REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu įmokos į dirbančiųjų kaupiamąsias pensijų sąskaitas bus sustabdytos, galutinai žlugs tiek pati Pensijų kaupimo sistema, tiek žmonių pasitikėjimas valstybės sugebėjimais įvykdyti socialinės sistemos reformą. Bus nubrauktas aštuonerių metų darbas, o dirbantieji vėl bus palikti su nerimu laukti senatvės.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes jaučiame atsakomybę už daugiau kaip milijoną žmonių, kurie tikėjosi sukaupti pakankamai lėšų oriai senatvei, tačiau negalime ramiai žiūrėti, kaip politikai bando manipuliuoti ir supriešinti pensininkus ir dirbančiuosius, taip susikurdami sau patogų politinį foną priimti įstatymus, kuriais iš būsimųjų pensininkų pavagiama ori senatvė, o didžiulės skolos paliekamos mūsų vaikams“, – pareiškė pensijų fondų valdymo bendroves vienijančios Lietuvos investicijų ir pensijų fondų dalyvių asociacija bei Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacija.

REKLAMA

Įmokų sustabdymas būtų jau ketvirtas kartas per trejus paskutinius metus, kai valstybė apgauna kaupiančiuosius senatvei. 2008 m. pabaigoje Vyriausybė nusprendė sumažinti įmokas nuo 5,5 iki 3 proc., po pusmečio įmokos dar kartą sumažinamos iki 2 proc., o 2011 m. pradžioje įmokos buvo neatstatytos į 5,5 proc., nors tai buvo pažadėta 2008 m. pabaigoje. Dabar ketinama apskritai sustabdyti įmokas, nors 2009 m. Vyriausybė pažadėjo, kad 2 proc. dydžio įmoka nebebus mažinama.

REKLAMA
REKLAMA

„Po tokių sprendimų bet kuris visuomenės narys skeptiškai vertins valstybės raginimus taupyti senatvei ir pažadus padėti jam tai padaryti. Tai reiškia, kad gali būti neįmanoma išspręsti neišvengiamų „Sodros“ finansavimo problemų dėl prastėjančios demografinės situacijos, dėl ko sutaria ekspertai, taip pat ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija“, – teigia asociacijos.

Pasak jų, pensijų fondai ir „Sodra“ yra neatskiriamos ir viena kitą papildomos socialinės sistemos dalys, todėl negalima remti vieną kitos sąskaita, jų negalima supriešinti. Būtina veikti priešingai ir ieškoti galimybių stiprinti šią sistemą, abi jos dalis – tiek pensijų fondus, tiek „Sodrą“. Nes tik tokiu atveju dirbantieji galės būti ramesni dėl savo finansinio saugumo išėjus į pensiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendrovės pasiruošusios prisidėti prie Lietuvos skolos finansavimo. Šiuo metu maždaug trečdalis pensijų fondų turto yra investuota į Lietuvos Vyriausybės vertybinius popierius.

Šiuo metu pensijų fondų bendras turtas siekia 4 mlrd. litų. Nuo 2004 m. pradžios „Sodra“ į pensijų fondus pervedė apie 3,92 mln. litų, o pensijų fondai jau yra išmokėję apie 55 mln. litų. Bendras Pensijų kaupimo sistemos rezultatas yra teigiamas ir siekia 117 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų