REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pusė Ukmergės gyventojų tapo savivaldybės ir šilumininkų karo įkaitais – jie jau pamiršo, ką reiškia turėti karštą vandenį, ir bijo net pagalvoti, kaip teks šildytis žiemą. Miesto vadovai ramina – antradienį paskelbta nepaprastoji padėtis bent kurį laiką leis atsikvėpti. Ar ilgai – nežinia.

REKLAMA
REKLAMA

Vanduo iš kolonėlės

Ukmergės Šilo vidurinė mokykla karštą vandenį gauna iš savivaldybės parūpintos mobiliosios karšto vandens kolonėlės. „Iš katilinės tiekiamo karšto vandens neturime. Savivaldybė parūpino tokį namelį su ratais, kuriame šildomas vanduo mokyklai. Kol kas gyvename taip ir nežinome, kiek dar tai tęsis", – pasakojo šios mokyklos direktoriaus pavaduotojas ūkiui Rimvydas Krivičius.

REKLAMA

Jis pasiguodė, kad labiausiai kelia nerimą nenumaldomai artėjantys šalčiai, mat nežinia, ar mokyklai bus tiekiama šiluma.

„Mokykla suremontuota, sienos pašiltintos. Nesušalsime, jei, žinoma, radiatoriai šils", – vylėsi jis ir pasidžiaugė, kad moksleivių tėvai pasirodė supratingi ir dar neužplūdo su skundais dėl vaikų patiriamų nepatogumų.

Trauktis neketina

Tačiau Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Savivaldybės ūkio skyriaus vyr. specialisto Algimanto Šuminsko žiniomis, ne tik mokinių ir darželinukų tėvai reikalauja tiekti karštą vandenį vaikams, bet ir Maisto bei veterinarijos tarnybos specialistai grasina uždrausti teikti šiose įstaigose maitinimo paslaugas, jei nebus užtikrinama derama higiena.

REKLAMA
REKLAMA

„Direktorius jau išleido įsakymą dėl šilumos sezono pradžios. Tai jokiu būdu nereiškia, kad pulsime jau dabar šildyti būstų. Tai leidžia vėl kurti katilines ir gaminti karštą vandenį. Jei neįvyks nieko netikėto, karšto vandens tiekimas gyventojams bus atnaujintas per artimiausias tris dienas. Darbai vyksta visu pajėgumu", – ramino jis.

A.Šuminskas aiškino, kad antradienį paskelbta ekstremali padėtis leidžia savivaldybei nepaisant nieko pirmiausia rūpintis gyventojais, naudotis dujomis ir nepertraukiamai tiekti šilumą bei karštą vandenį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Savivaldybė nesiruošia nusileisti. Jei nebūtume tikri, kad pajėgsime miesto gyventojams tiekti pigesnę šilumą, nebūtume ėmęsi veiksmų. O kiek truks teisiniai ginčai, vienas Dievas težino", – traukė pečiais A.Šuminskas.

Aibė pažeidimų

Ukmergės rajono savivaldybė tapo pirmąja Lietuvoje savivaldybe, nutraukusia gyventojams nepalankią šilumos tiekimo sutartį. Sutartis buvo nutraukta paaiškėjus faktams, kad “Miesto energija" skirstė ir dalijo pajamas tarp 20 fizinių ir juridinių asmenų, veikiančių skirtingose šalies ir pasaulio vietovėse. Grupės įmonės sukūrė mechanizmus, pagal kuriuos Ukmergės gyventojai iš dalies dengė šilumos ir karšto vandens kainą Trakų rajono vartotojams.

REKLAMA

Be to, „Miesto energija" be Ukmergės savivaldybės sutikimo sudarė ilgalaikes paskolų sutartis su bankais, įkeičiant Ukmergės šilumos ūkio turtą. Gautas paskolas bendrovė perskolino savo grupės įmonėms, skolinti pinigai buvo paskirti ne Ukmergės šilumos ūkiui, o palūkanas bankams mokėjo Ukmergės šilumos vartotojai, nes jos buvo įskaičiuotos į šilumos kainą.

Statys barikadas

Vakar pasklidus žiniai, kad buvusi šilumos operatorė UAB „Miesto energija" ruošiasi jėga įsiveržti ir perimti šilumos ūkio katilines, Ukmergės gyventojai rinkosi prie pagrindinės miesto katilinės ir net ketino statyti barikadas.

REKLAMA

Vienas iš katilinę saugojančių miesto bendruomenės aktyvistų Mindaugas Tamošiūnas teigė, kad susirinkusiųjų pagrindinis tikslas – apsaugoti savo turtą ir išreikšti savivaldybei palaikymą. „Savivaldybė sprendimą nutraukti sutartį su privatininku priėmė išgirdusi žmones, todėl dabar, kai jai reikia palaikymo, mes nesame abejingi", – teigė M.Tamošiūnas.

Pasak susirinkusiųjų, jie katilinę ketina saugoti tiek, kiek reikės. „Jeigu reikės, esame čia pasiryžę išbūti ir tris paras. Budėsime ir per naktį, o rytoj iš ryto katilinę barikaduosime – atvažiuos kranai, kurie kels blokus", – sakė miesto bendruomenės iniciatyvinės grupės atstovai.

Raimonda BAUBLYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų