REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medikai susiėmę už galvų - susirgimų tuberkulioze šalyje jau keleri metai nemažėja. Tuo tarpu atsparia šios ligos forma suserga vis daugiau gyventojų. Situaciją galėtų pakeisti tuberkuliozės prevencija, bet ji jau ne pirmi metai palaidota. Tad saugantis nuo užkrato belieka vengti žmonių susibūrimo vietų, mat bakterija plinta nestabdoma.

REKLAMA
REKLAMA

Prevencijos nėra

“Susirgimų tuberkulioze nedaugėja. Bent tai gerai. Bet ir nemažėja, o čia jau problema", - “Vakaro žinioms" sakė Respublikinės tuberkuliozės ir infekcinių ligų universitetinės ligoninės atsparios tuberkuliozės skyriaus vedėja Irena Demšienė.

REKLAMA

Pasak jos, Lietuvoje neveikia jokios tuberkuliozės prevencijos programos ar priemonės. Nes jų tiesiog nėra. “Žmonės rentgenogramų nesidaro dešimtmečius, nors tai galėtų padėti diagnozuoti pradinės stadijos tuberkuliozę “, - dažnu gyventojų aplaidumu piktinosi I.Demšienė.

Ji prisiminė kelis atvejus, kai sunki tuberkuliozės forma buvo diagnozuota jauniems dirbantiems žmonėms. “Jie jau krauju pradėjo atsikosėti, bet vis tiek nekreipė į tai dėmesio. Tai apie ką mes kalbame?" - baisėjosi pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Medikų aplaidumas

Gyventojai kartais mano, kad kažkada vaikystėje padaryto mantu tyrimo, kai po oda leidžiamas mažas tuberkulino kiekis, o gydytojas liniuote matavo paraudusios vietos skersmenį, užtenka visam gyvenimui.

“Bet gyvenimas ilgas, ir neigiamas testas vaikystėje nereiškia, kad suaugęs žmogus nesusirgs tuberkulioze", - įspėjo I.Demšienė.

Tačiau net ir medikai, anot jos, nepersistengia užkirsti kelią pavojingai ligai plisti. “Rentgenogramą reikia daryti, jei yra bent menkiausias įtarimas, kad pacientas gali sirgti plaučių, bronchų liga. Reikia nuodugnaus tyrimo. O pas mus kaip? Gydytojas išklauso, išrašo antibiotikų ir “viso gero", - nuogąstavo pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užkratas vis atsparesnis

XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje tuberkuliozė buvo vadinama aukštuomenės liga, tačiau šiandien tai labiau asocialių asmenų liga. Nuolatinės gyvenamosios vietos neturintys, stikliuko nevengiantys asmenys, Kauno Romainių tuberkuliozės ligoninės vadovo Algimanto Tarūtos teigimu, iš tiesų sudaro beveik pusę šios ligoninės pacientų. Bet tik dėl to, kad nesigydo patys arba sergantieji tuberkulioze iš jų aplinkos.

“Pastebėjome, kad padaugėjo susirgimų atsparia tuberkulioze. Tai reiškia, kad ligą sukelianti bakterija nesiduoda gydoma įprastais vaistais", - kalbėjo A.Tarūta. Todėl gydymas užtrunka metų metus. Tačiau ne visi pacientai nori tiek laiko praleisti ligoninėje.

REKLAMA

“Apie pusę mūsų kontingento - piktnaudžiaujantys alkoholiu asmenys. Jie dažnai nutraukia gydymą, pasišalina iš ligoninės. Nebaigus gydymo vadinamasis štamas pripranta ir kitą kartą jo jau neveikia įprasti vaistai", - aiškino A.Tarūta. Neišsigydęs pacientas tampa grėsme aplinkiniams, nes su kosuliu ar čiauduliu platina pavojingas užkrečiamas bakterijas.

“Užsikrėsti tuberkulioze gali bet kur. Darbe, turguje, transporte. Nes nežinai, kas su kokia liga yra šalia. O mes neturime galių visų surinkti ir patikrinti", - skėsčiojo rankomis ligoninės va-

dovas.

Todėl realios situacijos, kiek Lietuvoje yra potencialių ir aktyvių užkrato platintojų, nežino niekas.

Laura LAPĖNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų