REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbo partijos lyderis europarlamentaras Viktoras Uspaskichas ketina apskųsti Europos parlamentą (EP) Europos Sąjungos teisingumo teismui Liuksemburge, jei jo teisinė neliečiamybė bus panaikinta.

REKLAMA
REKLAMA

„Ruošiu  dokumentus į Liuksemburgo teismą – tokia ir situacija. Žinoma, čia viskas priklausys nuo to, kaip balsuos parlamentas. Mano advokatai užsieniečiai buvo nustebę, kad jiems nebuvo leista susipažinti su dokumentais, peržiūrėti susirašinėjimo su Lietuva ir t.t.“, - aiškino jis.

REKLAMA

V. Uspaskichas teigė, kad jis pats nebuvo išklausytas, sprendime iškraipyta Lietuvos Konstitucija. Jis taip pat tikina įžvelgiąs profesoriaus, Europos parlamentaro, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovo Vytauto Landsbergio kėslus.

Europos Parlamento (EP) Teisės reikalų komitetas ketvirtadienį nutarė rekomenduoti europarlamentarams panaikinti Lietuvos atstovo „darbiečio“ Viktoro Uspaskicho teisinę neliečiamybę.

REKLAMA
REKLAMA

„Komitetui balsuojant ten iš 25 nuolatinių narių dalyvavo tik 9, o dar 4 – pakaitiniai. Tarp jų ir V. Landsbergis, kuris niekada gyvenime į tą komitetą neina. Taip išėjo, kad balsai pasiskirstė beveik po lygiai - 7 buvo už, o 6 – prieš. Tarp jų ir Landsbergis, kuris prieš tai pasakė kalbą, mane apdergė. Tada dalis žmonių, kurie manęs nepažįsta, patikėjo“, - guodėsi V. Uspaskichas.

Vilniaus Universiteto teisės fakulteto docentas Dainius Žaimas portalui „Balsas.lt“ sakė nežinąs, kuo baigtųsi toks politiko bylinėjimasis, bet precedentų sakė neatsimenantis. „Ten per kadenciją panaikinama neliečiamybė ne vienai dešimčiai žmonių. Dar negirdėjau, kad kas būtų bylinėjęsis“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos generalinė prokuratūra dar pernai liepą kreipėsi į EP, prašydama panaikinti V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę. Politikas kaltinamas baudžiamojoje byloje dėl opozicinės Darbo partijos „juodosios buhalterijos“. Įtariama, kad partija į buhalterinę apskaitą neįtraukė apvalių sumų - virš 24 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų. Pasak prokurorų, partija esą nesumokėjo ir  4 mln. litų mokesčių.

Griežčiausia  įmanoma bausmė už inkriminuojamą nusikaltimą - laisvės atėmimas iki 4 metų.

Valstybės saugumo departamentui  2006 vasarą ėmus realizuoti ilgai tirtą bylą ir pripažinus V. Uspaskichą įtariamuoju, jis  daugiau nei metams buvo išvykęs į Rusiją, ten prašėsi politinio prieglobsčio. 2007-ųjų rugsėjį V.Uspaskichas grįžo į Lietuvą, o 2008 metais Seimas buvo panaikinęs jo neliečiamybę,kurią jis vėl įgijo 2009-aisiais, kai buvo išrinktas į Europarlamentą.

Prieš važiuodamas į EP V.Uspaskichas portalui „Balsas.lt“ yra sakęs, jog ketina ten demaskuoti Lietuvą, kaip nedemokratinę valstybę ir neabejojo nesunkiai apsiginsiąs nuo „koordinuotos valstybės atakos“. V. Uspaskichas teigė, kad tą ataką prieš jį esą organizavo buvęs prezidento Valdo Adamkaus, o vėliau Užsienio reikalų ministerijos sekretorius Albinas Januška, kuris po dar buvo ir premjero Gedimino Kirkilo patarėju. Savo ruožtu, gindamasi nuo skandalų, į kuriuos buvo įsivėlusi po pulkininko Vytauto Pociūno žūties, Valstybės saugumo departamento vadovybė vadino tai „Uspaskicho kerštu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų