REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš kelis metus, augant bankomatų apiplėšimų skaičiui, buvo sugalvota vagystės atveju grobiamus pinigus aplieti dažais. Tai kurį laiką atbaidė vagis. Tačiau pastaruoju metu nusikaltėlių įsigudrinta ne plėšti bankomatų seifus ir rizikuoti gauti sugadintus banknotus, o tiesiog pavogti visą bankomatą.

REKLAMA
REKLAMA

Rašalu rankų jau nesitepa

Jau seniai buvo plėšiami bankomatai – turbūt nuo tada kai jie atsirado. Prieš kelis metus vagysčių iš bankomatų itin padaugėjo. Krizės kamuojamoje šalyje didėjo nusikalstamumas, o bankomatai, kaip greitas pasipelnymo šaltinis, vis dažniau tapdavo vagių grobiu. Policija ir bankininkai buvo priversti ieškoti naujų pinigų apsaugojimo būdų.

REKLAMA

Tuomet, Policijos departamento, Lietuvos kriminalinės policijos biuro atstovų ir Lietuvos bankų asociacijos prezidento Stasio Kropo iniciatyva, bankomatuose pradėta montuoti seifų įranga su rašalu. Vagims bandant išplėšti bankomatą, suveikdavo signalizacija ir sprogdavo rašalo kapsulė.

Banknotai nusidažydavo mėlynais, specifinį kvapą skleidžiančiais dažais. Lietuvos bankų asociacijos prezidento teigimu, ilgapirščiams dingdavo noras plėšti pinigus iš bankomatų, nes sugadintų banknotų nebuvo įmanoma panaudoti – jų tiesiog niekas nepriimdavo.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau vagys rado būdą, kaip iš bankomatų pinigus paimti sveikus ir nesuteptus. Kam plėšti bankomatą, jei jį galima pavogti?! Tipinis scenarijus toks: vagių automobilis taranuoja banko ar prekybos centro pastatą ir pagrobiamas bankomatas. Tuomet automobilis, kaip įkalčių liudininkas yra sudeginamas. Į iš anksto paruoštą kitą automobilį dedamas bankomatas ir važiuojama į nuošalią vietą. Ten bankomatas išardomas, patenkama į seifą ir pavagiami pinigai.

Turbūt viena geriausiai suplanuotų bankomato vagysčių padaryta prieš mėnesį Kaune. Tuomet grupė nusikaltėlių iš Jonavos gatvėje esančio prekybos centro (PC) „Šilas“ pagrobė „SEB“ bankui priklausantį bankomatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Identiškos vagystės Kaune

Išpuolis įvykdytas ankstų spalio 5–osios rytą, apie 4 val., kuomet eismo intensyvumas mažiausias. Vogtu automobiliu taranavę stiklinę parduotuvės sieną nusikaltėliai pateko į prekybos centro vidų ir pagrobė bankomatą. Jį vagys įkėlė į kitą, iš anksto paruoštą transporto priemonę ir paspruko. Automobilį „Mercedes Benz 230“, kuriuo taranuotos prekybos centro durys ir išvilktas bankomatas, vagys padegė.

Ugniagesiams atvykus 24 metų senumo automobilis degė atvira liepsna. Nusikaltėliai jį sudegino naikindami įkalčius, pirštų antspaudus bei kvapų pėdsakus. „Atrodo, vagys siekė pirmiausia atkreipti apsaugininkų dėmesį į liepsnojantį automobilį. Kol apsauga susivokė, kas vyksta iš tikrųjų, nusikaltėliai paspruko„, – pasakojo PC „Šilas“ atstovas Vytautas Dobrovolskas.

REKLAMA

Pagrobę bankomatą nusikaltėliai keliu Kaunas – Vilnius spruko link sostinės. Pavažiavę kelis kilometrus už Kauno riboženklio miško keliuku pasuko link Kauno marių. Vagys šią atokią ir tuo pačiu lengvai pasiekiamą vietą šalia judraus kelio buvo nusižiūrėję iš anksto. Miške bankomatas buvo išardytas, nusikaltėliams pavyko išlaužti jo seifą ir pagrobti pinigus. Tą pačią dieną nusikaltėlių vairuotas automobilis buvo rastas netoli Kauno, Kaišiadorių rajone esančiame miške.

Pasak policijos pareigūnų, tai buvo pirmoji bankomato vagystė Kaune. Tačiau antrosios ilgai laukti nereikėjo. Po trijų savaičių, spalio 26 d., Laikinojoje sostinėje vėl buvo pavogtas bankomatas. Vagystė beveik niekuo nesiskyrė nuo pirmosios.

REKLAMA

Taikinio vieta pasirinktas „Rimi“ prekybos centras Aukštųjų Šančių mikrorajone, pavogtas „Swedbank“ bankomatas, kuris tuščias rastas viename Prienų rajono miške. Visos kitos detalės identiškos pirmajai vagystei. Kai kurie Kauno policijos pareigūnai spėja, kad tai tos pačios plėšikų gaujos darbas.

Dažų kapsulės nesprogsta

Na ir protingi tie vagys, ar ne? Net skubėti nereikia – sėdi sau miške ir raklinėji bankomatą, kol galų gale išardai ir pinigai jau tavo kišenėje... Tuo tarpu Lietuvos angelams sargams retai pavyksta vagis sugauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės Linos Nemeikaitės, bankai turi savo apsaugines priemones nuo vagių. „Policija gali bendradarbiauti, padėti užtikrinti saugumą, tačiau bankai patys sprendžia kokiais būdais jiems saugotis. Kodėl pavogus bankomatą nesprogsta rašalo kapsulė mes nežinome“, – sakė L. Nemeikaitė.

SEB banko grupės ryšių su žiniasklaida vadovas Arvydas Žilinskas sakė negalintis greitai pasakyti, kodėl pavogtuose bankomatuose nesuveikia rašalo kapsulės. Pažadėjęs atsakymą pateikti iki pirmadienio vakaro, vis tik banko atstovas pratylėjo.

REKLAMA

Bankomatai vagiami ne tik Kaune. Tokio pobūdžio nusikaltimai jau fiksuoti Vilniuje, Klaipėdoje, Mažeikiuose, Akmenėje, Garliavoje, Šventojoje, Ventoje (Akmenės raj.), Ramygaloje (Panevėžio raj.) ir kitur. Pastaruoju metu Lietuvoje vos ne kas mėnesį pavagiamas arba bandoma pavogti bankomatus.

Teisėsaugos pareigūnai atsisako komentuoti vagysčių iš bankomatų atvejus. Vis tik jie leidžia suprasti, kad daugelyje bankomatų nėra įdiegta pažangiausia apsauga. Taigi nusikaltėliai, pavogę bankomatą, pinigus kol kas gali nesunkiai paimti.

Vismantas Žuklevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų