REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdininkai pripažįsta, kad gydymo įstaigose įsitvirtinančio simbolinio registracijos mokesčio uždraudimas neturi teisinio pagrindo.

REKLAMA
REKLAMA

Simbolinis – kelių litų renkamas kas mėnesį, didesnis – kas metus. Sveikatos apsaugos ministerija pripažįsta, kad teisinio pagrindo uždrausti naują finansinę naštą pacientams kol kas nėra, praneša LTV „Šiandien“.

REKLAMA

Prieš kelerius metus sveikatos apsaugos valdininkai tik diskutavo apie tokio simbolinio mokesčio, koks patvirtintas kaimyninėje Latvijoje, įvedimą. Esą tuomet žmonės pagalvotų, ar tikrai jiems reikia pas gydytoją. Planuota, kad taip galėtų trumpėti pacientų eilės.

Kol valdininkai diskutavo, tai virto realybe, pavyzdžiui, plungiškiai jau kelerius metus eidami į vieną iš sveikatos centrų pratinami nepalikti piniginės namuose. Vos įžengusiems į gydymo įstaigą paprašoma kas mėnesį sumokėti po simbolinį vieną litą.

REKLAMA
REKLAMA

„Pavyzdžiui, kai eini vaistų išsirašyti, ar pas gydytojaus, mokame po litą. Aš galvoju, kad moku už aptarnavimą. Mane registruojant – darbuotojai gaišta“, – teigia LTV naujienų tarnybos žurnalistų kalbintos moterys.

Klaipėdos teritorinė ligonių kasa patvirtina, kad tokia vieno ar kelių litų   rinkliava šalies gydymo įstaigose – ne naujiena. Vien pajūryje mokestis renkamas ne tik Plungės, bet ir kai kuriose Palangos, Kretingos gydymo įstaigose. Šios atkerta – nauji mokesčiai ant pacientų pečių kraunami ne iš gero gyvenimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Finansavimas iš ligonių kasų sumažėjęs, tačiau nėra sumažėjęs medicininis aptarnavimas, medicininės paslaugos. Atvirkščiai, jos yra išaugusios. Todėl įstaigos turi kažkaip suktis“, – komentuoja Plungės sveikatos centro direktorė Irena Nekrašienė.

Sveikatos apsaugos ministerija aiškina, kad tokie registracijos mokesčiai paplitę tik privačiose gydymo įstaigose, sudariusiose sutartis su ligonių kasomis,kurios finansuoja pacientų gydymą. Valstybinėse poliklinikose esą jokie registracijos mokesčiai nerenkami. Tačiau būtent privačių šeimos centrų pastaruoju metu prisikūrę daugiau nei valstybinių poliklinikų.

REKLAMA

Mokesčius imančių tokių gydymo įstaigų sutramdyti kol kas nėra pagrindo.

„Įstatymai ir poįstatyminiai aktai teisininkų yra interpretuojami labai įvairiai ir kone kas antras įžiūri dvilypę interpretaciją – vieni sako, kad įstatymai neleidžia to daryti, kiti teisės aktai nepasako, ar galima imti, ar negalima“, – Janina Kumpienė, sveikatos apsaugos viceministrė.

Kol teisininkai nesutaria, privatiems gydymo centrams leidžiama rinkti ne tik kelių litų registracijos mokesčius, bet ir apskritai priemokas už suteiktas gydymo paslaugas ar tyrimus. Privatininkai aiškina, esą ligonių kasos joms nemoka už nuosavo nekilnojamojo turto ar medicininės įrangos nusidėvėjimą, todėl jie nuo pacientų ir renka papildomus mokesčius.

Kristina GARALEVIČIŪTĖ, Marija GABRIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų