REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šimtus milijonų litų į vėjo jėgaines investuojantys verslininkai gali likti it musę kandę. Kariškiai nori uždrausti statyti vėjo jėgaines, jos esą trukdo aptikti priešus, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

REKLAMA
REKLAMA

Iš vėjo elektrą išgaunantys verslininkai jau susirėmė su kariškiais. Pastarieji tikina, kad jėgainių parkai kelia grėsmę nacionaliniam saugumui – radarai užfiksuoja vėjo jėgaines, o ne virš jų skrendančius oro erdvės pažeidėjus.

REKLAMA

Vėjininkai perspėja, kad dėl kariškių užsispyrimo iškilo grėsmė ne tik 600 mln. litų investicijoms, bet ir visai šalies vėjo energetikai.

Didžiausio Baltijos šalyse vėjo jėgainių parko savininkė bendrovė „Vėjų spektras" ketino pastatyti dar tris parkus Šilutės rajone, Didšilių kaime. Pirmajam parkui jau gauti visi reikalingi leidimai. Baigtas projektavimas, sukirsta rankomis dėl finansavimo.

Tačiau verslininkams pritrūko vienintelio leidimo – iš Lietuvos kariuomenės. Planuojami parkai patenka į kariškiams priklausančio aerodromo apsaugos zoną.

REKLAMA
REKLAMA

Kariškiai tikina, kad vėjo jėgainės trukdo stebėti oro erdvę. Todėl jie nepritarė parkų statyboms. Negana to, vėjininkus pašiurpino kariškių žinia, kad jėgainių statyboms nebus pritarta visoje Lietuvoje.

„Nauja radiolokacinė įranga besisukančias jėgainių mentes mato kaip taikinį. Nejudančius objektus iš radarų mes dar galime „išpjauti", nebūtų problemų dėl vienos kitos jėgainės. Tačiau kai jų stovi daug, mums kyla problemų", – tikino Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos vadas Antanas Jucius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu priešai į Lietuvą skristų virš vėjo jėgainių parkų, moderni radiolokacinė sistema jų greičiausiai nepastebėtų.

Lietuvos kariškių teigimu, NATO šalys su šia problema susidūrė prieš keletą metų. Tačiau kiekviena valstybė gali savarankiškai ieškoti išeities.

Pavyzdžiui, Vokietijoje 10 kilometrų spinduliu aplink radiolokacines sistemas draudžiama statyti vėjo jėgaines. Dėl nutolusių iki 18 kilometrų privaloma derinti su kariuomene.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų