai diagnozuotas tuberkuliozės atkritis ir skirtas gydymas. Kaip ir seniau, taip ir dabar pacientė stropiai vykdo gydytojų nurodymus, atsakingai gydosi ir dėl jos nekilo jokių problemų.

REKLAMA
REKLAMA

Problemos kilo, kai pradėti tikrinti pacientės artimieji bei artimiausioje aplinkoje – bendrabutyje – gyvenantys žmonės. Kiekvienas naujas tuberkuliozės atvejis, pasak pulmonologės N. Karkliuvienės, didelis rūpestis. Medikams svarbu ne tik gydyti ligonį, kuriam diagnozuota klastinga plaučių liga. Svarbu išaiškinti ir paciento aplinkoje galimus ligos židinius, todėl atliekamas ne tik šeimos narių, bet ir visų galimų kontaktų tikrinimas dėl tuberkuliozės.

Tad medikai vyksta ten, kur jau diagnozuoti tuberkuliozės židiniai ir šalia kurių užsikrėsti ar susirgti – didelė ir reali tikimybė. Praktika rodo, jog profilaktinis tikrinimas dėl tuberkuliozės vietovėse, kur daugiau sergančių, pasiteisina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendrosios praktikos slaugytoja Angelė Sakalauskienė drauge su kolegėmis ne kartą važiavo į Margių g. 10A bendrabutį ir ragino žmones atvykti į Tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninę atlikti plaučių rentgeno tyrimą. Jos skelbimų lentoje kabino ir raginimus, tačiau žmonės juos nuplėšdavo.

Anot medikių, buvo ir tokių žmonių, kurie suprato profilaktinio sveikatos tikrinimo svarbą ir pasitikrino sveikatą.

Serga ir vaikai, ir suaugę

Tačiau šiame bendrabutyje ir iki šiol gyvena tokių, kurie nepasitikrino dėl tuberkuliozės. Margių gatvės 10A bendrabutyje yra 74 butai, tačiau profilaktiniame sveikatos tikrinime dalyvavo tik 22 butų gyventojai. Dėl tuberkuliozės pasitikrino 35 suaugę žmonės ir 20 vaikų.

REKLAMA

Vienam vaikui nustatyta tuberkuliozė ir jis šiuo metu gydomas ligoninėje. Dar septyniems vaikams – rastas užkratas. Tačiau jis, pasak vaikų pulmonologės Danutės Jadzevičienės, nedidelis ir vaikai tuberkulioze neserga. Tačiau visi jie dispanserizuoti ir kas dveji metai bus atliekamas profilaktinis tikrinimas dėl tuberkuliozės.

Tėvams paaiškinta, kad tuberkuliozės bakterijų yra tiek mažai, kad susirgti neįmanoma. Deja, organizme esančios bakterijos, anot medikės, niekur nedingsta. Organizmui nusilpus, sumažėjus imuninei sistemai, bakterijos gali pradėti daugintis ir ligos išvengti nepavyks.

REKLAMA

Rezultatai, pasak N. Karkliuvienės, pribloškė – dvi moterys paguldytos į stacionarą, kur tikslinama jų diagnozė. Vienai, kuri pati kreipėsi į medikus, nustatyta tuberkuliozė. Vienam bendrabučio gyventojui aptikta pakitimų plaučiuose, tad nurodyta atlikti skreplių tyrimą.

Tai – tuberkulioze sergančios moters brolis, gyvenantis drauge tame pačiame bendrabučio bute su bendra kriaukle ir tualetu. Tačiau vyras nesutiko važiuoti tirtis, o kai atvyko, anot medikių, buvo neblaivus. Tačiau rentgenograma jam atlikta ir nuotrauka rodė didžiulius pakitimus plaučiuose. Būtina atlikti skreplių tyrimą, deja, pasak slaugytojos A. Sakalauskienės, jis nesiteikė atvykti į gydymo įstaigą. Teko medikėms pačioms imti mėgintuvėlius ir ne kartą važiuoti į bendrabutį, kol pavyko gauti tyrimui reikiamų skreplių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo rezultatai pribloškė – žmogui diagnozuota atvira tuberkuliozė, o tai reiškia, kad jis – bacilų nešiotojas ir tuberkulioze gali užkrėsti kiekvieną.

Gydymo atsisakė

Sužinojęs, kad serga atvira tuberkuliozės forma, Margių gatvės 10A bendrabučio gyventojas atsisakė gydymo, nors jam buvo sakoma, kad tris-keturis mėnesius jis gulėtų ligoninėje, kur jam būtų skiriamas ne tik gydymas, bet ir kokybiškas maitinimas, švari patalynė, nuolatinė priežiūra. Deja, jis atsisakė gydymo ir pasirašė dokumentą, kad nesutinka gydytis.

REKLAMA

Tai medikų neišgąsdino. Pasak vedėjos R. Šopienės, jie kreipėsi į Savivaldybės Būtinojo hospitalizavimo ir izoliavimo komisiją, kuri priėmė sprendimą privalomąja tvarka hospitalizuoti ir gydyti medikų paslaugų raštu atsisakiusį pacientą.

Šiaulių miesto apylinkės teismo nutartimi šis pacientas 6 mėnesius turėtų būti gydomas Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninėje, kuri yra pasirengusi priimti tokius ligonius iš visos Lietuvos.

Deja, ir šis sprendimas – neįgyvendintas. Margių gatvės bendrabučio gyventojas, sužinojęs, kad teks gydytis privalomąja tvarka, pasislėpė. Jo ieško policija, tačiau jau antrą mėnesį – neranda.

REKLAMA

„Jo prognozė – bloga. Jei šiuo metu būtų surastas ir atvežtas gydytis – jam medikai mažai begalėtų padėti“, – teigia pulmonologė Neringa Karkliuvienė.

Nes pakitimai plaučiuose jau buvo tokie dideli, kad buvo būtinas skubus gydymas. Dabar, kai žmogus slapstosi, jau praėjo pusantro mėnesio. „Jam gali bet kada prasidėti kraujoplūdis, ir jis į gydymo įstaigą bus atvežtas tik numirti“, – sako medikė.

Deja, niekas nežino, nei kur atvira tuberkulioze sergantis ir krauju besispjaudantis Margių gatvės gyventojas slapstosi, nei su kuo bendrauja. Tačiau akivaizdu, kad ligą platina ir bejėgiai šioje akistatoje su atvira tuberkulioze ne tik medikai, bet ir policininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atvira tuberkuliozė plinta

Vien per praėjusius metus Šiauliuose išaiškintas 31 atviros plaučių tuberkuliozės atvejis.

Statistika teigia, jog Lietuvoje atviroji plaučių tuberkuliozė išplitusi labiau nei kaimyninėse Estijoje ir Latvijoje. Anot R. Švobienės, neramina tai, kad pastaruoju metu itin pagausėjus sergančiųjų atsparia tuberkuliozės forma žmonės užsikrečia ir pirmą kartą suserga iš karto jau atsparia ligos forma, kuri yra pavojinga ir sunkiai gydoma. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertų teigimu, Lietuva priklauso aštuonioms pasaulio valstybėms, kuriose daugiausiai žmonių serga atspariomis vaistams tuberkuliozės formomis.

REKLAMA

Lietuvoje apie 10 proc. diagnozuojamų atvejų nustatoma labai pažengusi atvira tuberkuliozė. Tiesa, Rusijoje atsparios tuberkuliozės jau diagnozuojama net 30 proc. Dabar medikai supranta, kodėl Šiaurės šalys taip aktyviai vykdė mokymus Šiaulių tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninėje bei  kitose Lietuvos gydymo įstaigose. „Jie žinojo, kas laukia, kai sienos taps atviros", – sako R. Šopienė. Medikai pastebi, jog liga dažniausiai paplitusi tarp darbingo amžiaus žmonių. Kaip ir šiuo atveju – atvira forma susirgęs Margių gatvės gyventojas – darbingo amžiaus, tačiau niekur nedirbantis žmogus.

REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, trečdalis pasaulio gyventojų jau užsikrėtę tuberkuliozės mikobakterijomis ir bet kuriuo atveju gali susirgti, sutrikus organizmo imuninei sistemai. Pasak R. Šopienės, dauguma mūsų tuberkuliozės bakterijomis užsikrėtė vaikystėje, tačiau apie tai nežino. Sužino tik tada, kai liga išprovokuojama nusilpus organizmui, patyrus stresą. Specialistų duomenimis, Lietuvoje užsikrėtusiųjų mikobakterijomis yra apie 80 proc. žmonių. Maždaug 90 proc. iš jų nesuserga, o kliniškai aktyvios tuberkuliozės formos nustatomos maždaug apie 5-15 proc. užsikrėtusių asmenų. Nerimą kiekvienam turėtų kelti užsitęsęs dusulys, kosulys, karščiavimas, skrepliavimas, skausmas krūtinėje, naktinis prakaitavimas, kūno masės mažėjimas, bendras silpnumas, atsikosėjimas krauju. Tokiu atveju, anot R. Šopienės, ir reikia kreiptis pagalbos į medikus.

REKLAMA
REKLAMA

Liga gali nepasireikšti

Tuberkuliozę sukelia mikobakterijos, kurias žmogus žmogui perduoda oro lašeliniu keliu. Pasak R. Šopienės, suserga ne kiekvienas, įkvėpęs mikobakterijų. Žmogaus organizme yra tuberkuliozės sukėlėjų, tačiau imuninė sistema sugeba apsaugoti  nuo žalingo poveikio ir ligos simptomai nepasireiškia. Tačiau užsikrėtęs žmogus, kai dėl tam tikrų priežasčių nusilpsta imuninė sistema ir ji nepajėgi apsaugoti organizmo nuo TB mikobakterijų poveikio, gali susirgti aktyvia ligos forma. Aktyvios tuberkuliozės atveju žmogui reiškiasi ligos simptomai, jis turi ištverti ilgą, dvejus metus trunkantį ir sudėtingą gydymo procesą. Gali užkrėsti ir aplinkinius.

Kai tuberkuliozė apima ne plaučius, o kitus organus, simptomai priklauso nuo pažeisto organo. Dažniausiai pažeidžiami inkstai ir kaulai, ypač pavojingas galvos smegenų dangalų pakenkimas. Šiandien atsparūs vaistams tuberkuliozės sukėlėjai yra pagrindinė sergamumo šia liga problema. Dažniausiai atsparios vaistams tuberkuliozės priežastis, pasak R. Šopienės,  yra nesėkmingo gydymo pasekmės, kai gydymas per anksti nutraukiamas dėl įvairiausių priežasčių. Vaistams jautri tuberkuliozė gali būti išgydoma per 6 mėnesius, o vaistams atspariai tuberkuliozei gydyti reikalingas išplėstinis gydymas, kuris gali trukti ilgiau nei dvejus ar net daugiau metų. Šis gydymas yra labai brangus ir, žinoma, labai varginantis.

REKLAMA

Kontaktų aiškinimas – svarbiausia

Medikus baugina tai, jog iki šiol žmonės jaučia stigmą šiai ligai, nors akivaizdu, kad tuberkuliozė – seniai ne tik asocialių žmonių liga. Ja serga pačių įvairiausių sluoksnių žmonės. Deja, ir susirgusieji dažnai slepia nuo aplinkinių, kad serga, todėl slepia kontaktus ir nuo medikų.

Būna įvairiai. Štai ligoninės elektroniniame tinklalapyje www.tuberkulioze.info yra skyrelis, kuriame gyventojai gali pateikti klausimus medikams. Medikai pastebi, jog žmonės geranoriškai atsiliepia į prašymus pasitikrinti dėl tuberkuliozės, kai diagnozuojama liga giminaičiui, draugui ar bendradarbiui.

Tačiau nutinka ir labai kurioziškų atvejų. Pasak R. Šopienės, praėjusiais metais viena miesto bendrojo lavinimo mokykla buvo tikrinama dėl tuberkuliozės. „Mes tiek replikų išgirdome iš mokytojų, kad net sunku suvokti, kad tie žmonės – ateities kartos ugdytojai“, – stebisi R. Šopienė. Medikai pastebi, jog dažno pedagogo sveikatos kortelėje – tik spaudas, kad pasitikrino dėl tuberkuliozės, o rentgeno nuotraukos nėra.

Žmonių užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatyme numatyta darbuotoją, atsisakiusį nustatytu laiku pasitikrinti, ar neserga užkrečiama liga, darbdavys gali nušalinti nuo darbo ir nemokėti jam užmokesčio iki tos dienos, kol jis pasitikrins. Matyt, kai kurie darbdaviai to laikosi. „Tikrinome vieną kolektyvą, kurio darbuotojai 100 proc, pasitikrino dėl tuberkuliozės“, – džiaugiasi R. Šopienė.

REKLAMA

Kadangi vaikai dažniausiai serga besimptomėmis formomis, kaip ir septyni Margių gatvės bendrabučio vaikai, teisės aktais yra nustatytos grupės vaikų, kurie profilaktiškai kas metai bendrosios praktikos gydytojų turi būti patikrinti, ar neserga tuberkulioze, t. y. jiems turi būti atliekami tuberkulino mėginiai. Jeigu reakcija į tuberkulino mėginį būna teigiama, tuomet vaikui atliekami išsamesni tyrimai: jį konsultuoja pulmonologas, atliekama krūtinės ląstos rentgenograma bei kiti sudėtingi tyrimai. Patikrinti vaikus dėl tuberkuliozės ypač būtina, jei žinoma, kad šie bendravo su sergančiaisiais.

Todėl, pasak R. Šopienės, labai svarbu, kad kiekvienas, prašomas tikrintis dėl tuberkuliozės, suprastų tikrinimo svarbą. Akivaizdu, jog požiūris keičiasi ir dauguma, prašomi tikrintis, neprieštarauja. Tačiau kiekvienais metais neišvengiama pamokančių skaudžių atvejų, kai kontaktai buvo slepiami ir žmonės susirgo tik dėl to, kad sirgęs artimas žmogus slėpė ligą.

Tuberkuliozę ir šiandien dažniausiai lydi žmogaus sveikatą nulemiantys socialiniai reiškiniai: skurdas, nedarbas, priklausomybės (narkotikams, alkoholiui) ir su tuo susijusi ŽIV (žmogaus imunodeficito viruso) infekcija. Tačiau, pasak specialistų, ši klastinga liga plinta ir tarp jaunų darbingo amžiaus žmonių, kurie nepriklauso aukščiau minėtai grupei. Tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninės medikai pastebi, jog serga tuberkulioze pačių įvairiausių sluoksnių žmonės. Dažnai gerose ir tvarkingose šeimose gyvena ir tie žmonės, kuriems nusprendžiama taikyti privalomą gydymą dėl tuberkuliozės.

Zita KATKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų