REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau tris savaites nuosavame automobilyje gyvenantis Vacys Pocius rūpesčių sukelia tik buvusiai globėjai – kitiems atrodo normalu, kad žmogus, kurio abi kojos amputuotos, gyvena be jokių higienos sąlygų ir be pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaulietė, paskambinusi į „Šiaulių naujienų“ redakciją, prašė pagalbos ne sau. Pasak moters, Stoties gatvėje, prieš buvusį „Hermio“ banką, esančioje aikštelėje stovinčiame automobilyje gyvena žmogus. Jau trys savaitės – ne tik be namų, bet ir be... kojų. Deja, niekam tai nerūpi, nors žmogus negali ne tik nusiprausti ar pasigaminti valgio, bet ir nesuprantama, kur jis gali atlikti gamtinius reikalus. „Pradės gyvas pūti viduryje miesto, nors pro šalį vaikščioja žmonės“, - stebisi ir piktinasi šiaulietė.

REKLAMA

Amputavo abi kojas

Kiek paklaidžioję didžiulėje automobilių stovėjimo aikštelėje pagaliau surandame sidabrinės spalvos „Opelį“, ant kurio galinės sėdynės sėdomis snaudžia žmogus. Galinės šoninės automobilio durys – atviros, kas ką nori, tą gali paimti.

Tiesa, paimti nelabai yra ko. Pačiame priekyje ant vienvietės sėdynės guli jau pradėtas valgyti arbūzas. Tolėliau, atremtas į uždarytas duris,  - neįgaliojo vežimėlis. Pačiame viduryje - kibiras su viduje įdėtu vienkartiniu šiukšlių maišu. Vėliau žmogus paklaustas, kur atlieka gamtinius reikalus, taip ir pasakė: „Kur kitur, jei ne čia?“ - mosteldamas galva į kibirą.

REKLAMA
REKLAMA

„Vacys Pocius“, - po ilgų svarstymų pasisako žmogus savo pavardę. Dabar jam – 43-eji metai, tačiau neturi nei namų, nei šeimos.

Nors buvo laikas, kai turėjo viską. Devyniolikos buvo, kai sukūrė šeimą. Dirbo elektriku, užaugino sūnų. Tačiau šeima iširo ir jis liko be nieko. Iki pat šiol sūnui mokąs alimentus, nors jam – 21-eri. Buvo laikas, kai nedirbo ir neturėjo pinigų, tada nemokėjo. Dabar gauna neįgalumo pensiją, tai iš jos ir atskaičiuojami alimentai sūnaus išlaikymui.

Pats V. Pocius jau ketverius metus gyvena be abiejų kojų. 2006-aisiais  jam amputuota viena koja, po dvejų metų – ir antroji. Priežastis ta pati -  trombozė. Daug pasakoti apie savo gyvenimą žmogus nenori. Tačiau tokio likimo, koks teko jam, niekam nelinkėtų. „Niekas negali atsižadėti nei ligos, nei ubago lazdos“, - liaudies išminčių žodžiais tarsi pateisina žmogus savo beviltišką būtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Deja, gyventi žmogus neturi kur. Po skyrybų su žmona jį buvo priglaudusi vyresnė moteris. Ji ir rūpinosi Vaciu, kai buvo gydomas, kai jau netekusiam kojų buvo paskirtas neįgalumas, nustatytas 20 proc. darbingumas.

„Tarp dangaus ir žemės“

Paklaustas, kur šiuo metu gyvena, Vacys pareiškia, jog tarp dangaus ir žemės. Deja, eiti jam nėra kur – šeima jo seniai atsisakė, nesirūpina ir pasiturimai gyvenantys broliai bei seserys. Ginkūnuose gyvena brolis Algis, sesuo Genė – Kupiškyje, sesuo Zita – tėvų sodyboje.  Aštuoniasdešimtmetį neseniai atšventusi mama gyvena Kelmės rajono Šiukščių kaime, tačiau ir jos turtas jau sesers rankose – Vaciui niekas nepriklauso.

REKLAMA

„Aš jų paramos nenoriu, man nereikia“, - toks ir paties žmogaus nusistatymas. Nors, pasak jį prižiūrėjusios moters, vyras labai laukė artimųjų, kai buvo švenčiamas garbingas mamos jubiliejus. „Keletą kartų klausė, ar gerai atrodo, prašė, kad sutvarkyčiau, tačiau sesuo, žadėjusi jį paimti, taip ir neužsuko“, - stebisi artimųjų abejingumu seniau Vacį prižiūrėjusi moteris, su kuria susitinkame jau kitą dieną.

Savo pavardės nenorinti viešinti moteris, nes baiminasi artimųjų nemalonės, pasakoja, jog jau girdėjusi, kad sūnus pasiimsiąs tėvo automobilį. Tačiau, anot moters, Šiauliuose gyvenančiam sūnui ateiti ir pasirūpinti be kojų gyvenančiu tėvu iki šiol nelabai rūpėjo.

REKLAMA

„Aš ateinu, nuperku maisto, bet nebegaliu jo prižiūrėti“, - nusprendė kelerius metus neįgaliam žmogui paaukojusi moteris.

Prieš pusmetį Vacys buvo paguldytas į Respublikinę Šiaulių ligoninę, iš kurios išvežtas į Ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centrą. Per tą pusmetį jam ir šovusi mintis įsigyti automobilį ir jame gyventi. Jam, anot šiaulietės, tai atrodė įmanoma, nes ketvirtajame aukšte gyvenanti globėja nebeslėpė, jog pavargo ir Vacys galėtų gyventi valdiškoje įstaigoje – senelių namuose, pensione, jei jau artimieji juo nesirūpina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manęs jau visi kaimynai bijodavo, nes žino, kad vos atėjusi prašysiu užnešti arba nunešti į apačią Vaciuką. O pati tempdavau jo ratukus“, - pasakoja pati negalios varginama moteris.

Tad dabar, kai jis įsigijo automobilį ir nusprendė jame gyventi, savo globėjos tik buvo paprašęs, kad ji drauge su juo važiuotų į Vilnių, kur jo automobiliui pertvarkomas rankinis valdymas.

„Jis turėjo vairuotoją, kuris veždavo kur nori, bet dabar kažkodėl jį čia paliko ir nebesirodo“, - pasakoja moteris.

„Ateis draugas ir mane iš čia išveš“, - sako Vacys. Tačiau jis, pasak globėjos, neateina jau trys savaitės.

REKLAMA

Gal jau pūva gyvas?

Per tą laiką ji pradėjusi tvarkyti dokumentus Vacį apgyvendinti pensionate. Tam reikėjo gauti iš gydytojos siuntimą pasitikrinti sveikatą: atlikti tyrimus, aplankyti gydytojus. Ir moteris vedžiojo savo globotinį visur, kur tik reikia. „Žmonės labai geranoriški, visada užjaučia, tokį žmogų pamatę – perkelia, užneša, kur reikia“, - dėkinga moteris visiems, kurie ištiesė jai ir jos globotiniui pagalbos ranką. „Rytoj dar reikia nueiti pas psichiatrą, bet kad jis visas purvinas, dvokia, gal jau pūva? Juk nei į tualetą negali nueiti, nei nusimaudyti. Kur aš su tokiu žmogumi pas gydytoją eisiu?“ - baiminasi moteris, kad nebepajėgia sutvarkyti dokumentų, kurių reikia neįgalų žmogų išvežti į senelių namus.

REKLAMA

Nebetekusi vilties moteris ėjo į Socialinės paramos skyrių, kuriame, pasak jos, buvusi išprašyta iš kabineto ir jai buvę pasakyta, kad jei žmogus nori gyventi automobilyje, tai tegul gyvena.

Socialinės paramos skyriaus Socialinių paslaugų poskyrio vedėja Aušra Gailiūnienė neigia išprašiusi moterį, tačiau apie Vacį Pocių puikiai žino, nes dažnai teko bendrauti ir tada, kai jis buvo slaugomas Ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centre.

„Mes jam siūlėme po gydymo įsikurti Nakvynės namuose, bet jis nieko nenori, nes būdamas ligoninėje įsigijo automobilį ir pareiškė, kad jame ir gyvens, kol gaus socialinį būstą. Pasak A. Gailiūnienės, V. Pocius yra įrašytas į eilę socialiniam būstui gauti. Tačiau jam reikia sulaukti, kol atsiras butas pirmajame aukšte.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jis yra veiksnus, psichiškai sveikas, todėl turime paisyti norų“, - teigia skyriaus vedėja. Tačiau priduria, jog V. Pociui reikia tik sutikti, ir tą pačią dieną gali būti apgyvendintas Nakvynės namuose. Deja, žmogus pats nusprendęs gyventi automobilyje, kol gaus butą, ir bet kokio pasiūlymo atsisako.

„Jis pats buvo atvažiavęs į skyrių, mes trise su juo bendravome ir jis išsakė savo sprendimą laukti socialinio būsto“, - sako A. Gailiūnienė.

Kvietė Vacio globėja ir greitąją medicinos pagalbą. Galvojo: nuveš į ligoninę, nupraus, sutvarkys, o iš ten gal paguldys į kokią slaugos įstaigą, nes tokiomis sąlygomis, kokiomis gyvena dabar, žmogus be kojų tikrai ilgiau gyventi negali.

REKLAMA

Atvažiavo greitosios pagalbos automobilis. „Mes jį puikiai pažįstam, dažnai žmonės kviečia, pastebėję gulinti pievoje prie Savivaldybės ar kur kitur“, - nenustemba Vacį pamatęs greitosios medicinos pagalbos darbuotojas.

Bendruomenės slaugytoja kiek smalsesnė – ji klausinėja Vacio, kas jam blogai, kuo skundžiasi, tačiau šis teigia, jog jam – viskas gerai ir į jokią ligoninę jis nevažiuosiąs.

„Mes jo į ligoninę negalime nuvežti – ten jo nepriims, nes nėra jokios sunkios būklės, neturi ir šeimos gydytojo siuntimo“, - paaiškina medikai.

REKLAMA

„Jei bus blogai – rytoj nueik pas šeimos gydytoją“, - pataria greitosios medicinos pagalbos ekipažo darbuotojai ir atsisveikina.

Likimo valiai Vacį Pocių palieka ir policijos pareigūnai: „Tai ir sėdėk, kad nori“, - ne kartą jam esą sakę policininkai, apžiūrėję automobilyje gyvenantį bekojį.

„Už tai, kad  žmogus gyvena keistai, neįprastai, neįprastoje vietoje, policija jo bausti negali“, - teigia Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Gailutė Smagriūnienė, puikiai žinanti, kad mieste, o ypač vasarą, nemažai žmonių gyvena po krūmu, gyvena laiptinėje ar paties susiręstoje pašiūrėje, saugančioje tik nuo vėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Policija tokį žmogų, pasak G. Smagriūnienės, baustų tik tokiu atveju, jei jis organizuotų išgertuves, trikdytų aplinkinių ramybę. „Jei automobilis tvarkingas, jei jis pastatytas saugiai, nekelia pavojaus pravažiuojantiems, bausti pareigūnams keistą gyvenimo būdą pasirinkusio žmogaus nėra už ką", - tikina policijos atstovė.

Zita KATKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų