REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Seimo parodų galerijoje atidaryta fotografijos paroda, skirta Baltijos Asamblėjos 20–mečiui, asmenims, savo darbais prisidėjusiems prie Baltijos regiono vienybės ir bendradarbiavimo stiprinimo, įteikti medaliai.

REKLAMA
REKLAMA

Baltijos Asamblėjos medaliai įteikti Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarui Algirdui Vaclovui Patackui, laisvės kovotojai Nijolei Sadūnaitei, Vilniaus universiteto rektoriui prof. habil. dr. Benediktui Juodkai, filosofui, publicistui Arvydui Juozaičiui, prof. habil. dr. Bonifacui Stundžiui, baleto šokėjui Petrui Skirmantui, prof. habil. dr. Alvydui Butkui, prof. habil. dr. Stasiui Vaitekūnui, poetui, eseistui Vladui Braziūnui, kalbininkei, filologijos daktarei Laimutei Baluodei. Už pagalbą užtikrinant sklandų Baltijos Asamblėjos sesijų darbą padėkomis apdovanoti ir Lietuvos Seimo kanceliarijos darbuotojai.

REKLAMA

Renginį atidarė Seimo Pirmininkė Irena Degutienė, Baltijos Asamblėjos prezidentė ir Estijos delegacijos Asamblėjoje pirmininkė Lainė Randjarvė, Lietuvos delegacijos Baltijos Asamblėjoje pirmininkas Paulius Saudargas bei Latvijos delegacijos Asamblėjoje pirmininkas Raimondas Vėjonis.

Seimo Pirmininkė I. Degutienė, sveikindama renginio dalyvius, paminėjo, kad 1990 m. gruodžio 1 d. Aukščiausiojoje Taryboje – Atkuriamajame Seime, dabartinėje Kovo 11–osios salėje, posėdžiavę Estijos, Latvijos ir Lietuvos parlamentarai pareikalavo nutraukti Sovietų Sąjungos kariuomenės jėgos demonstravimą ir smurtą, išvesti iš šių šalių okupacinę kariuomenę. Šiame posėdyje taip pat nutarta įkurti trišalę parlamentinio bendradarbiavimo instituciją – Baltijos Asamblėją.

REKLAMA
REKLAMA

„Per 20 metų mes sprendėme tokius svarbius klausimus kaip narystės ES ir NATO, dabar sprendžiame energetinio saugumo problemas. Tai yra klausimai, kurie aktualūs visoms trims Baltijos valstybėms ir jos žmonėms“, – pabrėžė I. Degutienė.

Parlamento vadovė paminėjo, kad Baltijos Asamblėjos pavyzdžiu įkurta trišalė Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos parlamentinė Asamblėja.

Seimo Pirmininkė padėkojo visiems, kurie prisidėjo prie Baltijos tautų kovos už laisvę, ir pabrėžė, kad Baltijos Asamblėja yra puikus istorinis trijų Baltijos valstybių bendradarbiavimo simbolis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kviečiu ir toliau būti vieningiems. Tik vienybėje galima pasiekti užsibrėžtų didelių tikslų. O svarbiausias mūsų tikslas – išsaugoti trijų Baltijos valstybių nepriklausomybę“, – teigė Seimo Pirmininkė.

Baltijos Asamblėja yra Lietuvos, Estijos ir Latvijos parlamentų bendradarbiavimo organizacija, įsteigta remiantis Baltijos šalių Aukščiausiųjų Tarybų 1990 m. gruodžio 1 d. Vilniuje priimtu bendru sprendimu. Organizacija įkurta įtvirtinti Baltijos šalių nepriklausomybę, siekiant glaudesnio Baltijos regiono bendradarbiavimo tarptautinių santykių srityje ir efektyvaus informacijos apsikeitimo. Per dvidešimt Baltijos Asamblėjos gyvavimo metų padėti stiprūs instituciniai bendradarbiavimo pagrindai, kurie sudarė palankias sąlygas tarpparlamentiniam bendradarbiavimui tarptautinių santykių, ekonomikos, komunikacijų, teisės ir saugumo, socialinių reikalų, švietimo, mokslo ir kultūros srityse.

Jubiliejinė – 30–oji Baltijos Asamblėjos sesija vyks lapkričio 24–25 dienomis Taline.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų