REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nedarbas, skurdas, alkoholio ir narkotikų vartojimas, nenoras gydytis ir baigti gydymo kursą smogė skaudžiai – pagal tuberkuliozės paplitimą Europoje atsidūrėme pačioje blogiausioje vietoje. Blogiau tik Rumunijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Šis faktas rodo, kad įsivėlus į nepabaigiamas reformas užmirštas pagrindinis tikslas – pasirūpinti žmonių sveikata. Sveikatos ministerija, parengusi Valstybinę tuberkuliozės profilaktikos ir kontrolės 2011–2014 m. programą, džiaugiasi, kad per dešimtmetį sergamumas tuberkulioze stabilizavosi. Statistika rodo, kad mirtingumas taip pat sumažėjo. 1998–aisiais nuo šios ligos mirė 437 asmenys, pernai – 228. Sunkiau sekasi gydyti šios ligos vaistams atsparius žmones. Tokių nė kiek nemažėja. 2004 m. buvo 318, pernai – 322 ligoniai.

REKLAMA

Programos rengėjai optimizmu netrykšta. Gydytojai konstatuoja sukrečiantį faktą – net pusė naujai susirgusių asmenų yra bedarbiai arba neturintieji nuolatinio darbo. Žinant, kad bedarbių mūsų šalyje jau daugiau kaip 300 tūkstančių, akivaizdu, kad tuberkuliozė dar parodys, ką sugeba.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Dangutė Mikutienė Sveikatos apsaugos ministerijos parengtą valstybinę tuberkuliozės profilaktikos ir kontrolės programą vertina kritiškai. Pasak jos, „ministerija tik išleido didelius pinigus programos rengėjams, o sistemiškai problemos neišsprendė“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų