REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį posėdžiavusi Seimo Socialdemokratų frakcija nutarė prašyti Seimo valdybą peržiūrėti visų parlamento komitetų ir komisijų sudėtį.

REKLAMA
REKLAMA

,,Buvo iškeltas klausimas, kad kai kurių frakcijų atstovai, dalyvaujantys atskiruose komitetuose, nesilaiko kvotų. Ir mes norim kompleksiškai peržiūrėti šį klausimą: ne vien Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko, bet ir kvotų atitikimą komitetuose pagal frakcijų dydžius“, – „Balsas.lt“ po frakcijos posėdžio sakė socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius.

REKLAMA

Jo teigimu, kreipimasis į Seimo valdybą bus parengtas ir įteiktas jau artimiausiu metu. Anot A. Butkevičiaus, tik po to bus diskutuojama, ar A. Salamakinas liks Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko poste.

Kas verčia iš posto A.Salamakiną?

„Komisija pradėjo tyrimą ir, kol neišsiaiškins, aš nenoriu su tokiu šešėliu dirbti, todėl laikinai susispendavau“, – „Balsas.lt“ pirmadienį sakė Seimo narys Antanas Nedzinskas, atsakydamas į klausimą, ar jis traukiasi iš parlamento Etikos ir procedūrų komisijos.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, nesusipratimas kilo dėl to, kad „viename portale buvo Algimanto (Salamakino) citata, kad jis įtaria, jog aš naują automobilį remontavau iš parlamentinių lėšų“.

„Pats Algimantas teigia, kad tai buvo ne jo žodžiai, todėl komisija pradėjo tyrimą ir, kol neišsiaiškins, aš nenoriu su tokiu šešėliu dirbti ir laikinai susispendavau“, – pasakojo A. Nedzinskas. Jis taip pat sakė, kad kol kas negali garantuoti, ar minėtoji citata tikrai yra komisijos pirmininko žodžiai ir lauks tyrimo rezultatų.

A. Butkevičius: aš, kaip seniūnas, pasitikiu juo 100 procentų

„Mes A. Salamakinu, kaip frakcija, ir aš, kaip seniūnas, pasitikiu 100 proc., ir jo darbą vertinu teigiamai“, – „Balsas.lt“ sakė Socialdemokratų frakcijos Seime vadovas Algirdas Butkevičius, apgailestaudamas, kad komisijoje nebeliko kvorumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Antanas Nedzinskas praeitą savaite parašė pareiškimą, kad išeina iš komisijos ir negali dirbti su A. Salamakinu. Tai jau nebėra daugumos, kvorumo nebėra. Bet yra kita blogybė – pasitarime, kuris vyko praeitą savaitę trečiadienį su frakcijų seniūnais, Seimo pirmininkė pasakė, kad ji irgi reikalauja, kad Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas būtų pakeistas arba, jeigu to neįvyks, ji paruoš Seimo nutarimą, kurio pagrindu bus balsuojama dėl jo atstatydinimo“, – pasakojo A. Butkevičius.

Jis priminė, kad pastarosios kadencijos Seimo Etikos ir procedūrų komisiją „drugys“ krečia jau ne pirmą kartą.

REKLAMA

„Įvyko konfliktas su anksčiau komisijoje dirbusiu K. Rameliu. Tas konfliktas įvyko televizijoje vienoj diskusijoje. (....) Ir beveik jo iniciatyva buvo suorganizuotas opozicinių frakcijų narių išėjimas iš  tos komisijos. Bet jie vis tiek dirbo, dar kvorumo pakako“, – prisiminė  2010 m. rudenį A. Butkevičius.

Tuomet iš komisijos pasitraukė net penki jos nariai, o pats jos pirmininkas A. Salamakinas parlamento vadovei I. Degutienei buvo įteikęs atsistatydinimo pareiškimą, kurį vėliau atsiėmė.

Ar pastarąjį kartą komisijos vadovas išsilaikys šioje kėdėje, kol kas prognozuoti sunku. Mat vieniems, atrodo, užkliuvo jis pats, o kitiems labai rūpi  jo užimamas postas.

REKLAMA

V. Gapšys: patys socialdemokratai turėtų apsispręsti, kokių postų atsisakyti

Viena iš priežasčių, kodėl prabilta apie permainas, „Balsas.lt“ sakė Seimo opozicijos lyderis Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys, tai, kad šiuo metu socialdemokratai turi daugiau postų negu jiems priklauso pagal kvotas. Bet patys socialdemokratai ir turėtų apsispręsti, kokių postų jie turėtų atsisakyti.

Antroji priežastis, V. Gapšio teigimu – pats A. Salamakinas.

„Tai yra personalija, su kuria dalis komisijos negali dirbti. Mano žiniomis, šiuo metu daugiau negu pusė komisijos narių yra pareiškę, kad yra sudėtingas darbas. (...) Negalima dėl vieno asmens trukdyti visos komisijos darbo.“ Reikia įvertinti tai ir pagal tai priimti sprendimą“, – sakė opozicijos lyderis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Gapšys sakė turintis žinių, kad pastaruoju metu situacija dar paaštrėjo – nenorinčių dirbti komisijoje kartu su A. Salamakinu daugėja.

„Dėl A. Salamakino buvo jau kelis kartus opozicijos pasitarimuose svarstyta, tai ne nauja situacija, bet jai paaštrėjus, pasidarius dar sudėtingesniam darbui komisijos, jie (socialdemokratai) turėtų susimąstyti“, – sakė jis.

V. Gapšys sakė manąs, kad tiek socialdemokratai, tiek kitos frakcijos suinteresuotos, kad sprendimai būtų priimti kuo greičiau, nes tai trikdo komisijos darbą. „Dabar  gali susidaryti tokia situacija, kad komisija išvis sunkiai begalės dirbti. (...) Mano žiniomis, sudėtinga darosi net su kvorumu komisijos posėdžiuose“, – teigė opozicijos lyderis.

REKLAMA

Tuo metu socialdemokratų frakcijos lyderis A. Butkevičius, atrodo, nelinkęs svarstyti klausimo apie Etikos ir procedūrų komisijos vadovo posto perleidimą kitiems.

„Mes turim per daug vietų komitetuose, bet ne komisijose“, – „Balsas.lt“ sakė jis. Socialdemokratų lyderis pabrėžė, kad daug kas gali paaiškėti jau rytoj.

„Mes rytoj turim frakcijos posėdį ir apie tai kalbėsimės. Kalbėsim ir su A. Salamakinu pačiu. (...) Gal kartais bus organizuojamas naujos sudėties komisijos sudarymas. (...) Ir aš manau, kad mes, gal, A. Salamakiną vėl deleguosim į tą komisiją“, – sakė A. Butkevičius.

REKLAMA

Valdantieji stebi ir laukia

Valdančiųjų atstovas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma „Balsas.lt“ pabrėžė, kad šis postas pagal susitarimą priklauso opozicinėms frakcijoms, ir, „jeigu jų stovykloje subrendo permainos, jeigu opozicija apsisprendžia keisti, mes palaikom“.

Paklaustas, kaip vertina Etikos ir procedūrų komisijos darbą, J. Razma sakė: „Aš galėčiau įsivaizduoti efektyvesnį tos komisijos darbą, manau kad jie šiuo metu nedaug prisideda prie etikos klausimų sprendimo Seime“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų