REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tautos išrinktiesiems, įpratusiems Seime mušti dinderį ir šį užsiėmimą derinti su atlygintinu paskaitų dėstymu universitetuose ar kita su Seimo nario pareigomis nesuderinama veikla, jau greitai tai daryti taps sunkiau.

REKLAMA
REKLAMA

Iki gegužės 1-osios Seimo valdybai turi būti pateiktas įstatymo projektas, numatantis Seimo narių teises ir pareigas, kurios ilgus metus buvo iki galo nesureguliuotos. Skubama rengti ir Seimo statuto pataisas. Seimūnai pagaliau bus įsprausti į griežtesnės atsakomybės rėmus.

REKLAMA

Šiuo metu Seimo statutas numato, kad Seimo narys netenka mandato, jeigu neatsisako darbo, nesuderinamo su jo pareigomis. Kitaip tariant, jei sumano uždarbiauti iš šalies, kaip Egidijus Vareikis ar Mantas Adomėnas.

Kvalifikacijos kėlimo institute paskaitas skaitęs E.Vareikis dėl papildomo uždarbio kartą net praleido Seimo Užsienio reikalų komiteto posėdį. Šio komiteto pirmininkui Emanueliui Zingeriui seimūnas sumelavo, kad posėdį praleis dėl šeimos problemų, bet, užuot ėjęs jų spręsti, nudrožė skaityti paskaitą.

REKLAMA
REKLAMA

Nei E.Vareikiui, nei M.Adomėnui atsisveikinti su mandatu neteko. Kodėl? Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas “Respublikai" teigė, kad užsimojus panaikinti E.Vareikio mandatą iškilo klausimas - o kaip tai padaryti? Nes Seimo statutas nenumato, kokiu būdu tą mandatą atimti - ar apkaltos būdu, ar paprasta balsų dauguma, ar kvalifikuota balsų dauguma. Todėl Konstitucinis Teismas rekomendavo Seimui kuo greičiau susitvarkyti įstatymų bazę.

Beje, iki 2004 m. liepos 1-osios net 60 Seimo narių dirbo nuo mokytojo vidurinėje mokykloje iki dėstytojo aukštojoje ir manė, kad tai normalu. Tačiau, Konstituciniam Teismui išaiškinus, kad Seimo nariui sėdėti ant dviejų kėdžių nėra normalu, didžioji dalis tautos išrinktųjų buvo priversti su tuo susitaikyti. Kitiems nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikia pagaliau sustabdyti ir Seimo narių dalyvavimą visokiose sporto organizacijose, - ryžtingai nusiteikęs A.Salamakinas. - Konstitucinis Teismas pasisakė, kad jei tos visuomeninės organizacijos ar asociacijos gauna dotacijas iš valstybės biudžeto, jų vykdomuosiuose organuose Seimo nariams - ne vieta".

A.Salamakinas jau praėjusį ketvirtadienį paprašė Etikos komisijos patarėjų per artimiausias dienas peržiūrėti visų Seimo narių viešųjų ir privačių interesų deklaracijas ir detalizuoti, kokie Seimo nariai kokių organizacijų veikloje dalyvauja.

REKLAMA

„Paskui mes atliksime tyrimą, ar tos visuomeninės organizacijos yra susijusios su finansavimu iš valstybės biudžeto, - teigė A.Salamakinas. - Jeigu matysime, kad taip ir yra, teks žengti dar vieną žingsnį - pareikalauti, kad Seimo nariai per trumpiausią laiką nutrauktų savo dalyvavimą tokiose organizacijose".

Pasak A.Salamakino, Seimo narys gali būti tik kokios nors gėlių, šunų ar kačių mylėtojų draugijos pirmininku, nes tokios organizacijos nieko bendra su valstybės lėšomis neturi. Tačiau atstovauti sporto federacijoms, gaunančioms dotacijas iš valstybės biudžeto, tautos išrinktiesiems nevalia.

„Kiekviena sporto federacija juk norėtų savo gretose turėti po Seimo narį, ir dar kuo įtakingesnį, kad gautų kuo daugiau lėšų, - teigė A.Salamakinas. - Todėl Seimo nariai nuo tokių dalykų privalo nusišalinti".

Sidas AKSOMAITIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų