REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva ilgai ir sunkiai siekė teisės rengti Europos vyrų krepšinio čempionatą. Iki jo likus pusmečiui – mirtina tyla.Neįmanoma įsigyti jokio su artėjančia krepšinio švente susijusio suvenyro ar čempionato talismano Amberio.

REKLAMA
REKLAMA

Visos teisės į gaminius su oficialia simbolika priklauso Tarptautinei krepšinio federacijai (FIBA), o ji dar tik renkasi visos atributikos tiekėją. Lietuvos krepšinio federacija (LKF) norėtų, kad čempionato atributiką gamintų mūsų krašto verslininkai, juolab kad Lietuvoje yra pajėgių gamintojų. Tačiau suvenyrų tiekėją rinksis FIBA, o konkurso laimėtojas neabejotinai pasirinks pigiausią kainą pasiūliusį gamintoją, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA

Gali atsitikti ir taip, kad Lietuvos krepšinio simbolis Amberis bus dirbamas Kinijos darbininkų rankomis. Pastaraisiais metais Kinija itin traukia viso pasaulio užsakovus, taip pat ir žinomų prekės ženklų kompanijas, siekiančias pigiai ir greitai didžiuliais kiekiais pagaminti sporto ir kitoms progoms skirtų suvenyrų.

Kinai neslepia pasididžiavimo, kad pagamino 90 proc. pernai Pietų Afrikos Respublikoje vykusiame Pasaulio futbolo čempionate parduotų plastikinių afrikietiškų trimitų „vuvuzelų“.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje šių metų rugpjūčio 31–rugsėjo 18 dienomis vyksiantį Europos vyrų krepšinio čempionatą, kaip manoma, atvyks 25–0 tūkst. užsienio turistų. Bet kurios šalies verslui tai būtų gera proga užsidirbti papildomą litą ar pareklamuoti savo produkciją. Tačiau dienraščio įmonių vadovai teigė itin atsargiai vertiną galimybę gaminti specialiai čempionatui skirtus gaminius ir veikiau planuojantys daugiau parduoti jau dabar gaminamos produkcijos.

Lietuvą tarptautinėse turizmo ir laisvalaikio parodose pristatantis Valstybinis turizmo departamentas (VTD) užsieniečiams negali nei įteikti, nei parodyti būsimo čempionato simbolika pažymėtų suvenyrų – jų tiesiog kol kas nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Parodose Ispanijoje, Norvegijoje, Olandijoje, Izraelyje rodėme tik iš vilnos veliamus krepšinio kamuoliukus – juos gamina stende pasodinta mergaitė. Tuos kamuoliukus dalijame kartu su lankstinuku „11 priežasčių atvykti į Lietuvą“, tarp jų viena ir yra būsimasis krepšinio čempionatas“, – LŽ sakė VTD Turizmo rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vedėja Živilė Kęsminienė.

Į parodas Italijoje, Vokietijoje, Rusijoje, Prancūzijoje kovo mėnesį departamento darbuotojai dar vešis vadinamųjų antistresinių, kumštyje maigomų, kamuoliukų.

REKLAMA

Lietuvą pristatančio stendo tarptautinėse parodose rengėjai mielai pristatytų ir būsimo čempionato talismaną Amberį.

„Tarėmės su LKF atstovais dėl galimybės į parodas vežtis Amberio drabužiais aprengtą aktorių, bet kol kas negavome atsakymo, kiek tai kainuotų. Tad nežinome, ar įpirktume“, – prisipažino departamento atstovė.

LKF filialo „2011 m. Europos vyrų krepšinio čempionatas“ vykdomasis direktorius Mindaugas Špokas teigė, kad pirmieji suvenyrai ir sporto atributika su čempionato logotipu turėtų pasirodyti kovo pabaigoje – balandžio pradžioje.

REKLAMA

„Bet tai ne nuo mūsų priklauso. Visos teisės priklauso FIBA. Vyksta derybos, teisinės procedūros. O pagal galiojančią tvarką mes negalime FIBA nei parinkti, nei įsiūlyti tiekėjo ar gamintojo, nors Lietuvoje jų yra netgi labai pajėgių“, – teigė M. Špokas.

Vis dėlto LKF savo iniciatyva siūlė FIBA rinktis Lietuvos tiekėją.

„Nežinome, ar FIBA tiks, ar mūsų verslininkams tiks FIBA sąlygos, nes labai daug potencialių gamintojų yra ir užsienyje, tarp jų – ankstesnių čempionatų partneris koncernas „Champion“, – prisipažino M. Špokas. – Kai FIBA ir būsimasis gamintojas susitars ir pasirašys sutartį, tik tada sulauksime didesnių suvenyrų ir kitų gaminių partijų, bet ne anksčiau kaip pavasarį.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot M. Špoko, sutartyje bus tariamasi dėl absoliučiai visos čempionato logotipu pažymėtos produkcijos – marškinėlių, kepuraičių, šalikų, pakabučių ir kitų, kuriais bus prekiaujama ne tik arenose, bet ir oro uostuose, prekybos centruose ar kitose vietose.

„Talismanas Amberis teisiškai taip pat yra FIBA nuosavybė“, – teigė direktorius.

Ir suvenyrų kainas, pasak M. Špoko, nustatys FIBA, kuri šiuo metu itin intensyviai tiria Lietuvos rinką, gyventojų perkamąją galią, panašios produkcijos kainas didžiuosiuose prekybos tinkluose. M. Špokas mano, kad suvenyrai sporto arenose, kuriose vyks rungtynės, ir kitur turėtų kainuoti vienodai.

Šalies verslininkai, nesitikėdami patenkinti FIBA sąlygų, savaip rengiasi istoriniam sporto įvykiui. Daugelis planuoja gaminti specialius produktus, kurie bus pažymėti ne oficialiais FIBA patvirtintais logotipais, o krepšinio simboliais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų