REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį Seime surengtoje diskusijoje, skirtoje Nacionalinio susitarimo dėl šeimai palankios aplinkos kūrimo įgyvendinimo prioritetams aptarti, Seimo Socialinių reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Rimantas Dagys pareiškė, kad ateityje gali nebelikti iš ko mokėti pensijų. Esą gimstamumas didėja, bet nepakankamai, o šeimoms auginant tik po du vaikus, po kurio laiko dirbantieji nebegalės išlaikyti pensininkų.

REKLAMA
REKLAMA

„Gimstamumas šiuo metu didėja, bet ne tiek pakankamai, kad jaustumėmės saugūs dėl savo ateities. Reikėtų orientuotis į trijų keturių vaikų šeimą, – sakė R. Dagys.

REKLAMA

„Jeigu kalbame apie socialinę sferą, dviejų vaikų šeima neišlaikys amžiaus išbandymo ir turėsime skurdžias pensijas bei skurdžias socialines garantijas, trijų keturių vaikų šeima turėtų būti mūsų tikslas, o tikslą dar reikėtų pakelti ir aukščiau – penki, keturi gal ir bus, o trys tai tikrai“, – kalbėjo Seimo Socialinių reikalų komiteto pirmininkas.

R. Dagys siūlė pradėti aktyvią visuomenės kampaniją skatinant gausesnes šeimas, kurioje dalyvautų žiniasklaida, visuomeninės organizacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Į klausimą, kodėl susitarime šeima nėra apibrėžiama kaip vyro ir moters santuoka, R. Dagys atsakė, kad toks apibrėžimas jau yra yra jau patvirtintas koncepcijoje, kuria ir paremtas susitarimas.

R. Dagys taip pat pastebėjo, kad daugiausia tradicinės šeimos priešininkių esą tarp moterų: „Aš juokaudamas galiu pasakyti, kad dabar didžiausi tradicinės šeimos griovėjai, atsiprašau už tą žodį, bet daugiausia priešininkų kaip tik tarp moterų. Ir tai apklausos demonstruoja, vyrai kažkaip dar laikosi, moterys pačios aktyviausios.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susitarimą pasirašė 107 Seimo nariai iš 141. Susitarimą, jį vadindama diskriminaciniu, pasirašyti atsisakė opozicinė Socialdemokratų partija. Nuo jo atsiribojo ir 15-a dokumentą rengiant dalyvavusių visuomenės organizacijų.

Pagrindiniai Nacionalinio susitarimo tikslai – paslaugų ir infrastruktūros šeimai plėtra, teigiamo visuomenės požiūrio į šeimą stiprinimas, šeimos gerovės ir materialaus saugumo užtikrinimas.

Taip pat siūloma suteikti vaikus šeimoje auginantiems tėvams papildomų socialinių garantijų ar paslaugų, siekiant, kad vaikų auginimas būtų prilyginamas visuomenei naudingam darbui, sudaryti geresnes sąlygas šeimoms, ypač auginančioms vaikus, nuomotis arba įsigyti pirmąjį būstą, „visokeriopai remti pastangas, prisidedančias prie asmens vaisingumo išsaugojimo ir puoselėjimo“, taip pat diegti konsultavimo prieš abortus sistemą bei „šviesti visuomenę apie gyvybės vertę ir abortų žalą“.

Kurti šeimos gerovei susitarime numatyta ir nauja institucija – Seimui siūloma Socialinių reikalų ir darbo komitete sudaryti Šeimos pakomitetį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų