REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas prašo Vyriausybės išvados dėl Kūčių paskelbimo nedarbo diena. Šiuo klausimu ekspertai taip pat nėra vieningi.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamentą pasiekusiame Darbo kodekso pakeitimo variante numatomas atvejis, kai švenčių diena sutampa su darbo diena – ši darbo diena perkeliama į tų pačių metų ir to paties mėnesio antrą šeštadienį.

REKLAMA

Kūčias paskelbti nedarbo diena, artėjant šventėms, pasiūlė dvylika seimo narių, daugiausia – socialdemokratai. Vienas iniciatorių – Edvardas Žakaris portalą balsas.lt tikino, kad Lietuvoje, ko gero, neatsirastų prieštaraujančių, kad per Kūčias nereikėtų dirbti.

„Yra labai didelė netiesa, kai darbdaviai sako, kad pas mus yra per daug šventinių dienų,“ - pabrėžia E. Žakaris ir nurodo, kad pagal švenčių skaičių šalis atsilieka nuo Europos Sąjungos vidurkio.

REKLAMA
REKLAMA

Valdžios šventės

Tai, kad valdžia sprendžia, kurios šventės turi būti pripažintos valstybinėmis ir nurodo, kada už jas reikia atidirbti, absurdas – įsitikinęs Lietuvos Laisvosios rinkos instituto ekspertas Giedrius Kadziauskas.

Ekonomistas svarstė, kad išskiriant Kūčias gali būti pažeidžiami kitų religijų interesai, o siūlomi Darbo kodekso pakeitimai yra nepakankami, siekiant didesnio darbo santykių liberalizavimo.

„Daug svarbiau būtų pakeisti Darbo kodeksą taip, kad žmonėms ir įmonėms būtų lengviau susitarti, kur tą nedarbo dieną perkelti ir kada atidirbti,“ - pabrėžė ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesutaria dėl laisvės

Idėjai tobulinti Darbo kodeksą neprieštarauja ir socialdemokratas E. Žakaris, tačiau parlamentaras yra griežtesnis dėl liberalizmo ribų – jis nesutinka, kad „patiems darbdaviams leistų spręsti, kurią šventę švęsti, kurias palikti atidirbimui".

„Taip, ta diena - svarbi, bet kai kurioms įmonėms, galbūt, ta diena yra labai svarbi, nes daugelis tą dieną kaip tik nori kažką įsigyti, ar tai dovanų, ar transporto reikia,“ - atkreipė dėmesį į prekybininkus G. Kadziauskas ir pridūrė, kad „turime dienų, kurios nesutampa su valstybinėmis šventėmis, ir šiandien Darbo kodeksas neleidžia susitarti dėl tų dienų perkėlimo.“

REKLAMA

Gerai tiems, kas supranta

Portalo balsas.lt kalbinta etnologė Gražina Kadžytė sakė, kad dar viena nedarbo diena gali būti praleidžiama labai įvairiai: „Kai kas gal lovoj prie televizoriaus prasivartys, o šeimininkėms, tai aišku – pasiruošti laiko visada neužtenka!“

Pašnekovė priminė, kad Kūčios niekada nebuvo nedarbo diena, todėl ir tradicijų, kaip leisti tą dieną nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų