REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

(Papildyta 18:20 val.) „Kol kas negavome jokios informacijos iš draudikų, kad būtų registruoti draudžiamieji  įvykiai“, – trečiadienio vakarą „Balsas.lt“ sakė Lietuvos draudikų asociacijos prezidentas Andrius Romanovskis.

(Papildyta 18:20 val.) „Kol kas negavome jokios informacijos iš draudikų, kad būtų registruoti draudžiamieji  įvykiai“, – trečiadienio vakarą „Balsas.lt“ sakė Lietuvos draudikų asociacijos prezidentas Andrius Romanovskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, statiniai, kurie degė, yra laikini, todėl ir negalėjo būti apdrausti kaip nekilnojamas turtas.

REKLAMA

„Tai palapinės, laikini statiniai, konstrukcijos, kurių vertės negalima paskaičiuoti. Kita problema – jų negalima apdrausti ir kaip sandėlio, nes palapinių savininkai yra turgaus savininkai, o prekės jose buvo kitų žmonių“, – aiškino A. Romanovskis.

Jis aiškina, kad įstatymuose numatyta, jog sandėlio, kuriame laikomos prekės, savininkai turėtų drausti savo civilinę atsakomybę trečiųjų asmenų atžvilgiu.

„Bet tai greičiausiai buvo tik prekybos plotas, kuriame prekeiviai ir palikdavo savo prekes. Tokiu atveju sudegusių statinių nebuvo galima drausti ir kaip sandėlių“, - sakė A. Romanovskis.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jo teigimu, Gariūnų prekeiviai vis dėlto galėjo drausti savo prekes.

„Prekiautojai gali drausti prekes, bet tuomet jie privalo turėti prekių įsigijimą patvirtinančius dokumentus, turi būti labai griežta turto apskaita. Jeigu prekiautojai savo prekių neapdraudė –  jos buvo visiškai neapsaugotos“, – „Balsas.lt“ sakė Draudikų asociacijos prezidentas.

Anot A. Romanovskio, turgavietės valdytojai ir prekeiviai vis dėlto turėjo vieną išeitį.

„Keista, kad turgavietės valdytojai nebuvo sudarę civilinės atsakomybės draudimo sutarties. Jeigu tokia sutartis būtų sudaryta, jie galėtų tikėtis draudiminės išmokos.  Tiesa, jeigu bus nustatyta, kad gaisras įvyko dėl padegimo, civilinės atsakomybės draudimas neveiktų“, – aiškino Lietuvos draudikų asociacijos prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 16:35 val.) Gariūnų turgavietę valdančių įmonių atstovai galimų gaisro priežasčių kol kas nekomentuoja. Visą dėmesį jie teigia sutelkę tam, kad padėtų nukentėjusiems prekeiviams.

„Svarbiausi dabar padėti per gaisrą nukentėjusiems verslininkams, – „Balsas.lt“ sakė Eugenijus Bulavas, Aukštųjų Panerių įmonių asociacijos vadovas. – Visas jėgas skiriame tam, kad  būtų įrengtos laikinos darbo vietos ir bent dalis prekeivių jau rytoj galėtų dirbti“.

„Kol kas jie net nežino, kiek prarado, nes gaisravietėje dirbantys ekspertai neleidžia prekeiviams nueiti apsižiūrėti. Bet svarbiausia, kad nėra žmonių aukų“, – pabrėžė vienas  įmonių, valdančių Verslo parką „Gariūnai“ vadovų. Anot jo,  atstatyti gaisro nuniokotą prekyvietę jie bus pasirengę iš karto, kai tik leis ekspertai, tiriantys nelaimės priežastis.

REKLAMA

„Jau susisiekėme su viena Lenkijos įmone dėl naujos palapinės statybos. Kai tik ekspertai leis valyti gaisravietę, iš karto imsimės statybų“, – sakė E. Bulavas.

Jo teigimu,  per trečiadienį vykusį skubų Gariūnus valdančių įmonių vadovų pasitarimą apsispręsta ir dėl kitokios pagalbos nukentėjusiems prekeiviams.

„Nutarėme, kad įmonės, akcininkai, valdantys ir eksploatuojantys Gariūnų turgavietę, mūsų asociacija organizuosime paramos ir labdaros fondą labiausiai nukentėjusiems žmonėms. Yra tokių, kurie liko kaip stovi, viską prarado. Jiems stengsimės padėti pirmiausia. Viskas aptarta, dabar reikia tai padaryti“, – sakė jis.

REKLAMA

Anot E. Bulavo, prekeiviai daugiau neturi iš ko tikėtis pagalbos. „Šių prekeivių turto niekas nedraudžia, todėl jiems nėra į ką kreiptis, kad kompensuotų nuostolius“, – aiškino jis.

E. Bulavo teigimu, įmonės turtas taip pat nebuvo apdraustas, nes „tų palapinių nedraudžia“.

Jis teigė, kad turgavietės valdytojai laukia tyrimo rezultatų ir patys galimų gaisro versijų nesvarsto. Tačiau E. Bulavas „Balsas.lt“ pabrėžė, kad priešgaisrinė sistema, elektros instaliacija buvo nepriekaištingos, viskas neseniai patikrinta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 15:07 val.) Sostinės pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl tyčinės veikos naikinant didelės vertės turtą.

Sostinės antrasis policijos komisariatas, kontroliuojamas Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros, pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl tyčinio padegimo. Apžiūrėjus įvyko vietą nustatyta, jog Gariūnuose veikiantis angaras, kur prekiauta ūkinės bei namų apyvokos paskirties prekėmis, padegtas.

Vilniaus miesto priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininkas Artūras Vaišnoras sakė, jog įtarimas, kad angaras padegtas tyčia, kilo peržiūrėjus vaizdo medžiagą: „Nustatytas židinys, kur gaisras prasidėjo. Tai angaro vidus.“

REKLAMA

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Angare, kuri pasiglemžė liepsnos, namų apyvokos prekėmis prekiavo 150 verslininkų.

Įvykio vietoje aptverta teritorija, dirba ekspertai. „Mūsų irgi ten neprileidžia, stebime iš tolo. Tai kas įvyko, didelė nelaimė ten prekiavusiems žmonėms. Visi esame šokiruoti“, – portalui Balsas.lt sakė Aukštųjų Panerių  įmonių asociacijos prezidentas Eugenijus Bulavas.

Pasak jo, žala kol kas tikslinama, mat niekas tiksliai nežino, kiek ir kas sudegė: „Tai padarysim patekę į gaisravietę“.

REKLAMA

E. Bulavas pasakojo, jog antradienio vakarą pirmieji liepsnas per vaizdo stebėjimo kameras išvydo apsaugos darbuotojai. Tačiau gaisras įsiplieskė žaibiškai ir labai greitai angaras jau degė atvira liepsna: „Viduje buvo tušti dujų balionai, dažai. Visa tai sproginėjo ir labai greitai degė. Laimei, apsieita be aukų, mat tuo metu Gariūnų turgavietės teritorijoje tebuvo tik apsauginiai ir policijos nuovados darbuotojai“.

Ugniagesiai tik paryčiais pilnai numalšino ugnį. Anot jų, išdegė keli šimtai kvadratinių metrų prekybos angaro. Kiek ten buvo prekių ir kito turto, aiškinamasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas svarstomos įvairios nelaimės priežastys – nuo sugedusios elektros instaliacijos iki numestos nuorūkos.

Verslo parkas „Gariūnai“ šiemet švęs 20-ąsias gyvavimo metines. Nuo įkūrimo pradžios Gariūnai tapo darbdaviu daugeliui kitose srityse darbo netekusių žmonių. Šiuo metu čia darbuojasi maždaug 10 tūkstančių smulkiųjų verslininkų.

Jau beveik 18 metų dažais prekiaujantis Anatolijus Serovas teigė praradęs per gaisrą prekių už maždaug 11 tūkstančių litų. Laimei, prisipažino vyras, jog kitas prekes saugojau kitame sandėlyje.

Jo nuomone, nelaimė galėjo įvykti dėl saugos reikalavimų nesilaikymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų