REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Specialistai neslepia, kad išklauso nemažai asmenų, ypač gyvenančių atokiau nuo miesto, norinčių statytis vėjo jėgaines, tačiau jų paraiškų nesulaukia. Vieni pabūgsta gaišti laiką vaikštant po atsakingas instancijas ir renkant statyboms reikiamus leidimus, kiti, sužinoję, kad už įrangą teks pakloti apie 100 tūkstančių litų, atsisako šios minties.

REKLAMA
REKLAMA

Aplinkos apsaugos specialistai pastebi, kad vėjo jėgainės naudingos tiek asmeniui, tiek ir gamtai. Atsinaujinančių energijos šaltinių panaudojimas suteikia galimybę taupyti ūkinės veiklos energijos sąnaudas: vandeniui šildyti, kiemui apšviesti, palaikyti kondicionierių ar kitų elektrinių šilumos siurblių veikimą.

REKLAMA

Nepabūgusio galimų nesklandumų ir biurokratijos iš administracijos institucijų, ilgai brandinusio mintį šalia namų pasistatyti vėjo jėgainę, Molainių kaime gyvenančio elektriko užmojis jau po dviejų mėnesių gali virsti realybe – Panevėžio rajone turėtų iškilti pirmoji vėjo jėgainė. Prieš ketverius metus pradėjęs plėtoti šią mintį, Bronislovas Balčikonis jau turi sukonstravęs generatorių bei sparnus. Vyrui liko susitvarkyti visus reikiamus leidimus statyboms, gauti reikiamą projektą.

REKLAMA
REKLAMA

Televizorių iškeitė į darbą

Prieš penkiolika metų pradėjęs Molainių kaime statytis gyvenamąjį namą, B.Balčikonis neslepia jau tada galvojęs, kaip jį įsirengti kuo ekonomiškiau. Prieš ketverius metus pašnekovui gimė mintis pasistatyti vėjo jėgainę. Šią mintį vyrui pakišo šalia namo esantis plynas laukas. Be to, brangstanti elektros energija taip pat turėjo įtakos.

„Apie vėjo jėgainių statybą ėmiau galvoti, kai Lietuvoje dar nebuvo mados jų rengti. Statydamasis namą jau tuomet galvojau, kad būtų naudinga jį šildyti ne malkomis ar dujomis. Tačiau rimtai puoselėti mintį pasistatyti vėjo jėgainę pradėjau prieš ketverius metus“, – sako vyras. Nedidelę, penkiolikos kilovatų vėjo jėgainę B.Balčikonis statosi tik savo reikmėms. Jei idėja pasiteisins ir viskas eisis kaip per sviestą, pašnekovas teigia, jog vieną, kitą sukonstruos ir kitiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats sukonstravęs generatorių ir jėgainės sparnus, pašnekovas sako, kad vėjo jėgainė jam atsiėjo apie septynis–aštuonis tūkstančius. Savo darbo vyras pinigais nevertina.

„Kam sėdėti vakarais prie televizoriaus, jei galiu užsiimti tuo, kas naudinga. Be to, jei vėjo jėgainę reikėtų pirkti iš užsienio, ji kainuotų apie šimtą tūkstančių litų“, – sako pašnekovas. Vyras viliasi, kad pinigai ir darbas jam atsipirks.

B.Balčikonis atvirauja, kad pati vėjo jėgainės gamyba truko neilgai, sparnus vyras pasidarė per mėnesį, generatoriaus kūrimas atėmė daugiau laiko.

REKLAMA

„Ilgiausiai užtruko viską apgalvoti, todėl tuos ketverius metus skaičiuoju nuo idėjos gimimo ir plėtojimo iki beveik baigto sumanymo“, – paaiškina elektrikas.

Keblumus įvertino

Ne veltui planuojantis vėjo jėgainę galutinai baigti prieš pat žiemą, vyras sako, kad ją kaip tik bus tinkamiausias laikas išbandyti.

„Noriu ją baigti kaip tik prieš žiemą, kad galėčiau išbandyti namui šildyti“, – sako pašnekovas. Vyras planuoja, kad jėgainės galingumo pakaks visiškai šildyti 150 kvadratinių metrų namą ir vandenį. Jei nepakaks ar nebus vėjo, vyras nesibaimina: kaip ir dabar ketina užkurti krosnį.

REKLAMA

„Mano jėgainė nėra didelė, 15 kilovatų galingumo. Ji bus iškelta dešimties metrų aukštyje, pagal mano skaičiavimus, turėtų pakakti šildyti dviejų aukštų namui“, – viliasi B.Balčikonis.

Išsinuomojęs iš kaimyno sklypą, kuriame planuoja statyti vėjo jėgainę, pašnekovas sako, kad ji nuo jo gyvenamojo namo bus nutolusi maždaug per du šimtus metrų. Todėl, pasak pašnekovo, neturėtų nei jam, nei aplinkiniams kelti nepatogumų.

„Liko susitvarkyti leidimus dėl statymo, tačiau manau, kad problemų neturėtų kilti. Mano vėjo jėgainė nėra didelė, triukšmo, kuris galėtų trikdyti kaimynų ramybę, nekels“, – įsitikinęs vyras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Perspektyva ateičiai

Elektros variklius remontuojantis ir šiaip mėgstantis tokį darbą rajono gyventojas atskleidžia, kad paplušėti prie jėgainės jam buvo malonumas, o ne darbas.

„Kiti gamindami vėjo jėgaines pritaiko senus generatorius. Aš pats sau specialų, mažų apsukų susikonstravau. Čia pat, garaže pasidariau specialias stakles, su kuriomis šlifavau, apdirbau metalą“, – prisipažįsta nagingas vyras.

B.Balčikonis džiaugiasi, kad jei viskas pavyks, ir gamtos neterš, ir naudos turės.

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Poveikio aplinkai vertinimo normatyvų skyriaus vedėjas Raimondas Palionis sakė, kad vėjo jėgainių atsiradimas – perspektyva ateičiai.

REKLAMA

„Vėjo jėgainių atsiradimas – naudinga ir žmogui, ir aplinkai, tačiau Panevėžio rajone jų dar nėra“, – pabrėžė vedėjas. Pasak jo, tokia vėjo jėgainė kaip B.Balčikonio pakankama tik savo ūkiui aprūpinti. Specialisto teigimu, nedidelė jėgainė neturėtų kelti triukšmo, kaip, tarkim, 250 kilovatų galingumo jėgainės, o patraukta kelių šimtų metrų atstumu nuo gyvenamųjų namų neturėtų kelti ir kitokių rūpesčių.

„Kai būna didelės vėjo jėgainės, gali būti šešėliai nuo įrenginio sparnų krentant saulės spinduliams ant gyvenamųjų namų. Tuomet saulė vienu metu būna tik vienoje namo pusėje, kitu metu – kitoje. Tačiau šiuo atveju tokio reiškinio neturėtų būti“, – sako specialistas.

Vaida REPOVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų