REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyvybės langelis – geriau už šiukšlių konteinerį

Kaune – naujagimės dvynukės gyvybės langelyje, o Pakruojyje – žinia apie šiukšlių konteineryje „palaidotą“ ką tik pagimdytą berniuką. Tokiais faktais pradėta gimdytojams nereikalingų vaikučių 2012-ųjų metų statistika Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pagimdė ir išmetė

Savo gyvybę linkusi saugoti, o savo vaikelio gyvybės – ne. Taip galima pasakyti apie Pakruojo gyventoją Loretą K. (21 m.), ketinusią nuslėpti, kad ji atsikratė ką tik gimusio kūdikio.

REKLAMA

Jauna moteris, iš Klovainių kaimo neseniai persikėlusi į Pakruojį ir su vyru išsinuomojusi butą, pastarosiomis dienomis turėjo sveikatos problemų ir jautėsi vis prasčiau, bet kreiptis į medikus delsė. Kai galiausiai Loreta K. vieną rytą atvyko į Pakruojo pirminės sveikatos priežiūros centrą, moterį apžiūrėję medikai pasiuntė ją pas ginekologę, o ši netruko nustatyti, jog pacientė prieš kelias paras gimdžiusi.

Iš pradžių Loreta K. bandė paneigti ginekologės teiginį, tačiau, pasijutusi priremta, pasakė, kad tikrai lygiai prieš savaitę ji namie pati, be priežiūros ir pagalbos, pagimdė esą negyvą sūnelį ir, nežinodama, ką daryti su lavonėliu, tą pačią dieną kūnelį, susukusi jį į paklodę, išmetė į prie namų esantį šiukšlių konteinerį.

REKLAMA
REKLAMA

„Išpažintį“ atlikusi Loreta K., įvertinus jos sveikatos sunkią būklę dėl po gimdymo kilusių komplikacijų, buvo išvežta toliau gydyti į Šiaulių ligoninę, o Pakruojo policijos pareigūnai pradėjo aiškintis, kur yra beširdės gimdyvės kūdikis ir kodėl gimdyvė nepasinaudojo gyvybės langeliu Šiauliuose, kuris yra už 40 kilometrų nuo Pakruojo.

Apie nėštumą slėpė

Pirminiais duomenimis, anksčiau vaikų neturėjusi Loreta K. laukdamasi atkakliai slėpė apie savo nėštumą – nesilankė pas gydytoją, o artimiesiems, kurie įtarė jauną moterį besilaukiant vaikelio, melavo, tai neigdama. Kol kas policininkai teigia, kad net ir Loretos K. vyras nežinojo apie savo moters nėštumą, nors tuo sunku patikėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot pačios gimdyvės, gimdymo skausmai ją surėmė per anksti – kai kūdikis motinos pilve augo tik septynis mėnesius. Buto tualete pagimdytas vaikelis iškart buvo nebegyvas.

Ar moteris sako tiesą, nesunkiai nustatytų teismo medicinos specialistai, apžiūrėję naujagimio lavonėlį, tačiau pirmą dieną po Loretos K. „išpažinties“ vaiko kūnelis nebuvo rastas. Jo ieškota gausybėje šiukšlių konteinerių Pakruojyje ir prie šio miesto esančiame sąvartyne. Paiešką apsunkino praėjęs laikas – sunku nustatyti, kur patekusios prieš savaitę iš Pakruojo konteinerių surinktos šiukšlės, kurios išvežamos arba kasdien, arba kas antrą dieną. Lavonėlio paieška tęsta ir kitą dieną.

REKLAMA

Kaip teigė Pakruojo policijos vadovas Dalius Prakuraitis, anksčiau duomenų apie Loretą K. policijoje neturėta. Dabar pradėtas tyrimas dėl naujagimio nužudymo. Radus kūdikio palaikus ir išaiškinus, kad vaikas gimė nebegyvas, kaltinimas įtariamajai būtų pakeistas. Aiškinamasi, ar jauna moteris nenužudė savo vaikelio dėl vadinamosios pogimdyvinės depresijos nulemtos savo būsenos.

Klovainių seniūnijoje patenkinamai charakterizuojamai (linkusi į alkoholį) Loretai K. kol kas gresia laisvės atėmimo bausmė iki penkerių metų.

REKLAMA

Paliko dvynukes

O motinai, prieš kelias dienas kitaip atsikračiusiai savo naujagimių – dvynių mergaičių – negresia jokia bausmė. Ir ne todėl, kad ši moteris nežinoma, nenustatyta, o dėl to, kad jos dukrelės liko gyvos ir sveikos – buvo padėtos į gyvybės langelį Kaune, P. Mažylio gimdymo namuose.

Medikai, išgirdę specialų gyvybės langelio signalą, buvo šokiruoti – iškart keliems vaikučiams nepritaikytame langelyje gulėjo, sunkiai tilpdami, du kūdikiai! Netrukus paaiškėjo – mergytės. Nustatyta, kad mažo svorio (2,4 kg ir 1,9 kg) dvynukės gimė sausio pradžioje – buvo neišnešiotos. Taip pat manoma, kad mergytės po gimdymo buvo tinkamai prižiūrėtos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai pirmas atvejis Lietuvoje, kai gyvybės langelyje palikti naujagimiai dvynukai.

Nors paprastai neieškoma motinų, kurios savo vaikelį paliko gyvybės langelyje, nes joms jokia atsakomybė negresia, tačiau šiuo atveju Kauno vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai teigė pasidomėsiantys keliose vietos gydymo įstaigose. Mat ant vienos dvynukės rankutės likusi apyrankė, paprastai uždedama ligoninėje gimusiam kūdikiui, su pavarde. Todėl kilo minčių, kad gimdyvė nelinkusi slėptis, bet tai – labai neįprasta gyvybės langelių istorijoje. Žinoma, jeigu ta pavardė yra tikra. Tad galbūt gali paaiškėti kokios nors netikėtos dvynukių „ekskursijos“ į gyvybės langelį aplinkybės.

REKLAMA

Gimdytojos atstumtos mergytės bus perkeltos į Kauno vaiko raidos kliniką „Lopšelis". Jeigu per tris mėnesius neatsiras persigalvojusių dvynukių gimdytojų, mažyles bus galima įsivaikinti to norintiems asmenims.

Langelių daugėja

Gyvybės langeliai, Lietuvoje veikiantys nuo 2009-ųjų pabaigos, Įvaikinimo tarnybos duomenimis, išgelbėjo jau 19 vaikučių gyvybių – beveik visi šie vaikai yra jau įvaikinti. Dviejų tokių mažylių motinos per tris mėnesius pareiškė norinčios juos atsiimti. Vis dar sprendžiama, ar galima joms atiduoti atžalas. Mat atliekami ilgokai trunkantys DNR tyrimai, pagal kuriuos nebeliktų jokių abejonių, kad tos moterys – tikrai gyvybės langelyje paliktų naujagimių motinos, taip pat vertinamos ir aplinkybės, dėl kurių pirmiau vaiko nenorėta.

REKLAMA

Lietuvoje šiuo metu oficialiai veikia aštuoni gyvybės langeliai septyniuose miestuose – Vilniuje, Kaune (du), Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje ir Alytuje. Netrukus turėtų būti atidarytas toks langelis Jonavoje – prie ligoninės. „Akistatos“ žiniomis, jis jau įrengtas ir į jį būtų galima paguldyti kūdikį, tačiau dar atliekami paskutinieji apdailos darbai ir organizuojama iškilmingo atidarymo ceremonija. Gyvybės langelį šiame mieste pasirūpinta steigti po vieno įvykio. 2010-ųjų gruodžio 3-ąją, kai spaudė  8 laipsnių šaltis, prie įėjimo į Jonavos ligoninės akušerijos skyrių buvo aptikta į audeklą suvyniota naujagimė. Radinys laiku pastebėtas – taip mažylė liko gyva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto gyvybės langeliai kol kas nepajėgūs išspręsti naujagimių žudymo problemos. Statistika tokia: 2010-aisiais, pirmaisiais gyvybės langelių „eros“ metais, šalyje buvo rasti nužudyti mažiausiai septyni kūdikiai – tiek, kiek ir kasmet, kai gyvybės langelių dar nebuvo. 2011 metais tokių tragedijų Lietuvoje užfiksuota perpus mažiau.

Tik faktai:

Pirmasis pasaulyje Gyvybės langelis buvo įrengtas dar XII amžiaus pabaigoje Vatikane, „Šventosios Dvasios“ ligoninėje.

Gyvybės langelių priešininkai tvirtina, kad šie įrenginiai – žmogaus teisių pažeidimas, nes prigimtinė žmogaus teisė - žinoti savo šaknis, turėti kraujo tėvus, kraujo brolius, kraujo senelius.

Statistikos duomenimis, 84 proc. lietuvių pateisina abortą; toks faktas atspindi žmonių požiūrį į naują gyvybę, į vaiką, šeimą.

I. Zubrickienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų