REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šešios mažeikiškės po ūmaus apsinuodijimo darbe tik per plauką liko gyvos. Bet sveikatą susigadino visam gyvenimui. Vienoms jau pripažinta sunki negalia, kitoms baigiami rengti neįgalumo dokumentai. Tačiau pavojingo incidento kaltininkai nenustatyti iki šiol, o nuodinga gamyba net nesustabdyta.

REKLAMA
REKLAMA

Mažeikių baldų gamybos įmonės “Mažeikių lyra" klijavimo cecho darbuotojos dar pernai gruodį ėmė skųstis prasta savijauta: skaudėjo galvą, pykino, buvo sunku judėti. Moterys manė, kad tai dėl pervargimo, nes tuo metu įmonė gavo daug užsakymų, reikėjo intensyviau padirbėti.

REKLAMA

Atėmė rankas ir kojas

Klijavimo cecho darbuotojos kentė tol, kol viena paskui kitą atsidūrė medikų rankose ir išgyveno tik didžiulėmis jų pastangomis. Ėmė aiškėti, kad darbininkės paralyžiuotos dėl apsinuodijimo. Greičiausiai - klijų garais. Vienai jų pripažinta sunki negalia, kitoms negalios dokumentai jau tvarkomi.

“Mes sveikatą praradome darbe, - neabejoja nukentėjusioji Vida Klanienė. - Pernai gruodį viskas prasidėjo. Gal klijai prastos kokybės? O gal darbo vieta nebuvo saugiai įrengta? Ar ventiliacija ceche nepakankama? Nežinau. Niekas nieko nesako."

REKLAMA
REKLAMA

Moteris kankinosi iki kovo pradžios. Kai visai atėmė rankas ir kojas, kreipėsi į daktarus. Perėjo ilgą reabilitaciją, bet nepadėjo. Ji iki šiol nedarbinga. “Patyriau didžiulę žalą, bet apie kompensaciją mūsų direktorius kalba nenoriai", - guodėsi Vida.

Vadovai kratosi atsakomybės

UAB “Mažeikių lyra" vadovas Svajūnas Sipavičius kaltės kratėsi. Anot jo, pirmiausia reikia sulaukti ekspertų išvadų. Galėjo esą būti nekokybiški klijai, kuriuos tiekia Šiaulių bendrovė “Šiaurės tekstilė". Jai jau pateiktas ieškinys. Tačiau, užuot atsakęs į klausimą, kodėl nestabdoma gamyba, jei klijai pavojingi sveikatai, S.Sipavičius įtūžo, kokiu tikslu dienraštis apskritai domisi šiuo atveju, ir metė telefono ragelį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

UAB “Šiaurės tekstilė" direktorius Artūras Varapnickas irgi kratėsi atsakomybės. Jis sakė girdėjęs, kad po darbininkių apsinuodijimo “Mažeikių lyra" suskubo tobulinti ventiliacijos sistemą.

“Klijai yra nuodingas produktas, bet jei su jais dirbant laikomasi saugos reikalavimų, jei įrengta pakankama ventiliacija, pavojaus sveikatai nekelia, - pabrėžė jis. - Žinau, “Lyroje" buvo dirbami viršvalandžiai. Jei darbininkai neturėjo apsaugos priemonių, nebuvo ar nepakankamai veikė ventiliacija, laisvai galėjo nukentėti."

REKLAMA

Tyrimas užtruks

Incidentą aiškinasi ir policija, ir Valstybinės darbo inspekcijos Telšių skyrius. Tačiau laikinasis jo vedėjas Jonas Liekis “Vakaro žinioms" prisipažino tyrimu per daug nesidomintis. “Kol kas nėra atsakymo, kas kaltas, - numykė jis. - Klijų mėginiuose rado kažkokio cheminio preparato pėdsaką, kuris galėjo sukelti moterims profesines ligas. Nieko tiksliai nežinau, nenoriu pripainioti."

Tyrimas Šiaulių policijoje dėl šešių darbininkių sunkaus sveikatos sutrikdymo pradėtas tik šių metų kovo 5 dieną, kai “Mažeikių lyra" kreipėsi į teismą su ieškiniu “Šiaurės tekstilei". Kadangi nelaimė - Mažeikiuose, byla buvo persiųsta šio rajono policijai.

REKLAMA

Tyrimą kontroliuojantis Mažeikių prokuroras Žilvinas Generauskas “Vakaro žinioms" sakė, kad šios nelaimės kaltininkai dar nenustatyti. “Kol nebaigtas nukentėjusių moterų gydymas, neturime medikų išvadų. Laukiame ir klijus tiriančių ekspertų atsakymo, ar klijuose nebuvo kokių pavojingų priemaišų. Darbo inspekcijos išvada buvo neinformatyvi, todėl skyrėme papildomą tyrimą, per kurį turėtų paaiškėti, ar baldų įmonės ceche nebuvo nusižengta darbo saugos reikalavimams. Tik turėdami visas šias išvadas galėsime įvardyti, kas kaltas ir turi atsakyti už pasekmes", - aiškino prokuroras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žalos atlyginimas - tik per teismą

Vilius Mačiulaitis, vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojas:

Darbo vietos saugumą, be jokios abejonės, privalo užtikrinti darbdavys. Už tokio reikalavimo nepaisymą yra numatyta administracinė atsakomybė - bauda nuo 500 iki 5000 litų. Skiriant baudą vertinama, kokio sunkumo pažeidimas padarytas, kiek asmenų nukentėjo ir t. t.

Tiesa, darbdavys baudžiamas tik tuomet, kai įrodoma jo kaltė. Juk darbininkas gali iš namų atsinešti sugedusį sumuštinį ir darbe apsinuodyti - dėl to darbdavys tikrai nekaltas.

REKLAMA

Jei sutrikus darbuotojų sveikatai darbdavys imasi skubių priemonių darbo vietų saugumui užtikrinti, ir atvykę darbo inspekcijos atstovai pažeidimų nenustato, dar nereiškia, kad darbdavys iš balos išlips sausas. Tikrinami faktai, apklausiami liudytojai, prašoma ekspertų pagalbos ir, apibendrinus visą surinktą informaciją, daromos atitinkamos išvados.

Dėl darbo saugos reikalavimų neužtikrinimo nukentėję (praradę sveikatą, netekę darbingumo ir pan.) asmenys turi teisę į socialinio draudimo išmoką (jei nustatoma negalia), o iš darbdavio gali reikalauti atlyginti patirtą neturtinę žalą. Šį klausimą sprendžia tik teismas - tokia yra tvarka. Medikų išvada apie asmens sveikatos būklę - svarus įrodymas tokiai žalai prisiteisti.

Virginija Grigaliūnienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų