REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Susisiekimo ministerija šalies savivaldybėms iš rezervinio fondo atseikėjo beveik 38,5 milijono litų – gatvėms ir keliams tvarkyti. Duobėtoms Panevėžio gatvėms lopyti iš to rezervo neteko nė cento.

REKLAMA
REKLAMA

Aukštaitijos sostinės pagrindinės gatvės asfaltuotos maždaug prieš du tris dešimtmečius. Skaičiuojama, jog norint tinkamai prižiūrėti miesto gatves, – kad jose po žiemos neatsivertų duobės ir panašiai, – kasmet reikėtų kone 15–20 milijonų litų. Tačiau tokiems darbams atlikti gaunama tik apie 10 procentų reikiamos sumos.

REKLAMA

Verčiamės iš dešimtadalio

Šią savaitę susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio įsakymu šalies savivaldybėms paskirstyta beveik 38,5 mln. litų Kelių priežiūros ir plėtros programos rezervinių lėšų. Tikslinis finansavimas skiriamas 49 projektams – valstybei svarbiems vietinės reikšmės keliams ir gatvėms rekonstruoti. Iš šitų ministro įsakymu paskirstytų milijoninių lėšų Panevėžio miesto ir rajono savivaldybėms nenubyrės nė vienas litas, o liūto dalis atiteks sostinės Savivaldybei – 15 mln. litų, Kauno savivaldybei 5 mln. litų, beveik 4 mln. litų skirti Trakų rajono savivaldybei. Dar rezervinių pinigų skirta Druskininkų, Palangos, Birštono ir Neringos savivaldybėms.

REKLAMA
REKLAMA

Nerimta valdžia

Panevėžio meras Povilas Vadopolas apie susisiekimo ministro E. Masiulio palaiminimu vykdytas beveik 38,5 mln. litų dalybas „Panevėžio balsui“ prisipažino girdįs pirmą kartą.

„Neteko girdėti apie tokį skirstymą, – sakė miesto vadovas. – Žinau, kad Lietuvos automobilių kelių direkcija miestui iš Kelių priežiūros ir plėtros programos skyrė keturis milijonus 381 tūkstantį litų, o apie papildomą lėšų skirstymą nieko nežinau.“

O klausimas, kaip atrodys Panevėžio miesto gatvės Europos vyrų krepšinio čempionato metu, P. Vadopolą supykdė: „Apie gatvių rekonstravimą ir renovavimą ne šiandien reikia kalbėti. Atvirai pasakysiu: šalies Vyriausybė ir Seimas, žinodami, kad 2011 metais Lietuvoje vyks Europos vyrų krepšinio čempionatas, jau pernai privalėjo galvoti apie gatvių būklę tuose miestuose, kuriuose numatytos čempionato rungtynės. Dabar ne laikas šitą klausimą svarstyti ir aptarinėti, nes ir gavus lėšų gatvių būklei gerinti iki krepšinio čempionato to padaryti nespėtume. Juk būtina tinkamai viešuosius pirkimus surengti, o tam reikia ne vieno mėnesio. Konkursui paskelbti reikia 3 mėnesių, o konkurso rezultatams apskųsti – dar mėnesio. Geriausiu atveju gatvių remontus užbaigtume jau pasibaigus čempionatui. Dabar šalies valdžiai tik norisi pasakyti kokį aštresnį žodį ir priminti patarlę, kad vežėčias ruošti reikia žiemą, o roges – vasarą. Rimti žmonės taip daro.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors ir pasakė, ką galvoja apie šalies Vyriausybę ir Seimą, P. Vadopolas teigė, kad iki didžiosios krepšinio fiestos pagrindines gatves suspės palopyti, kad nežiojėtų duobės.

„Bus atliekami remonto darbai gatvėse netoli „Cido“ sporto arenos, – vardijo gatves miesto meras, – asfalto danga bus lopoma Klaipėdos, Ramygalos, Vasario 16-osios ir kitose centrinėse gatvėse. Žinoma, norėtume sutvarkyti duobėtas miesto gatves, kaip pernai buvo sutvarkyta Vilniaus gatvė. Tačiau, norint tinkamai rekonstruoti gatves, o ne užlopyti duobes, tokiems darbams atlikti reikėtų per 100 milijonų litų.“

REKLAMA

Rezervas – ne visiems

Susisiekimo ministro patarėjas ryšiams su visuomene Martynas Čerkauskas „Panevėžio balsui“ teigė, esą ministro E. Masiulio įsakymu paskirstytų pinigų teko ne visoms šalies savivaldybėms. „Buvo skirstomos rezervinės lėšos, ne visoms šalies savivaldybėms finansavimas buvo skirtas. Jo negavo Panevėžio miesto ir rajono savivaldybės. Tačiau Panevėžio miestui bus skirta beveik 2 milijonai litų keliams ir gatvėms prižiūrėti iš kitų rezervinių lėšų. Jų paskirstymą tvirtins šalies Vyriausybė. Iš minėto rezervo rajono Savivaldybei taip pat bus skirti pinigai – 830 tūkstančių litų“, – aiškino M. Čerkauskas ir pasiūlė rezervinių pinigų skirstymo tema pasikalbėti su ministro patarėju Rolandu Bražinsku.

REKLAMA

Patarėjas R. Bražinskas „Panevėžio balsui“ patvirtino, kad susisiekimo ministro įsakymu skirstytų rezervinių pinigų iš Kelių priežiūros ir plėtros programos Panevėžio miesto savivaldybei neteko. „Beveik 38,5 milijono litų paskirstyti 49 projektams. Juos pateikė šalies savivaldybės. Tai rezerviniai pinigai, kuriuos turi teisę paskirstyti ministras. Ne visoms savivaldybėms lėšos tenka. Tačiau Panevėžiui bus skirti rezerviniai pinigai. Juos tvirtins Vyriausybė. Jau yra parengti dokumentai, tik laukiama, kada bus patvirtinta“, – aiškino ministro patarėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Bražinskas teigė, esą tų rezervinių pinigų, kuriuos tvirtins Vyriausybė, panaudojimas tikslinis. „Už 1 milijoną litų bus padaryta V. Alanto ir J. Tilvyčio gatvių žiedinė sankryža, o už 900 tūkstančius litų toliau tvarkomos Projektuotojų ir V. Alanto Molainių gatvės link gatvės. Nereikia nusiminti, kad Panevėžiui nebuvo skirta lėšų keliams ir gatvėms prižiūrėti. Dar gali atsitikti taip, kad Aukštaitijos sostinę pasieks papildomos lėšos gatvėms tvarkyti, nes ne visos savivaldybės sugebės panaudoti neseniai paskirstytus 38,5 mln. litų. Tuomet ministras juos paskirstys kitoms šalies savivaldybėms“, – ramino ministro patarėjas.

REKLAMA

Į klausimą, ar gali miesto Savivaldybė dar tikėtis lėšų, už kurias galėtų gerai suremontuoti gatves iki Europos vyrų krepšinio čempionato, R. Bražinskas atsakė, esą tuo rūpintis vertėjo ne šiais metais. „Apie tai reikėjo galvoti 2010 metais, o ne šiemet. Juolab kad šiais metais, kad ir būtų skirti pinigai, jų panaudoti iki krepšinio čempionato nespėtų“, – svarstė R. Bražinskas, o išgirdęs, kodėl pernai iš Kelių priežiūros ir plėtros programos nebuvo skirti pinigai gatvių dangai gerinti, jis pratarė: „Bėda ta, kad gerus norus riboja finansinės galimybės. 2010 metais nebuvo pinigų. Be to, jų reikėjo ne vienam šalies miestui. Juk krepšinio čempionato rungtynės vyks ne tik Panevėžyje, bet ir dar penkiuose šalies miestuose.“

Raimonda MIKUČIONYTĖ

Panevėžio balsas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų