REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltijos šalių energetinio saugumo garantas - jungtys su Europos tinklais, o energetinės izoliacijos panaikinimo Baltijos šalys turi siekti taip pat vieningai, kaip ir nepriklausomybės bei narystės Europos Sąjungoje (ES) ir NATO, teigia Lietuvos vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį dalyvavo Baltijos šalių prezidentų susitikime Estijoje. Aptardami Baltijos valstybių tikslus bei naujus iššūkius šalių vadovai pabrėžė, kad svarbiausias Lietuvos, Latvijos ir Estijos tikslas šiuo metu - energetinis saugumas ir energetinės regiono izoliacijos panaikinimas.

REKLAMA

D. Grybauskaitės teigimu, Baltijos šalys jau septynerius metus politiškai ir ekonomiškai integruotos į ES, tačiau jų energetinė sistema iki šiol priklausoma nuo Rusijos. Todėl, pasak Prezidentės, energetinės izoliacijos panaikinimo Baltijos šalys turi siekti taip pat vieningai, kaip nepriklausomybės bei narystės ES ir NATO.

„Yra tik vienas kelias apginti Lietuvos, Latvijos ir Estijos žmones nuo monopolinių energetikos kainų - integracija į Europos energetinius tinklus. Elektros ir dujų jungtys su Vakarų tinklais, suskystintųjų dujų terminalas - tai neatidėliotini darbai, kurie užtikrins regione ekonominę nepriklausomybę ir saugesnį mūsų žmonių gyvenimą“, - D. Grybauskaitę cituoja Prezidentės spaudos tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos vadovės teigimu, tinkamas energetinių jungčių finansavimas - vienas iš bendrų Lietuvos, Latvijos ir Estijos siekių rengiant finansinę 2014-2020 m. ES perspektyvą. Prezidentai taip pat aptarė pozicijas, kurių laikysis derybose dėl išmokų žemdirbiams bei struktūrinės paramos skirstymo.

Iš Estijos ir Latvijos vadovų Toom Hendrik Ilves ir Andrio Berzinio Prezidentė išgirdo tvirtą politinę paramą Visagino atominės elektrinės projektui. Taip pat sutarta laikyti s vieningos pozicijos dėl Kaliningrade ir Astrave planuojamų statyti atominių elektrinių, teigiama Prezidentės spaudos tarnybos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trišaliame valstybių vadovų susitikime sutarta stiprinti Baltijos valstybių bendradarbiavimą su Šiaurės šalimis. Prezidentė pakvietė Estijos ir Latvijos vadovus į kitais metais balandį vyksiantį aštuonių Šiaurės ir Baltijos valstybių vadovų susitikimą Vilniuje.

Penktadienį prezidentai aptars kitus regioninio saugumo klausimus bei šalių bendradarbiavimą įgyvendinant transporto projektus. Už transportą atsakingas ES komisaras Symas Kalasas (Siim Kallas) prezidentams pristatys geležinkelių projektą „Rail Baltica“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų