REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas priėmė Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo pataisas, leisiančias piliečiams, kuriems dar neatkurtos nuosavybės teisės į miestuose turėtą valstybės išperkamą žemę, rinktis alternatyvų atlygį – pinigus.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Edmundas Pupinis įsitikinęs, kad tai neabejotinai paspartins nuosavybės teisių atkūrimo procesą miestuose.

REKLAMA

„Susidūrėme su problema atkuriant nuosavybę miestuose. Susigrąžinti 17,2 tūkst. ha žemės natūra pageidavo daugiau nei 14 tūkst. piliečių. Taigi sumažėjo laisvos valstybinės žemės, kurioje būtų galima suplanuoti naujus žemės sklypus individualiai statybai – trūksta apie 10 tūkst. ha žemės. Atlyginimas už valstybės išperkamą žemę mieste vertybiniais popieriais ar lygiaverčiu žemės sklypu kaimo vietovėje (žemės ūkio paskirties žeme) žmonių netenkina. Dėl gausybės sudėtingų procedūrų atmestas ir nuosavybės kompensavimas mišku, tad liko vienintelė išeitis – kompensacija pinigais“, – teigia E. Pupinis.

REKLAMA
REKLAMA

Jei visi piliečiai pasirinktų tokį atlyginimo būdą, atlyginti už valstybės išperkamą žemę (10,9 tūkst. ha) iki 1995 m. birželio 1 d. buvusią miestams nustatyta tvarka priskirtose teritorijose, apytiksliais skaičiavimais, reikėtų apie 320 mln. litų. Reikiamus pinigus žadama sukaupti pardavus valstybinę žemę ir nuosavybės teisių atkūrimui rezervuotus miškus.

„Aukciono būdu bus parduodami tik tie miškai, kurie yra rezervuoti nuosavybės teisių atkūrimui ir neturi pretendentų, pageidaujančių į šiuos miškus atkurti nuosavybės teises. Parduodami miškai taip pat negalės ribotis su valstybinės reikšmės miškais. Laisvos žemės fonde šiuo metu yra apie 130 tūkst. ha rezervinių miškų“, – teigia E. Pupinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo duomenimis, miestuose nuosavybės teises dar liko atkurti 15,5 tūkst. piliečių į 10,9 tūkst. ha žemės. Mieste nuosavybės teisės atkurtos į 72 proc. piliečių prašymuose nurodyto ploto. Kaimo vietovėje šis rodiklis siekia net 98 proc.

Iš esmės užbaigti žemės grąžinimą Vyriausybė žada iki 2012 metų pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų