REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pavasario sesijoje ketinama patvirtinti valstybinio socialinio draudimo ir pensijų sistemos pertvarkos gaires.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau politikai vis dar neapsisprendžia kokią iš dviejų galimų sentavės pensijų apskaičiavimo sistemų taikyti. Dėl to turės apsispręsti Seimas.

REKLAMA

Trys Seimo komitetai – Biudžeto ir finansų, Socialinių reikalų ir darbo bei Audito svarsto, kurį pensijų sistemos modelį pasirinkti: apskaitos vienetų arba kitaip vadinamą taškų sistemą, kurią taiko vokiečiai ir prancūzai, ar virtualių sąskaitų sistemą, kurią turi švedai, latviai, lenkai.

Taškų sistemos esmė ta, kad gyventojo pensija priklausytų nuo surinktų taškų kiekio.

„Sumokate įmoką nuo vieno vidutinio darbo užmokesčio – gaunat už tuos metus vieną tašką. Išėjus į pensiją visi taškai sumuojami, vadinasi žmogus per 30–40 metų kažkur turi 40–60 štai šitų pensinių taškų. Nustatant vieno to apskaitos vieneto vertę atitinkamai suskaičiuojama pensija. Turint galvoj ten kitą dalyką, kad bazinė pensija keliama į valstybės biudžetą, bazinė plius šitie taškai, šita sistema ir sudaro visą pensiją“, – aiškino ekonomikos ekspertas Teodoras Medaiskis.

REKLAMA
REKLAMA

Taško vertę galėtų nustatyti Seimas, ją būtų glima keisti, atsižvelgiant į infliaciją ar kitus ekonomikos reiškinius.

Virtualių sąskaitų sistemos esmė – pensijos litais būtų mokamos į virtualias sąskaitas, už jas būtų mokamos palūkanos, kurios priklausytų nuo demografinės padėties ir darbo rinkos.

„Virtualių sąskaitų sistema gana lanksti, nes žmogus gali išeiti į pensiją, gali grįžt iš tos pensijos, jeigu jam atsirado darbas, nes kompiuteris tave išleistų į pensiją ir grąžintų atgal. Mums būtent to ir reikia, kad žmonės nesikoncentruotų į kažkokį pensinį amžių, kad žmonės, jeigu turi darbų, galėtų dirbti, kiek leidžia galimybės, sveikata ir, žinoma, kuo ilgiau tu dirbi, tuo bus didesnė tavo pensija. Todėl kad daugiau sukaupei tų litų ir už juos dar sukapsėjo kažkokios palūkanos“, – sakė Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius Raimundas Kuodis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nuomonės dėl to, kokią pesnijų sistemą pasirinkti – skiriasi.

„Mes turėtumėme gerai apsvarstyti, nes komiteto nuomonė kitokia yra negu ministerijos, argumentų yra pliusų ir minusų, nėra griežtos nuomonės, nes kiekviena sistema turi savo pliusų ir minusų“, – teigė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Dagys.

„Mes to ir siekiame – kuo platesnio politinio sutarimo keliu eidami, pirmiausia politinis apsiprendimas ir tiktai išgirdę ką mano politikai ir tik tada siūlysime konkretų pensijų sistemos modelį“, – sakė socialinių reikalų ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

Pasak ministro, jeigu pavavsario sesijoje Seimas sodros ir pensijų sisitemos pertvarkos gaires patvirtins, reforma bus pradėta jau kitais metais.

Virginija MOTIEJŪNIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų