REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiąją šių metų savaitę žmonių sergamumas gripu ir peršalimo ligomis Lietuvoje pasiekė kritinę ribą. Remiantis Lietuvos užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, praeitą savaitę visoje šalyje užfiksuota per 33600 gripo bei peršalimo ligų atvejų. Šį sezoną sergančiųjų peršalimo ligomis skaičius yra daugiau negu du kartus didesnis negu pernai.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje sergančiųjų peršalimo ligomis kiekis sparčiai didėja. Lyginant su 2010 m. gruodžio mėn., sergamumas peršalimo ligomis išaugo 5 kartus. Pasak Vilniaus miesto universitetinės ligoninės Vaikų ligų klinikos vadovo profesoriaus Algimanto Raugalės, susirgimų peršalimo ligomis bangą greičiausiai sukėlė šalti ir permainingi orai.

REKLAMA

ULAC pateikiami duomenys taip pat atskleidžia, kad sergamumas gripu 2010 m. lapkričio-gruodžio mėn., lyginant su 2009 m., buvo nukritęs 97 proc., tačiau šių metų sausio mėn. ligų atvejų yra vidutiniškai 40 kartų daugiau nei jų buvo praėjusiųjų metų sausio mėn.

„Šių metų sergamumo peršalimo ligomis banga muša visus rekordus ir panašu, kad pikas dar nėra pasiektas. Savo ruožtu, sergamumas gripu baigia pasivyti 2009 m. lapkričio pandemijos lygį“, – su kosuliu kovoti padedančiai interneto svetainei Bjauruskosulys.lt sakė A.Raugalė.

REKLAMA
REKLAMA

Siekiantiems išvengti susirgimo gripu medikai pataria kuo dažniau plauti ir dezinfekuoti rankas, stengtis rankomis neliesti nosies, burnos ir akių, vengti nebūtinų renginių, apriboti lankymąsi masiniuose susibūrimuose, išlaikyti bent 1 m. atstumą iki čiaudinčių ir kosinčių žmonių.

Bjauruskosulys.lt specialistai ragina ypač atsakingai elgtis jau susirgus gripu arba peršalimo ligomis. Ligonis turėtų nedelsdamas kreiptis į medikus ir stengtis neapkrėsti aplinkinių, dėl ko kosint ar čiaudint derėtų prisidengti burną, nosį, naudotis vienkartinėmis servetėlėmis.

„Pajutus susirgimo peršalimo ligomis požymius, būtina gerti kuo daugiau skysčių – arbatų arba karštų gėrimų su citrina. Ligai įsismarkavus, patartina kuo skubiau kreiptis į medikus ir naudoti medicininius preparatus. Tokius peršalimo ligos simptomus kaip slogą ir kosulį padeda numalšinti preparatai, savo sudėtyje turintys atsikosėjimą lengvinančios medžiagos – gvajfenezino“, – sako profesorius A.Raugalė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų