REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neoficialiais duomenimis, pirmadienį Baltarusijoje sulaikyto Vilniaus raitosios policijos kuopos viršininko Laimono Bankausko suėmimą Baltarusijos teisėsauga pratęsė dviem mėnesiams.

REKLAMA
REKLAMA

„Oficialiai nežinome, neoficialiai – lyg tai jo sulaikymas yra pratęstas. Jeigu jis būtų paleistas, turbūt jau būtų kreipęsis į mus“, – sakė Lietuvos generalinis konsulas Gardine Rimantas Latakas, praneša ELTA.

REKLAMA

Dėl pirmadienį Baltarusijoje sulaikyto Vilniaus raitosios policijos kuopos viršininko Laimono Bankausko suėmimo termino Baltarusijos teisėsauga turėjo spręsti ketvirtadienį.

„Spręsdamas pagal Baltarusijos tvarką, manyčiau, kad ar turėtų būti pratęstas Bankausko suėmimas, turėtų būti sprendžiama šiandien (ketvirtadienį – ELTA)“, – sakė Lietuvos generalinis konsulas Gardine Rimantas Latakas.

Konsulo teigimu, L.Bankausko byla dabar yra Gardine, ji perduota iš Ašmenos. Konsulato žiniomis, policininkas advokatą turi.

REKLAMA
REKLAMA

L. Bankauskas teigia esąs nekaltas ir tvirtina, kad jo automobilyje rastasis amfetaminas buvo pakištas.

L. Bankauskas buvo sulaikytas Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje. Žiniasklaidos duomenimis, pareigūnas kaltinamas gabenęs 45,5 gramo amfetamino.

Pagal Baltarusijos įstatymus, už narkotikų kontrabandą vyras gali būti nubaustas nuo trejų iki septynerių metų, praneša ELTA.Trečiadienį teisėsaugos pareigūnų kabinetuose netilo diskusijos dėl vakarykščio akibrokšto, kai Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje su narkotikais buvo suimtas Vilniaus viešosios policijos patrulių rinktinės raitosios policijos kuopos vadas Laimonas Bankauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad, neva, jo automobilyje aptikta 45,5 gramai amfetamino. Ilgamečio teisėsaugininko sulaikymo operacijoje dalyvavo Baltarusijos pasienio ir saugumo pareigūnai.

Portalo Balsas.lt šnekinti buvę ir dabartiniai įvairių teisėsaugos padalinių pareigūnai vienbalsiai pareiškė, kad į nemalonią situaciją patekęs L. Bankauskas – draugiškas, darbštus ir idėjinis policininkas.

„Tokio lygio pareigūnas negalėjo iškrėsti tokių kvailysčių. Tai ne jo stilius“, – žurnalistui sakė vienas nenorėjęs savo pavardės paviešinti pašnekovų.

REKLAMA

„Jis ėjo normalias pareigas“

Atostogavęs L. Bankauskas uždarytas Gardino milicijos areštinėje. Apie jo sulaikymą informuota Lietuvos ambasada Baltarusijoje.

Antradienio vakarą Lietuvos ambasadorius E.Bagdonas informavo, jog susitiks su sulaikytuoju.

L. Bankauskas ir jo šeimos nariai mano, kad jo automobilyje aptikti narkotikai galėjo būti specialiai pakišti. Tokiais klastingais metodais visame pasaulyje dažnai yra „sudeginami“ aukšti, įtakingi valdžios pasaulio žmonės.

Algimantas Minkauskas, Vilniaus apskrities patrulių rinktinės vadovas: „L. Bankauskas – normalus pareigūnas. Aš netikiu, kad jis galėjo būti kaip nors susijęs su tokiais nešvariais reikalais... Todėl mes laukiame jo artimiausiu metu sugrįžtant į Lietuvą. Galiu patvirtinti, kad intrigų mūsų tarnyboje nebuvo. O jei ir buvo, tai tiek, kiek ir bet kurioje kitoje darbovietėje. Darbe jis neturėjo jokių nuobaudų. Beje, akivaizdu, kad kai kurie šią istoriją skelbiantys žurnalistai nesuvokia apie teisėsaugos struktūrų padalinius. Ne kartą buvo pagarsinta, kad L. Bankauskas – aukšto lygio pareigūnas, bet galiu pasakyti, kad jis ėjo įprastas pareigas, nes buvo kuopos vadas. Nesakyčiau, kad tai aukštos ar žemos pareigos...“

REKLAMA

„Paskutiniu metu sklando įvairiausi gandai dėl jo netikėto arešto. Girdėjau netgi šnekas, kad, neva, L. Bankausko giminės yra susiję su Baltarusijos KGB agentais. Bet tai tiktai gandai, kalbos iš pašalies... Tai, kad jis įkliuvo su narkotikais, visiškas absurdas. Be to, dar negalima laikyti svariu įrodymu fakto, kad automobilyje buvę narkotikai priklauso būtent jam. Netikiu, kad jis galėjo kada nors vartoti narkotikus. Jis buvo vienu iš senosios kartos pareigūnų, kurie „savu“ laiko tiktai alkoholį ir agresiją. Manau, kad šioje painioje istorijoje tam tikros gijos veda į Baltarusiją“, – Balsui.lt kalbėjo A. Minkauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ši žiniadidelis smūgis visiems“

Algis Iljietis, Lietuvos viešosios policijos rinktinės „Vytis“ vado pavaduotojas: „Žinia, pasiekusi apie šio žmogaus sulaikymą, buvo didelis smūgis mums visiems. Mano akimis, L. Bankauskas – geras, tvarkingas pareigūnas.

Negalėčiau daug pasakoti apie jį, nes mūsų tarnyboje jis dirbo prieš penkiolika, šešiolika metų. Neteko labai artimai su juo bendrauti, bet tekdavo dalyvauti bendruose pasitarimuose. Jis, kaip ir daugeliui kolegų, įsiminė tuo, kad nebuvo blogas žmogus...“

REKLAMA

Jonas Lazarenka, buvęs junginio „Aras“, pasienio štabo bei patrulių rinktinės vadovas:

„L. Bankauskas buvo iki galo tarnybai atsidavęs vadovas. Aš su juo tikrai eičiau į žvalgybą... Su L. Bankausku esu pažįstamas nuo darbo „Aro“ rinktinėje laikų, t.y. – maždaug nuo 1993 – 1994 metų. Paskui su juo teko susidurti ir patrulinėje tarnyboje.

Dirbant su juo atrodė, kad jis dėl kitų persiverstų per galvą, kad viską padarytų. Apie jo privatų gyvenimą negalėčiau nieko pasakyti. Nes paprasčiausiai apie tai nieko nežinau. Nenorėčiau nieko blogo ir pagalvoti.

REKLAMA

Aišku, tam tikras mintis dėl susidorojimo su L. Bankausku sustiprina tai, kad jis savo nuosavą automobilį mėgdavo skolinti ir vieniems, ir kitiems žmonėms. Bet nesitiki, kad tokio lygio pareigūnas sugalvotų vežti tokį „negerą daiktą“.

Baltarusiams nuostabą kelia sunkūs įtarimai

Ne mažiau intriguojančių faktų apie L. Bankauską ir jo pastarųjų metų gyvenimą portalui Balsas.lt pateikė, deja, nenorėjęs būti įvardintas gerai žinomas teisėsaugos atstovas.

„Kiek žinau, paskutiniu metu jis dažnai pykdavosi su savo vadu. Jis buvo daug metų patrulinėje tarnyboje išdirbęs nepriklausomo charakterio žmogus. Drąsiai pavadinčiau jį „idėjiniu mentu“. Netikiu ir niekada nepatikėsiu, kad jis galėjo verstis narkotikų prekyba. Turiu duomenų, kad jo vadas anksčiau žadėjo jį „patvarkyti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskutiniu metu žirgų bazėje Belmonte, kuriai  L. Bankauskas vadovavo, įsisuko tarpusavio konfliktai, ginčai, intrigos. Šioje vietoje ne kartą lankėsi ir Vidaus tyrimo tarnybos pareigūnai, ir prokurorai.

Policijos padalinio teritorijos pastate susikirto teisėsaugininkų ir verslininkų interesai.Jie ne kartą ginčijosi netgi dėl įvažiavimo į žirgyno teritoriją.

Prasidėjo tikras „bobynas“...

Mano žiniomis, L. Bankauskas kas savaitę važinėdavo į Baltarusiją, nes tenai jo uošvija. Tokia aplinkybe galėjo pasinaudoti tie, kurie ketino su juo susidoroti.

REKLAMA

Narkotikai buvo aptikti jo automobilyje po kilimėliu. Manau, kad daugelis teisėsaugoje dirbančių žmonių patvirtins mano žodžius, kad norint kvaišalus įkišti pro mašinos duris, nėra labai sudėtinga operacija...

Kalbėsiu faktais: metamfetamino iš Lietuvos į Baltarusiją niekas negabena. Iš Europos į Rusiją dažniausiai narkotikų prekeiviai veža stiprius sintetinius narkotikus.

O iš Baltarusijos į Lietuvą dažniausiai gabenamas tiktai heroinas.

"Pagrindinis klausimas, kur jis tuo metu važiavo. Iš Lietuvos į Baltarusiją, ar atvirkščiai. Kol kas niekas negali mums atsakyti į šį klausimą“, – teigė Balsas.lt šaltinis.

Šiandien jau teko pabendrauti su kolegomis Baltarusijoje, kuriems taip pat nuostabą kelia tokie L. Bankauskui pateikti įtarimai. Baltarusiai pareiškė, kad jiems lietuvis pareigūnas nė iš tolo neprimena narkotikų gabentojo. Nežinau, ar mūsų valtybė kažką pasieks, susidorodama su tokio lygio pareigūnu...“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų