REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rudenį 80 proc. visų šalies mokyklų patikrinę visuomenės sveikatos centrų specialistai vakar pateikė šokiruojančius rezultatus: 917 jų neatitinka higienos reikalavimų, o ketvirtadalis net neturi higienos pasų. Kur ten turės, jei tualetai – lauke, vandentiekio nėra, nežinoma, kas yra kanalizacija.

REKLAMA
REKLAMA

Skersvėjai tualete

„Mūsų mokykloje tualetas iki šiol lauke. Be galo jame šalta, skersvėjai pučia. Galima ten ir įvairiomis ligomis susirgti. Be to, vaikai žiemą skubėdami bėga per kiemą į tualetą be striukių. Mokykloje nėra ir vandentiekio, tik giluminis šulinys. Nėra kanalizacijos, tad tenka atliekas kibirais nešti. Patalpas šildome krosnimis", – tokią kasdienybę „Vakaro žinioms" nupiešė Šiaulių rajono Drąsučių pagrindinės mokyklos direktorė Danutė Petkienė.

REKLAMA

Ši mokykla – ne koks nors mažytis ugdymo įstaigos filialas. Joje mokosi 132 vaikai. Tačiau nuo to niekam ne geriau. Neskaitant jau išvardytų problemų, nėra nei sporto salės, nei valgyklos, maistą vaikams tenka vežti iš kitur ir t. t.

„Daug metų guodžiamės, bet niekas neatjaučia. Ir savivaldybei ne kartą skundėmės, ir Romai Žakaitienei, kai ji dar buvo ministrė bei viešėjo rajone. Direktorę tik išjuokė ministrė visų akivaizdoje pareikšdama, kad kreipiasi ne tuo adresu", – pasakojo D.Petkienė.

REKLAMA
REKLAMA

Lengviausiauždaryti

Tokia mokykla – toli gražu ne vienintelė. Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos (VVSPT) vadovaujami visuomenės sveikatos centrai iš viso patikrino 1206 ugdymo įstaigas (apie 80 proc. visų Lietuvos mokyklų). Iš jų net 25 dar naudojasi lauko tualetais. Tiesa, pernai šis skaičius buvo gerokai didesnis – net 84. Tačiau statistika pagerėjo tik dėl to, kad baisiausios mokyklos buvo paprasčiausiai uždarytos.

„Mokyklų su lauko tualetais galėjo sumažėti dėl kelių priežasčių. Gal kai kurios jų nepateko tarp tikrintųjų, kitos gal buvo uždarytos", – spėjo VVSPT Saugos kontrolės skyriaus vyr. specialistė Giedrė Namajūnaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dirba be pasų

Net 917 mokyklų užfiksuoti higienos pažeidimai, tiesa, ne visos dėl to negavo higienos paso. Pasak G.Namajūnaitės, dėl smulkesnių pažeidimų paprastai pasai išduodami. Todėl jų neturi tik 343 tikrintos mokyklos. Kitos institucijos, išskyrus mokyklas ir vaikų darželius, be higienos paso dirbti negali ir yra uždaromos, tačiau pastarosioms daroma išimtis. Mat priešingu atveju vaikai neturėtų kur mokytis.

„Kartais pažeidimai nėra tokie stambūs, kad neatidėliotinai reikėtų iškelti vaikus. Todėl tokiais atvejais svarstoma, ar geriau, kad mokosi tokiose mokyklose, ar kad neturėtų kur mokytis", – paaiškino G.Namajūnaitė.

REKLAMA

Visos sąlygos traumoms

Higienos reikalavimų nepaisymų mokyklose yra kuo įvairiausių.

41 mokykloje darbuotojai dirbo nepasitikrinę, ar neserga užkrečiamosiomis ligomis. 208 ugdymo įstaigose koridorių grindys pritaikytos moksleivių susižalojimui: dangos slidžios, su plyšiais ar neatsparios cheminiams valikliams. 153 mokyklose vaikai rizikuoja iškreipti savo stuburą dėl ūgio neatitinkančių suolų. 106 mokyklų sporto salėse moksleiviai rizikuoja prasiskelti galvas į neapsaugotus radiatorius. Net 123 mokyklose, turinčiose vidaus tualetus, kabinos juose be durų. Net yra 2 ugdymo įstaigos, kur po gamtinių reikalų neįmanoma nusiplauti rankų. Ant 48 mokyklų stogų įrengtos judriojo ryšio bazinės stotys.

REKLAMA

Taip pat yra daug mokyklų, kuriose mokomasi dviem pamainomis, pradinukai per dieną turi po daugiau nei 5 pamokas, o vyresnieji – daugiau nei po 7 pamokas, kai kur pamokos prasideda anksčiau nei 8 val. Visų pažeidimų išvardyti neįmanoma. Tačiau statistika kiek geresnė nei iki šiol. Ir ne tik todėl, kad dalis baisiausių mokyklų uždaryta. Pasak G.Namajūnaitės, statistika pagerėjo ir todėl, kad sušvelninti higienos reikalavimai.

Dėl mokyklų ir Seimoskirtingos galimybės

Vincas Babilius, Seimo narys:

– Ar žinote, kad 25 šalies mokyklose vaikai dar laksto tik į lauko tualetus?

– Tai į jokius rėmelius netelpa. Belieka viltis Švietimo ir mokslo ministerija, kuri gavo ypač daug „ekstrinių" lėšų. Tikėkimės, kad Vyriausybė duos leidimą spręsti šią problemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Tai vaikai vis tiek turės šalti visą žiemą?

– Žinote, su tais žiemos darbais – gali paskubėti, ir viskas sugrius jau pavasarį.

– Esate Seime. Nejaugi apie tai niekada nebuvo kalbama?

– Nebuvo. Bet ir direktoriai už tai turėtų atsakyti, informuoti mus – juk nevažiuosime į kiekvieną mokyklą ir nežiūrėsime.

– O gal mokyklų tualetai nesvarbūs todėl, kad svarbiau Seimo narių patogumui įrengti dar vieną rūkyklą prie posėdžių salės, kad nereikėtų lakstyti į lauką – juk jūs tuo rūpinatės?

– Ir tas, ir tas svarbu. Tik galimybės skirtingos. Dėl tualetų – reikia, kad būtų paraiška, projektą rašyti. O Seime nereikia jokių lėšų – viskas įrengta. Reikia tik sprendimų ir geros valios.

Danas NAGELĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų