REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje septintą kartą rengiamas dokumentinių filmų festivalis (VDFF) su žiūrovais šiemet sveikinasi šiek tiek anksčiau nei įprasta – nuo šiandien iki spalio 3 dienos „Skalvijos" ir „Pasakos" kino teatrai supažindins su dokumentinio kino naujienomis ir klasika tapusiais filmais.

REKLAMA
REKLAMA

Festivalyje tradiciškai bus pagrindinė programa, specialioji programa „Meno pavidalai", garsaus lenkų kino dokumentininko Pavelo Lozinskio (Pawel Lozinski) ir lietuvių poetinio kino kūrėjo Roberto Verbos retrospektyvinės programos, taip pat konkursinė festivalio programa.

REKLAMA

Festivalio pradžią ir pabaigą rėmins žinomų lietuvių režisierių premjeros –festivalį pradės Julijos ir Rimanto Gruodžių filmo „Lieknas" premjera, o užbaigs Audriaus Stonio naujas filmas „Aš perėjau ugnį" apie jaunos padegėlių šeimos prisikėlimą iš pelenų. Trečioji lietuviška premjera –konkursinėje programoje rodoma Jūratės Samulionytės dokumentinė juosta „Šanxai Banzai" („Vilniaus Šanchajus") apie sostinės Šnipiškių rajoną.

REKLAMA
REKLAMA

Trečią kartą rengiamoje konkursinėje prog-ramoje varžysis Baltijos šalių geriausieji – po keturis filmus iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Kartu su J.Samulionytės filmu „Vilniaus Šanchajus" Lietuvai taip pat atstovaus tarptautiniu mastu įvertintas J. ir R.Gruodžių filmas „Upė", Mykolo Vildžiūno filmas „Šarka kvadratu" apie avangardinio meno kūrėją Beną Šarką ir Domanto Vildžiūno filmas „Tikras garsas valstybės atgimimo 1989-1993". Tarptautinė vertinimo komisija, vadovaujama lenkų režisieriaus P.Lozinskio, išrinks tris filmus, jų autoriams bus įteiktos premijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialiąją programą festivalio rengėjai šiemet skyrė meno ir kūrybos temai. Programos „Meno pavidalai" filmai –kūrybos proceso dokumentai, kuriuose fiksuojama, kaip gimsta menas ir kas jis yra. Apie tai svarsto filmų herojai –kompozitoriai, gatvės meno atstovai, choreografai, pramoninio dizaino kūrėjai, rašytojai.

Rengėjai yra numatę ir specialų „VDFF svečio" seansą, kuriame bus rodoma dokumentinė juosta „Įstrigę krante: likimo pamesti jūreiviai". Ją Vilniaus žiūrovams pristatys prancūzų ir amerikiečių režisierius Rojus Lekus (Roy Lekus). Pirmą kartą VDFF bus parodyti „Skalvijos" kino akademijos studentų dokumentinio kino darbai.

REKLAMA

Žiūrovų šįmet laukia ir ypatinga pažintis su filmu „Josifas Brodskis. Pokalbis su Dangaus gyventoju" bei jo kūrėju Romanu Liberovu. Filmo pagrindą sudaro kritiko, žurnalisto Solomono Volkovo pokalbis su Nobelio literatūros premijos laureatu poetu J.Brodskiu, įvykęs 1993 metais Niujorke. Poetas pasakoja apie esminius savo gyvenimo posūkius, atvirai atsakinėja į opius klausimus, kalba apie poeziją, juokauja, dalijasi prisiminimais. Filmas skiriamas šiais metais minimoms J.Brodskio 70-osioms gimimo metinėms.

Laura Pačtauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų