REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių rajono Voveriškių kaimo gyventojai kreipėsi į Visuomenės sveikatos centrą, prašydami ištirti keistą garsą, kurio jie nesugeba paaiškinti. Žmonės įtaria, jog būtent dėl šio garso pablogėjo jų sveikata: sutriko miegas, pykina, svaigsta galva, jaučiama įtampa bei diskomfortas. Nebegalėdama kęsti paslaptingo gausmo, viena šeima net ruošiasi laikinai kraustytis iš namų.

REKLAMA
REKLAMA

Sutriko sveikata ir miegas

Voveriškiai — kaimas, nuo Šiaulių nutolęs vos per du kilometrus į vakarus. Namai matomi už laukų nuo miesto Dainų mikrorajono bei Architektų gatvės daugiabučių.

REKLAMA

Kai kurie šio kaimo gyventojai sako prieš porą mėnesių pajutę keistą garsą, kuris esąs panašus į vos juntamą kompiuterio gaudesį arba į silpną vibraciją, aiškiausiai jaučiamą nakties metu.

„Toks jausmas, tarsi už kokio kilometro dirbtų grunto vibratorius — sutankintojas“, — taip Voveriškių gyventojas Donatas Skulskis bandė paaiškinti garso keliamus įspūdžius.

Apsilankę pas Donatą ir jo žmoną Heleną pusiaudienį, jokio įtartino garso neišgirdome. Šeimininkai patvirtino: dienomis ir nesigirdi, bet naktimis garsas esąs gana aiškus.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių į keistą gausmą sutuoktiniai nekreipė dėmesio, tačiau susirūpino, kai abiem pablogėjo miegas ir sveikata.

Heleną rytais pradėjo krėsti vidinis drebulys ir pykinti. Donatas skundėsi, kad jam sutriko miegas.

„Tarsi būtų bangos..., — pasakojo Helena. — Iš pradžių nekreipėme dėmesio — kažkas ūžia, ir tiek. Bet anksčiau visada gerai miegojęs vyras ėmė pabudinėti naktimis. Mane pykina, apima keistas nerimas, visas kūnas viduje tarsi virpa... Sunku paaiškinti žodžiais, nei tu pagalve užsiklosi, nei ką, kiaurai eina...“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Biomedicinos studijas baigusi Helena sakė, jog darbe savijauta pagerėja.

Jaučia ne visi

Neapsikentęs Donatas netgi kelis kartus kėlėsi naktį ir, bandydamas surasti garso šaltinį, važinėjo po apylinkes.

Pakvietė ir mus pavažiuoti už kaimo, Šiaulių vakarinio aplinkkelio link. Nakties metu jam pasirodė, jog į tą pusę garsas stiprėja. Tačiau dieną nieko neišgirdome.

Mūsų spėliones, jog garsą galbūt skleidžia aukštos įtampos laidai, Donatas atmetė. Sakė, krimtęs nemažai fizikos, žino, kad garsas esąs kitoks.

REKLAMA

Pavargę nuo nežinios, žmonės kėlė įvairias versijas: gal tas garsas eina per šildymo trasą, gal gaudžia netoli esantys nuotekų valymo įrengimai, gal jis sklinda iš Šiaulių oro uosto? Arba name gaudžia elektros laidai? Tačiau ir visiškai išjungus elektrą, gaudesys neišnyko.

Sunerimusi pora pradėjo ieškoti informacijos internete. Aptikę duomenų apie infragarsą bei jo poveikį žmogui, sakė atpažinę tuos pačius simptomus, kuriuos jaučia.

Tuo tarpu pensinio amžiaus Helenos ir Donato kaimynai Juozas ir Sofija Urbiečiai, gyvenantys kitoje gatvės pusėje, sakė jokio garso negirdintys nei dieną, nei naktį.

REKLAMA

Kitaip kalbėjo dar už kelių namų gyvenantis Arvydas. „Aš jums pasakysiu, nesinori grįžti į namus. Kažkokia įtampa, tuojau pavargsti. Aš, pavyzdžiui, darbe per budėjimus arba pas tėvus išsimiegu geriau nei namuose. Kažkas yra, šiandien esu nuo pirmos valandos nemiegojęs... Žmona taip pat skundžiasi negalavimais“, — pasakojo Arvydas.

Praėjusią savaitę D. Skulskis kreipėsi į Šiaulių visuomenės sveikatos centrą su prašymu ištirti garsą ir nustatyti jo šaltinį. Baimindamasi dėl savo sveikatos, pora galvoja laikinai išsikelti iš namų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sutuoktiniai nemano, jog tai vien jų problema. D. Skulskio teigimu, darbovietėse, kitur pokalbiuose su žmonėmis paaiškėję, kad neaiškų nuolatinį, keliantį įtampą gaudesį savo aplinkoje jaučia ir šiauliečiai.

Tyrimų nebuvo

Šiauliuose niekada netirta ir netgi nėra specialių prietaisų infragarsui matuoti. Tokie tyrimai nebuvo atlikti ir Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Vilniuje. Priežastis — esą nebuvo poreikio.

Pasak Josanos Motiejauskaitės, Šiaulių visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos, prietaisus, kuriais būtų galima išmatuoti infragarsą, turi tiktai Klaipėdos ir Vilniaus laboratorijos. Šiuo metu prietaisai yra išvežti patikrai.

REKLAMA

Ar bus imtasi tyrimo Voveriškėse? Vedėja pažadėjo, jog tyrimas bus.

Kaip tik šių metų pradžioje Sveikatos apsaugos ministerija yra patvirtinusi Lietuvos higienos normą HN 30:2009 „Infragarsas ir žemo dažnio garsai: ribiniai dydžiai gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose“.

Robertas Klimas, Šiaulių municipalinės aplinkos tyrimų laboratorijos vadovas, sakė, kad buvo atsižvelgta į visuomenės nusiskundimus dėl galvos skausmų, miego sutrikimų, pykinimo, vėmimo, kuriuos gali sukelti infragarsas ir žemo dažnio garsai.

REKLAMA

Paklaustas, kodėl iki šiol nebuvo atlikta jokių tyrimų, R. Klimas sakė: „Faktų, mokslinių tyrimų yra. Bet pas mus žengiami pirmieji žingsniai. Europoje jie atliekami. Tyrimams reikia ne vien sudėtingos įrangos, specialistų, bet ir papildomų lėšų. Kita vertus, kiek tas lašas turi didėti, kad jis nukristų, kiek kauptis, kad pratrūktų...“

Žmogų išveda iš rikiuotės

Kas yra infragarsas ir ar gyventojų baimės turi pagrindo, „Šiaulių kraštas“ paklausė Danieliaus Gužo, habilituoto daktaro, Lietuvos akustikų sąjungos prezidento,Tarptautinio triukšmo kontrolės inžinerijos instituto Niujorke Triukšmo mažinimo komisijos nario, kelių išradimų autoriaus, Šiaulių universiteto Statybos inžinerijos katedros profesoriaus, daugelį metų paskyrusio infragarso charakteristikos ir jo parametrų tyrimams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Infragarsas, D. Gužo teigimu, yra labai žemų dažnių žmogaus ausiai negirdimos garso bangos, kurios „išveda žmogų iš rikiuotės“. Infragarsas veikia ne visus žmonės. Jo poveikį jaučia tie, kurie patenka į to garso dažnio svyravimus.

„Kai žmogaus kūno sudėtis arba kurios nors kūno dalies svyravimai sutampa su infragarso dažniais, susidaro rezonansas, labai stipri jėga, dėl kurios galima netekti sąmonės, pasireikšti svaigulys, nerimas, vėmimas, sutrikti kvėpavimo ritmas. Pavyzdžiui, jeigu širdies svyravimai sutaps su tų priverstinių garsų, kurie ateina į žmogaus kūną ir persiduoda į širdį arba į kitus organus, svyravimais, ištiks širdies priepuolis arba infarktas,“ — vaizdžiai aiškino profesorius.

REKLAMA

Infragarsas tiriamas specialiai tam pritaikytais mikrofonais ir kitais sudėtingais prietaisais, dalyvaujant tos srities specialistui.

Infragarso šaltiniais gali būti vėjo jėgainės, transporto priemonių, pastatų, staklių, reaktyvinių variklių, kompresorių, siurblių, netgi šaldytuvų skleidžiamos žemadažnės vibracijos. Infragarsas gali labai toli sklisti ore, vandenyje, Žemės plutoje.

Sigita STONKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų