REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sinoptikams vos prakalbus apie šiltėjančius orus, kai kurie gyventojai suskubo galvoti apie šildymo sezono pabaigą. Tokių namų jau yra, tačiau specialistai abejoja, ar protinga taip skubėti.

REKLAMA
REKLAMA

Oficialiai šildymo sezoną nusprendžiama baigti tuomet, kai tris paras iš eilės vidutinė oro temperatūra būna ne mažesnė kaip dešimt laipsnių šilumos. Tačiau pastarosiomis dienomis tokia šiluma panevėžiečiai tikrai neturėjo galimybės pasidžiaugti.

REKLAMA

Šalčio nepabūgo trys

Tiesa, patys gyventojai gali prašyti nutraukti šildymą anksčiau. Ir nors tam reikia daugiau nei pusės savininkų pritarimo, tokių daugiabučių mieste jau yra.

„Panevėžio būsto“ direktorė Virginija Čiurlienė sakė, kad nuo vakar, balandžio 1-osios, šildymo sezoną jau baigė trys jos vadovaujamos įmonės administruojami daugiabučiai, pateikę atitinkamus prašymus su reikiamu parašų skaičiumi.

„Tai tie patys namai, kurie vėliau pradeda šildymą. Anksčiau jį ir išjungia“, – sakė V. Čiurlienė.

REKLAMA
REKLAMA

Šildymą paprašė išjungti ir daugiabutis, kuriame įsikūrusi įmonė, tad, pasak vadovės, žvarbti tenka ir jai su kolegomis – patalpose ir šalta, ir drėgna. Bet namo gyventojų skundų paprastai dėl tokių nepatogumų nesulaukiama – taupyti pasišovę žmonės žino, kam ryžtasi.

Ne taip taupu, kaip atrodo

Pasak Panevėžio butų ūkio direktoriaus Gintaro Ruzgio, savaitgaliui šildymą išjungti paprašė septyni jų administruojami namai – tiek renovuoti, tiek ir ne. Tiesa, ne visai išjungti, o tik laikinai užsukti sistemą – šeštadieniui ir sekmadieniui, kai prognozuojama aukštesnė oro temperatūra. Ką jie nutars po savaitgalio, nežinoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G. Ruzgys, išgirdęs, kad mieste yra daugiabučių, nusprendusių ir visiškai užbaigti šildymo sezoną, kraipė galvą: panevėžiečiai šiemet, atrodo, anksčiau nei kitais metais pradėjo galvoti apie šildymo sezono pabaigą. „Mano nuomone, skubėti nėra kur“, – teigė direktorius. Jis sakė, kad dabar tsijungti šildymą yra nelogiška: dar nėra taip šilta, kad namuose būtų užtikrinama higienos normas atitinkanti temperatūra – 18 laipsnių šilumos.

Anot Butų ūkio vadovo, kol orai tokie permainingi, geriau automatizuotuose punktuose pakeisti parametrus – tai yra dienomis, kai šildo saulė ir butai įšyla, nešildyti patalpų, o naktimis, jei reikia, vėl įjungti šildymą. Prireikus tai padaryti galima keliomis valandomis vėliau, nei reikalauja sistema. Tokiu būdu šiluma naudojama racionaliau, o prireikus sistemą nesunku vėl įjungti.

REKLAMA

Norint vėl įjungti visiškai išjungtą šilumą, susiduriama su techninėmis problemomis. Be to, direktoriaus teigimu, drėgmė ir pelėsis pradės gadinti turtą. „Įsileisime į patalpas drėgmę, o kai atvės orai ir sienos, tikrai gausime skundų“, – neabejoja G. Ruzgys.

Vos įjungus šildymą, to nepakaks patalpoms įšilti, tad vėl reikės didžiulio energijos kiekio namui išdžiovinti ir, G. Ruzgio manymu, bus išleidžiama gal net daugiau nei šildymo sezoną užbaigus drauge su visais.

Dar sukasi apie nulį

„Panevėžio energijos“ turimais duomenimis, kol kas dar negreitai žadamas atšilimas, kai bus galima oficialiai nutraukti šildymo sezoną.

REKLAMA

Paskutinėmis kovo dienomis vidutinė oro temperatūra nesiekė net trijų laipsnių šilumos. Kovo 28 dieną vidutinė oro temperatūra buvo 0,9 laipsnio šalčio, 29 dieną – 1,6 laipsnio šilumos, 30 dieną – nulis laipsnių, 31 dieną – 2,9 laipsnio šilumos. Bendra viso kovo vidutinė temperatūra buvo nulis laipsnių.

Daiva SAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų