REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmąjį kovo savaitgalį vykstanti viena seniausių ir gražiausių Vilniaus miesto švenčių – Kaziuko mugė šįmet vėl sulauks iš visos Lietuvos atvykstančių amatininkų. Kovo 4–6 dienomis sostinėje 85 amatininkai ne tik prekiaus savo pagamintais tautinio paveldo gaminiais, bet ir juos demonstruos, supažindins su tradicinio amato technologijomis. Šiemet Kaziuko mugės metu tradicinių gaminių bei amatininkų dirbinių bus galima rasti tradicinių gaminių miestelyje, kuris įsikurs Gedimino prospekte tarp Katedros ir Kudirkos aikščių.

REKLAMA
REKLAMA

Tautinis paveldas apima įvairias sritis – tai ir tradiciniai maisto gaminiai, amatininkų dirbiniai, senųjų veislių augalai ir gyvūnai, muzikos instrumentai ir net paslaugos, kaip, pavyzdžiui, giedojimas, tradicinių renginių, kalendorinių švenčių organizavimas“, – sako Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Tautinio paveldo ir mokymo skyriaus vedėja Elena Petrošienė.

REKLAMA

ŽŪM teikia finansinę paramą tradiciniams amatininkams, kurių gaminiai yra sertifikuoti ir pripažinti tautinio paveldo produktais. Pagal Tautinio paveldo subjektų finansavimo taisykles ŽŪM finansuoja 80 proc. renginio ploto nuomos bei vietos įsirengimo išlaidų.

E. Petrošienė primena, kad mugės metu pristatomi tautinio paveldo produktai turi būti paženklinti tautinio paveldo ženklu, kaip numatyta Tautinio paveldo produktų ženklų naudojimo tvarkos apraše. Tautinio paveldo ženklai, kurie rodo, kad gaminiai yra sertifikuoti ir pripažinti tautinio paveldo produktais. Draudžiama ženklinti tautinio paveldo ženklais produktus ir kitus objektus, jeigu produktas nėra sertifikuotas ir pripažintas tautinio paveldo produktu ir (arba) jei tai gali tiesiogiai ar netiesiogiai suklaidinti vartotoją.

REKLAMA
REKLAMA

ŽŪM skyriaus vedėja informavo, kad šiemet ministerija, rūpindamasi tautinio paveldo produktų populiarinimu ir gindama vartotojų interesus, organizuos tradicinių amatininkų, parduodančių tautinio paveldo gaminius Kaziuko mugėje, patikras. Atkreiptinas dėmesys, kad 80 proc. visų parduodamų gaminių turi sudaryti sertifikuoti tautinio paveldo gaminiai. Kiti gaminiai turi būti pagaminti to paties amatininko, bet nebūtinai sertifikuoti.

Ateityje bus siekiama, kad tradiciniams amatininkams, kurių gaminiai yra sertifikuoti ir kuriems pagal Tautinio paveldo subjektų finansavimo taisykles yra suteikiama valstybės pagalba prekiauti prioritetinėse renginių vietose, būtų galima prekiauti vien tik sertifikuotais gaminiais, o tiems amatininkams, kurie norėtų prekiauti ir nesertifikuotais gaminiais, valstybės pagalba būtų mažinama arba visai neskiriama, rašoma ŽŪM pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak E. Petrošienės, ministerija ir toliau sieks, kad tautinio paveldo gaminiai būtų populiarinami įvairiuose renginiuose, todėl ketina remti tokius renginius kaip „Skamba, skamba kankliai“, „Kauno dienos“, „Jūros šventė“, „Sostinės dienos“, „Derliaus šventė“ ir kitus.

407-ąjį kartą vyksianti didžiausia tradicinė Vilniaus šventė – Kaziuko mugė, pasak rengėjų, šįmet bus pati didžiausia dalyvių skaičiumi ir užimamu plotu, tikimasi sulaukti ir rekordinės lankytojų minios – jų gali būti net apie pusė milijono.

Kovo 4–6 dienomis vyksiančios tradicinės Kaziuko mugės lankytojus džiugins ne tik originalūs tautodailininkų ir liaudies meistrų darbai, bet ir „Aukštaičių dienų“ kultūrinė programa, kurią dovanos beveik visi Aukštaitijos miestai ir rajonai. Po mugės uždarymo Rotušės aikštėje bus švenčiamos Užgavėnės, ne kasmet sutampančios su Kaziuku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų