REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visas pasaulis kalba apie agurkų iš Ispanijos sukeltą epidemiją. „Agurkai – žudikai“ – viena labiausiai žiniasklaidos pastaruoju metu aptarinėjamų temų. Apie žarnyno infekcijų sukėlėją STEC, kuris ir yra tikrasis žudikas, skaitė nedaugelis, o žino vienetai.

REKLAMA
REKLAMA

Koks ryšys sieja agurkus su ekonomika? Tiesioginis. Kai į rinkas ateina panika... Agurkų kaina Ispanijoje krito nuo kelių litų iki kelių centų, bet kokių daržovių ir vaisių pristatymas iš Ispanijos beveik sustojo. Juos nustojo pirkti... dėl viso pikto. Ispanijos ekonomika praranda milijardus. Todėl viskas, kas susiję su Ispanija, pinga. Obligacijos, akcijos. Negelbsti net tai, kad nustatyta klaida ieškant epidemijos sukėlėjų, kad Ispanija reikalauja iš Europos Sąjungos padengti nuostolius. Viskas, kas susiję su Ispanija, parduodama. Čia tam tikros logikos yra. Prisiminkime jaučių kempinligės bangą (jaunesnė karta tokios net nežino): jautienos vartojimas buvo smarkiai sumažėjęs keletą metų. Po dabartinio skandalo žmonės jau sumažino daržovių (bet kokios kilmės) vartojimą, Rusija pažengė dar toliau – uždraudė iš Europos Sąjungos įvežti bet kokias daržoves. Ir tai paskelbus paneigimus! Ispanai gali džiaugtis tik dėl vieno – ne jie vieni nukentėjo.

REKLAMA

Panašiai ir su akcijomis – kilus skandalui ar net gandams išparduodama viskas, kas susiję su skandalo kankinama bendrove. Prisimenu 2006 metais kilusį skandalą AB „Sanitas“ priklausančioje vaistų gamykloje „Jelfa“. Keliose gaminamo vaisto „Corhydron“ ampulėse buvo rasta kito medikamento. AB „Sanitas“ akcijų kaina per dieną smuko nuo 14,50 iki 12,33 lito, o pagrindinės AB „Sanitas“ akcininkės AB „Invalda“ akcijų kaina smuko nuo 12,07 iki 10,90 lito. Abiejų bendrovių kapitalizacija sumažėjo daugiau nei 120 mln. litų. Tūkstančiai galvas pametusių investuotojų jas ir toliau pardavinėjo, o rinką išmanantys profesionalai pasipildė savo portfelius.

REKLAMA
REKLAMA

Šaltakraujai fondų valdytojai seniai suvokė panikos dėsnius. Įvykiai Libijoje, Fukušimos tragedija... Atkreipkite dėmesį į akcijų kursus. Nuosmukis trunka 3–4 dienas. Keliose šiais metais vykusiose konferencijose didelių fondų valdytojams pateikiau vieną klausimą: „Kur ištikus krizei teka pinigai? Į kokią šalį, į kokius verslus?“ Atsakymas: „Niekur.“ Rimti pinigai šiais laikais neslapstomi saugiuose užutekiuose. Per išpardavimus perkama viskas. Nes pinigai – tik popierius, o akcijos kuo nors padengtos. O gal dėl to kalti adrenalino ištroškę fondų valdytojai?

Šiandien (penktadienį) su draugais eisiu į restoraną. Jokių šaltibarščių, jokių salotų, jokių bulvių – daržovės, jokios kiaulienos – nesvarbu, kad kiaulių maras žmonėms nekenksmingas. Ir jokių naujienų, jokio interneto, kol susitiksime. Nes, o dangau, paaiškės, kad valgyti negalima nieko. Nors man gal ir praverstų kelios dienos dietos. Bet nežinai, ką praneš žiniasklaida kitą savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų